- Fruit
Ingrediёnten
- 8 middelgrote peren, niet-rijp, met steel, geschild
- 330 g zachte bruine suiker
- 1,5 liter water
- 1 kaneelstokje
- 1 vanillestokje, zaadjes verwijderd en stokje apart gelegd
- 5 cm verse gember in tweeën gesneden
- 1 citroen
- 12 grote scharreleieren
- 330 g fijne kristalsuiker
- 360 g amandelmeel
- 400 g dubbele room (een mengsel van mascarpone en slagroom) of Griekse yoghurt
- 2 tl of 10 ml bakpoeder
- 70 g maïsmeel
- 2 tl gemalen kaneel
- 2 tl gemberpoeder
- Zaden uit 1 vanillestok
- Poedersuiker, om te bestrooien
- Verse vanillecpudding, om te serveren
-
Bereidingswijze
-
1Ontpit de peren aan de onderkant met een meloenbolletjeslepeltje of een klein scherp mes. Doe ze in een kom water met het sap van een halve citroen terwijl je het pocheervocht klaarmaakt - dit voorkomt dat de peren verkleuren.
-
2Doe het water, de suiker, gember, het kaneelstokje, de resterende citroen en het vanillestokje in een Le Creuset diepe stoofpan van 24 cm en plaats deze op middelhoog vuur. Breng aan de kook en laat vervolgens sudderen. Dompel de peren 20 minuten volledig onder in de vloeistof en het pocheervocht. Verwijder ze en plaats ze onmiddellijk in ijskoud citroenwater om het kookproces te stoppen en verkleuring te voorkomen.
-
3Verwarm de oven voor op 180°C op de heteluchtstand.
-
4Vet een Heritage rechthoekig ovenschaal van 32 cm van Le Creuset in en zet deze apart.
-
5Klop in een grote mengkom de eieren, de vanillezaden en suiker tot ze goed gemengd zijn.
-
6Zeef de maïsmeel, kruiden, bakpoeder en amandelmeel en zorg ervoor dat er geen klontjes zijn. Klop de droge ingrediënten tot een perfect geheel. Spatel de yoghurt door de eieren en suiker tot één geheel, voeg vervolgens de droge ingrediënten toe en meng alle ingrediënten goed door elkaar.
-
7Schik de gepocheerde peren in de rechthoekige schaal, giet het beslag over de peren en bak 1 uur en 10 minuten of tot een tandenstoker er schoon uitkomt.
-
8Haal uit de oven en laat de pudding een beetje afkoelen. Bestuif met poedersuiker en serveer warm met pudding.
-
9Optioneel: Kook het pocheervocht tot ¾ in en serveer het bij de pudding.