Babka met chocolade en sinaasappel

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Meer dan 2 uur. Meer dan 2 uur.
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
PORTIES
6-8 6-8
Babka met chocolade en sinaasappel
Dit zoete gevlochten brood combineert chocolade- en citrussmaken en is de perfecte aanvulling op elke ontbijt- of brunchtafel. Perfect bij een lekker kopje thee of koffie.
INGREDIЁNTEN
  • Chocolade
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

VOOR HET DEEG
  • 200 ml melk
  • 50 g boter
  • 60 ml honing
  • 60 ml sinaasappelsap
  • Zeste van 2 sinaasappels
  • 400 g cakemeel of zelfrijzend bakmeel
  • 7½ ml kaneel
  • 5 ml zout
  • 10 g gedroogde gist
  • Olie om te strijken
VOOR DE VULLING:
  • 50 g pure chocolade, fijngehakt
  • 45 ml room
  • Zeste van een sinaasappel
  • 30 ml rietsuiker of zachte bruine suiker
  • 5 ml kaneel
  • 40 ml honing om te glazuren
OPTIONELE TOPPINGS:
  • 95 ml poedersuiker
  • 20 ml sinaasappelsap
  • 20 g pecannoten
  • Bereidingswijze

  • 1
    Om het deeg te maken:
  • 2
    Doe de melk en boter in een kleine steelpan en verwarm op middelhoog vuur tot het kookt. Klop de honing, het sinaasappelsap en de sinaasappelzeste erdoor en giet het geheel in een grote kom. Gebruik een vinger om de temperatuur te testen; het zou net iets warmer moeten zijn dan uw huid. Als het te heet is, laat het dan een paar minuten staan om iets af te koelen.
  • 3
    Zeef de bloem, de kaneel en het zout samen en strooi de gedroogde gist erdoor.
  • 4
    Doe de melk, wanneer deze op de juiste temperatuur is, in een mixer en voeg een deel van het bloemmengsel toe; blijf de bloem in kleine porties per keer toevoegen en meng grondig tussen de toevoegingen door. Kneed vijf minuten lang met de deeghaak tot een glad, elastisch en glanzend deeg ontstaat.
  • 5
    Leg het deeg in een schone, ingevette kom. Strijk een kleine hoeveelheid olie over het deeg, dek af met een vochtige theedoek en plaats de kom op een warme plaats om het deeg ongeveer een uur te laten gisten, of tot het in omvang verdubbeld is. Dit deeg blijft ook een nacht goed in de koelkast.
  • 6
    Druk het deeg voorzichtig naar beneden zodra het deeg is gerezen en rol het uit op een met bloem bestoven oppervlak. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 1 cm, in een grote rechthoek.
  • 7
    Voor de vulling:
  • 8
    Doe de chocolade, room en sinaasappelzeste in een hittebestendige kom. Plaats de kom op een kleine pan met kokend water (laat de bodem van de kom het water niet raken) en verwarm, af en toe roerend, tot het mengsel gesmolten is. Klop om alle ingrediënten volledig op te nemen.
  • 9
    Verdeel de vulling gelijkmatig over de rechthoek en bestrooi vervolgens met de zachte bruine suiker en kaneel.
  • 10
    Voor de vormgeving:
  • 11
    Rol de rechthoek van deeg in de lengte (zoals een cakerol) op tot een lange worst. Snijd het midden in de lengte helemaal door.
  • 12
    Leg voorzichtig de ene helft van het deeg over de andere, met de vulling naar boven gericht, om een X-vorm te krijgen. Wikkel vervolgens elke kant voorzichtig over de andere, als een tweestrengige vlecht, tot al het deeg is gevlochten.
  • 13
    Vorm de vlecht tot een cirkelvormige krans op een koude Le Creuset Broodpan. Dek af met het deksel en plaats nog 30 minuten op een warme plaats om te rijzen.
  • 14
    Verwarm de oven voor op 210 °C (200 °C hete lucht). Bak het brood 20 minuten lang met de deksel erop. Verwijder het deksel en bak nog eens 20-25 minuten op 180 °C tot het brood goudbruin is. Bestrijk onmiddellijk met de gesmolten honing. Laat het brood ongeveer een half uur afkoelen op de bakplaat alvorens het er uit te halen en het grondig te laten afkoelen op een rooster. Dien warm op.
  • 15
    Optionele toppings:
  • 16
    Zeef de poedersuiker en voeg heet sinaasappelsap toe. Meng grondig tot een gladde pasta is gevormd. Sprenkel over de Babka. Rooster de pecannoten en strooi ze over het glazuur.