- Vlees
Ingrediёnten
- 2,3 kg hele eend, ingewanden verwijderd
- Zeezout, om te kruiden
- 15 ml olijfolie
- Rode uien, in kwarten gesneden
- Halve knoflookbol
- 20 g verse salie
- 1 x 300 g pot Sevilla sinaasappelmarmelade
-
Bereidingswijze
-
1Haal de eend uit de verpakking de nacht voordat u deze bereidt, en spoel de eend af. Dep de eend droog met een keukenhanddoek en plaats hem op een afkoelrek boven een bakvorm. Laat de eend een nacht aan de lucht drogen in de koelkast.
-
2Verwarm uw oven de volgende dag voor op 220°C/210°C voor een heteluchtoven.
-
3Masseer een royale snuf zout in de huid en besprenkel de eend met een klein beetje olijfolie. Plaats de eend met de borst naar boven in een Le Creuset ovale stoofpan van 31 cm uit de Signature collectie en braad 20 minuten.
-
4Haal uit de oven en verlaag de oventemperatuur tot 180°C. Leg de knoflook, rode uien en de helft van de saliebladeren onder en rond de eend in de stoofpan en plaats deze terug in de oven om 1 uur te braden met het deksel erop.
-
5Giet de marmelade in een kleine steelpan en laat het sudderen, zodat de warmte erdoor kan trekken. Verwijder het deksel van uw stoofpan en braad de eend nog eens 30 minuten. Glaceer de eend vervolgens met een bakkwast met de helft van de marmelade. Zet de eend 20 minuten terug in de oven zonder deksel.
-
6Haal de stoofpan uit de oven en rangschik de resterende saliebladeren voorzichtig op de eendenborst om een prachtig patroon te creëren. Glaceer de eend met nog een beetje marmelade en braad 10 minuten.
-
7Laat de eend 20 minuten rusten voordat u hem gaat aansnijden en serveren.