’s Werelds beste brood

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Meer dan 2 uur Meer dan 2 uur
BEREIDINGSTIJD
Binnen 2 uur Binnen 2 uur
PORTIES
4-6 4-6
’s Werelds beste brood
Dit brood is perfect te bereiden in een Le Creuset ronde braadpan. Het vergt wat geduld waar het is de naam ’s werelds beste brood helemaal waard!
INGREDIЁNTEN
  • Bloem
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

  • 6 dl water
  • Gist, hoeveelheid ter grootte van een erwt
  • 1 eetlepel zout
  • 2 eetlepels honing
  • 625 g tarwemeel (een deel kan worden vervangen door grofmeel, afhankelijk van hoe donker het brood gewenst is)
  • 1 dl pitten om op de bodem van de pan te strooien voor het bakken (bijvoorbeeld pijnboompitten, zonnebloempitten of pompoenpitten)
  • Bereidingswijze

  • 1
    Meng de gist met het water. Voeg zout, honing en meel toe en roer door. Pitten, rozijnen of specerijen kunnen worden toegevoegd naar wens. Het deeg moet heel licht en nat zijn.
  • 2
    Laat het deeg een nacht staan (minimaal 12 uur).
  • 3
    Na het rijzen van het deeg, roer het 3-4 keer door met een pollepel en laat het nog enkele uren staan.
  • 4
    Leg de gietijzeren pan op een rooster in de oven en stel de oven in op 250°C. Laat de pan minstens 15 minuten in de oven staan voordat u het deeg in de pan giet, dan is het brood gemakkelijker uit de pan te halen na het bakken. Als u pitten wilt toevoegen, strooi ze dan over de bodem van de pan voordat u het deeg in de pan giet.
  • 5
    Giet het deeg direct uit de kom in de hete pan. Zet eerst het brood 30 minuten in de oven. Verwijder de deksel, stel de temperatuur in op 210°C en bak het brood gedurende 15 minuten zonder deksel.
  • 6
    Laat het brood minstens 30 minuten voor het snijden rusten.