- Bloem
Ingrediёnten
- 6 dl water
- Gist, hoeveelheid ter grootte van een erwt
- 1 eetlepel zout
- 2 eetlepels honing
- 625 g tarwemeel (een deel kan worden vervangen door grofmeel, afhankelijk van hoe donker het brood gewenst is)
- 1 dl pitten om op de bodem van de pan te strooien voor het bakken (bijvoorbeeld pijnboompitten, zonnebloempitten of pompoenpitten)
-
Bereidingswijze
-
1Meng de gist met het water. Voeg zout, honing en meel toe en roer door. Pitten, rozijnen of specerijen kunnen worden toegevoegd naar wens. Het deeg moet heel licht en nat zijn.
-
2Laat het deeg een nacht staan (minimaal 12 uur).
-
3Na het rijzen van het deeg, roer het 3-4 keer door met een pollepel en laat het nog enkele uren staan.
-
4Leg de gietijzeren pan op een rooster in de oven en stel de oven in op 250°C. Laat de pan minstens 15 minuten in de oven staan voordat u het deeg in de pan giet, dan is het brood gemakkelijker uit de pan te halen na het bakken. Als u pitten wilt toevoegen, strooi ze dan over de bodem van de pan voordat u het deeg in de pan giet.
-
5Giet het deeg direct uit de kom in de hete pan. Zet eerst het brood 30 minuten in de oven. Verwijder de deksel, stel de temperatuur in op 210°C en bak het brood gedurende 15 minuten zonder deksel.
-
6Laat het brood minstens 30 minuten voor het snijden rusten.