- Brood & Granen
Ingrediёnten
- 520 g bloem
- 350 ml water
- 1 tl actieve droge gist
- Grof zeezout
- Plantaardige olie of plantaardige oliespray
- Olijfolie
-
Bereidingswijze
-
1Meng de gewone bloem, het water, de gist en het zout in de kom van een keukenmachine met een deeghaak. Meng op middelhoge snelheid tot het deeg glad en elastisch is, 5 tot 10 minuten. Afhankelijk van de grootte van de kom, kan het nodig zijn om de mixer te stoppen en het deeg van de deeghaak te halen als het deeg zich niet goed ontwikkelt. Als het deeg glad is, snijdt u er een stuk af en rekt u het uit. Het deeg is voldoende gemengd als het doorzichtig wordt bij het uitrekken. Zo niet, ga dan door met mengen.
-
2Verwijder de kom van de mixer en dek deze af met een deksel of plasticfolie. Laat het deeg 2 tot 4 uur rijzen totdat het in grootte is verdubbeld en niet terugveert wanneer u uw vinger erin duwt.
-
3Rol het deeg op een werkoppervlak en kneed het om de lucht eruit te laten en de gist opnieuw te verdelen. Vorm het deeg tot een losse bal, bedek deze met een theedoek en laat 10 minuten staan zodat de gluten kunnen ontspannen.
-
4Vorm het deeg tot een strakke bal – hoe strakker hoe beter – door het deeg tussen uw handpalmen op het werkoppervlak te rollen.
-
5Bedek de bodem en zijkanten van een Le Creuset ronde gietijzeren Stoofpan van 24 cm met plantaardige olie. Plaats het deeg in het midden van de Stoofpan en leg het deksel erop. Laat het deeg weer 30 tot 60 minuten rijzen (korter als het erg warm en vochtig is, langer als het koud is).
-
6Verwarm de oven voor op 230°C.
-
7Wrijf een of meerdere eetlepels olijfolie voorzichtig uit over het deeg. Kerf het toastbroad in met een scherp mes of scheermes, maak een X of een hashtag; hierdoor kan het deeg vrij uitzetten. Bestrooi het deeg met zout. Dek de Stoofpan af en plaats deze in de oven.
-
8Haal na 30 minuten het deksel eraf, verlaag de oventemperatuur tot 190°C en ga door met bakken tot het toastbroad mooi bruin en gaar is. Het toastbroad moet ongeveer 90°C zijn van binnen wanneer het klaar is.
-
9Laat het toastbroad ten minste 30 minuten rusten op een rek, zodat de binnenkant door kan garen.