Makkelijk brood bakken in gietijzer
Wij geloven dat er niets beters is dan de onweerstaanbare geur van zelfgemaakt brood. Of je nu een doorwinterde bakker bent of u op zoek bent naar nieuwe recepten, ons gietijzeren kookgerei verbetert jouw ervaring met brood bakken en geeft jou de resultaten van een ambachtelijke bakkerij, in het comfort van je eigen huis. Met ons deskundige advies en eenvoudig te volgen recepten begeleiden we jou bij het bereiken van bakperfectie met gietijzer. Bereid je voor om heerlijk brood te maken waar niemand genoeg van krijgt!
Wat zijn de voordelen van bakken in gietijzer?
Onze gietijzeren stoofpan (ook bekend als een ‘Dutch Oven’) creëert een ideale omgeving voor het bakken van brood en simuleert de stoomovens die gewoonlijk worden gebruikt door ambachtelijke bakkerijen, voor professionele resultaten. De stoom van het natte deeg zit vast in de pan en helpt het deeg te rijzen en een brood te vormen met een knapperige korst en malse kruimel aan de binnenkant. Geëmailleerd gietijzer heeft ook een uitzonderlijke warmteverdeling en behoud een constante temperatuur in de pan, beter dan in een gewone oven, wat helpt bij het bakproces.
Wist je dat we ook een gespecialiseerde Broodpan in ons assortiment hebben? Speciaal ontworpen voor het maken van brood. Het is de perfecte aanvulling om jouw bakervaring naar een hoger niveau te tillen.
Voor een goede eerste start met het bakken van brood: lees onze belangrijkste veel-gestelde vragen.
Het basisrecept voor brood
Nu je meer weet over waarom gietijzer geweldig is om mee te bakken, kan je in een paar stappen de geur van versgebakken brood in huis halen met dit basisrecept. Het is geschikt voor alle niveaus, zelfs beginners, en kan eenvoudig worden aangepast door jouw favoriete ingrediënten toe te voegen. Zo kan je makkelijk een heerlijk zoet of hartig brood maken, helemaal naar jouw wensen en smaak. Dit recept gebruikt een Ronde Stoofpan Signature van 24 cm.
Mengen
Meng 360 g broodmeel, 1⁄4 theelepel instantgist en 2 theelepels zout. Voeg 375 ml warm water toe en meng verder. Dek de kom af met een plastic folie en laat het deeg ’s nachts rijzen.
Vouwen
Vouw het deeg één of twee keer op een gebloemd oppervlak en dek het vervolgens 15 minuten af met plastic folie.
Rust
Creëer met gebloemde handen een balvorm. Bedek een katoenen keukenhanddoek met bloem en leg het deeg op zijn naad. Dek af en laat 2 uur rijzen.
Bakken
Verwarm de oven voor op 230°C met de stoofpan erin. Haal de pan uit de oven en leg het deeg erin, met zijn naad naar boven. Doe het deksel op de pan en laat 30 minuten bakken. Haal het deksel van de pan en bak opnieuw gedurende 15-30 minuten tot het brood goudbruin is.
Doe inspiratie op voor jouw volgende zelfgemaakte brood
Van zuurdesem en brioche, tot focaccia, ontdek een aantal van onze beste broodrecepten om te proberen in gietijzer.
Brood bakken in gietijzer voor dummies: jouw vragen beantwoorden
Moet je gietijzer voorverwarmen om brood te maken?
Het voorverwarmen van de oven helpt bij het optillen en opstijgen van broodrecepten voor zowel een gietijzeren stoofpan als de broodpan in geëmailleerd gietijzer. Het deeg wordt in het hete product geplaatst, waardoor een maximale opkomst van bepaalde broodjes wordt gegarandeerd, vooral diegene die natuurlijke gisten gebruiken (zoals bijvoorbeeld zuurdesem).
Hoe voorkomt u dat brood aan gietijzer blijft plakken?
Het vooraf invetten van het product maakt het gemakkelijker om het afgewerkte brood te verwijderen. Het zwarte glazuur van de Broodpan en geselecteerde ovenschotels aan de binnenkant ontwikkelt in de loop van de tijd een natuurlijke patina (bruinachtige laag die wordt gevormd door oliën die vrijkomen uit voedsel), wat ook helpt bij het loslaten van voedsel.
Hoe voorkomt u dat de onderkant van het brood aanbrandt?
Denk voor de beste bakresultaten aan deze belangrijke tip: gebruik tijdens het hele bakproces niet te hoge temperaturen. Begin eerst met een hoge temperatuur en verlaag deze vervolgens zodra het brood hard is. Zorg er ook voor dat je de stoofpan of broodpan in dit stadium niet afdekt.
Moet u bakpapier gebruiken?
Bakpapier helpt bij het bakken in een oven. Het maakt het gemakkelijker om het brood van en naar de pan over te brengen en helpt ook om verbranding aan de onderkant van het brood te voorkomen. Bakpapier is niet vereist bij het gebruik van onze broodpan, omdat dit product ringen op de basis heeft aangebracht die het brood naar een hoger niveau tillen.
Wat is de maximale oventemperatuur voor broodrecepten in gietijzeren stoofpannen?
Timing is sterk afhankelijk van het recept voor het maken van brood. Maar een goede vuistregel is als volgt:
- Begin afgedekt op ongeveer 230-260°C gedurende ongeveer 30 minuten
- Verwijder het deksel van de broodpan, zet het vuur op 180-190°C tot het brood goudbruin is en een interne temperatuur van 90°C heeft.
Benodigdheden voor het perfectioneren van broodbakken
Ontdek ons beste kookgerei en accessoires voor broodbakken, in de kleuren die passen bij jouw keuken.
Ontdek nog meer