Perenpudding met gember en kaneel

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Eenvoudig Eenvoudig
VOORBEREIDINGSTIJD
Binnen 30 minuten Binnen 30 minuten
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 2 uur Minder dan 2 uur
PORTIES
8-10 8-10
Perenpudding met gember en kaneel
Dit dessert is een uitstekend alternatief voor de traditionele kerstpudding, gemaakt met gepocheerde peren, verwarmende kruiden en een flinke hoeveelheid verse gember.
INGREDIЁNTEN
  • Fruit
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

Voor de gepocheerde peren:
  • 8 middelgrote peren, niet-rijp, met steel, geschild
  • 330 g zachte bruine suiker
  • 1,5 liter water
  • 1 kaneelstokje
  • 1 vanillestokje, zaadjes verwijderd en stokje apart gelegd
  • 5 cm verse gember in tweeën gesneden
  • 1 citroen
Voor de pudding:
  • 12 grote scharreleieren
  • 330 g fijne kristalsuiker
  • 360 g amandelmeel
  • 400 g dubbele room (een mengsel van mascarpone en slagroom) of Griekse yoghurt
  • 2 tl of 10 ml bakpoeder
  • 70 g maïsmeel
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 2 tl gemberpoeder
  • Zaden uit 1 vanillestok
Voor erbij:
  • Poedersuiker, om te bestrooien
  • Verse vanillecpudding, om te serveren
  • Bereidingswijze

  • 1
    Ontpit de peren aan de onderkant met een meloenbolletjeslepeltje of een klein scherp mes. Doe ze in een kom water met het sap van een halve citroen terwijl je het pocheervocht klaarmaakt - dit voorkomt dat de peren verkleuren.
  • 2
    Doe het water, de suiker, gember, het kaneelstokje, de resterende citroen en het vanillestokje in een Le Creuset diepe stoofpan van 24 cm en plaats deze op middelhoog vuur. Breng aan de kook en laat vervolgens sudderen. Dompel de peren 20 minuten volledig onder in de vloeistof en het pocheervocht. Verwijder ze en plaats ze onmiddellijk in ijskoud citroenwater om het kookproces te stoppen en verkleuring te voorkomen.
  • 3
    Verwarm de oven voor op 180°C op de heteluchtstand.
  • 4
    Vet een Heritage rechthoekig ovenschaal van 32 cm van Le Creuset in en zet deze apart.
  • 5
    Klop in een grote mengkom de eieren, de vanillezaden en suiker tot ze goed gemengd zijn.
  • 6
    Zeef de maïsmeel, kruiden, bakpoeder en amandelmeel en zorg ervoor dat er geen klontjes zijn. Klop de droge ingrediënten tot een perfect geheel. Spatel de yoghurt door de eieren en suiker tot één geheel, voeg vervolgens de droge ingrediënten toe en meng alle ingrediënten goed door elkaar.
  • 7
    Schik de gepocheerde peren in de rechthoekige schaal, giet het beslag over de peren en bak 1 uur en 10 minuten of tot een tandenstoker er schoon uitkomt.
  • 8
    Haal uit de oven en laat de pudding een beetje afkoelen. Bestuif met poedersuiker en serveer warm met pudding.
  • 9
    Optioneel: Kook het pocheervocht tot ¾ in en serveer het bij de pudding.