
INGREDIЁNTEN
- Vis & zeevruchten
Ingrediёnten
Bereidingswijze
Ingrediёnten
Voor de lamsbout:
- 1,5 kg ontbeende gevlinderde lamsbout (vraag het aan je slager)
- 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 700 g krieltjes
- Zout
- 6 venkelknollen, toppen verwijderd en in vieren gesneden (bewaar de blaadjes voor garnering)
- 30 g (2 el) boter
- Olijfolie
- 4 takjes tijm
Voor de vulling:
- 320 g worstvlees/vlees van 4 varkensworsten
- 150 gram broodkruimels
- 2 sjalotten, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, zeer fijn gesneden
- 2 takjes salie, grof gesneden
- 20 g pistachenoten, geroosterd en gehakt
- Olijfolie
- Zout en zwarte peper
-
Bereidingswijze
-
1Voor de vulling plaatst je de sjalotten en knoflook in een pan met wat olijfolie en sauteer ze op een laag vuur tot ze zacht zijn. Voeg de salie toe en bak tot deze geurig is. Zet apart om te laten afkoelen.
-
2Doe de broodkruimels in een kom en voeg een scheutje water toe om ze te rehydrateren. Doe het worstvlees in een grote kom en voeg het gekoelde sjalotmengsel, de pistachenoten en de broodkruimels toe. Meng het geheel goed door elkaar en breng het op smaak. Leg het lamsvlees op een bord, met het vel naar beneden en leg de vulling in het midden. Rol het lamsvlees stevig op. Maak het vast met touw en rol het strak op in huishoudfolie. Plaats het gedurende de nacht in de koelkast.
-
3Kook de volgende dag de krieltjes tot ze gaar zijn en haal ze uit het water. Laat ze afkoelen en zet ze apart.
-
4Verwarm de oven tot 170 °C / 338 °F / Gasstand 5
-
5Haal het lamsvlees uit de koelkast en verwijder de huishoudfolie. Verwarm een grote koekenpan met olijfolie en braadt het lamsvlees tot het goudbruin is.
-
6Plet de aardappelen met uw handen en plaats ze in een Le Creuset Classic 3-laags roestvrijstalen braadslede van 35 cm. Bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas, breng op smaak en schep het mengsel om.
-
7Leg het gebruinde lamsvlees op de aardappelen en dek het af met aluminiumfolie. Braad het gedurende 40 minuten. Verwijder de folie en braad het geheel voor een extra 20 minuten.
-
8Terwijl het lamsvlees in de oven staat, bedruip het met de vleessappen en bereid de venkel voor.
-
9Plaats een grote koekenpan op middelhoog vuur en besprenkel met olijfolie. Voeg de boter en een paar takjes tijm toe en karamelliseer de venkel langzaam tot deze zacht en goudbruin is. Breng op smaak tijdens het braden. Zet opzij om vlak voor het serveren op te warmen.
-
10Haal het lamsvlees uit de braadslede en laat het rusten. Laat de aardappelen nog ongeveer 10 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.
-
11Snijd het lamsvlees in plakken en serveer het met de geroosterde aardappelen en gekarameliseerde venkel. Besprenkel het lamsvlees met het vleessap. Serveer met geroosterde babyworteltjes en een rucolasalade met Parmezaanse kaas.