Citroen-Pistachecake

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Eenvoudig Eenvoudig
VOORBEREIDINGSTIJD
Binnen 30 minuten Binnen 30 minuten
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
PORTIES
6-8 6-8
Citroen-Pistachecake
Zoet, zuur en notig: deze citroencake doet denken aan een tuinfeest op een mooie lentedag. Garneer voor het serveren met citroenglazuur en bestrooi met grof gehakte pistachenoten.
INGREDIЁNTEN
  • Brood & Granen
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

Voor de citroencake:
  • Schillen van 2 citroenen, sap apart
  • 240 g patentbloem/cakemeel of zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl (5 ml) bakpoeder
  • ½ tl (2,5 ml) baksoda
  • ½ tl (2,5 ml) fijn zout
  • 120 g boter op kamertemperatuur
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 3 grote eieren
  • 125 ml citroensap
  • 125 ml melk
  • 50 g pistachenoten, geroosterd en grof gehakt, plus extra voor de garnering
Voor de citroensiroop:
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • Sap van 3 citroenen plus overgebleven sap van de cake
  • 125 ml water
Voor de citroenglazuur:
  • 150 g gezeefd poedersuiker
  • 30 ml melk
  • Schillen van 1 citroen
  • Bereidingswijze

  • 1
    Verwarm de oven voor op 180°C convectie of 160°C hete lucht/gas op stand 6.
  • 2
    Doe voor de citroensiroop de kristalsuiker, het sap van 3 citroenen en apart citroensap in een steelpan met water en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat 10 minuten op een lage stand pruttelen.
  • 3
    Doe voor het citroenglazuur de gezeefde poedersuiker in een middelgrote kom, voeg de melk toe en meng tot een glad mengsel. Voeg de schil van 1 citroen toe, meng en zet apart.
  • 4
    Vet een Le Creuset gietijzeren bakvorm van 23 cm in. Zeef en meng de bloem, de bakpoeder, de baksoda en het zout door elkaar en zet apart. Doe de suiker en de citroenschil in een kom en meng de schil met de suiker zodat de smaak volledig vrijkomt.
  • 5
    Gebruik een kom met een elektrische mixer met een platte menghaak en klop de boter en citroensuiker totdat een lichtgekleurd en luchtig geheel ontstaat. Zet de mixer op de laagste stand en voeg de eieren één voor één toe. Meng elk ei er goed doorheen voordat je de volgende toevoegt. Voeg het bloemmengsel toe, en dan de melk en het citroensap, en meng tot de ingrediënten zijn opgenomen. Vouw tot slot de gehakte pistachenoten erdoor.
  • 6
    Schep het beslag in de ingevette broodpan en bak 45 minuten tot de cake licht goudbruin is. Als je er een satéprikker in steekt, moet die er schoon uit komen. Haal de cake uit de oven en giet er de afgekoelde citroensiroop overheen.
  • 7
    Laat de cake volledig afkoelen voordat je hem uit de bakvorm haalt en besprenkel hem met de citroenglazuur. Strooi er als je wil extra gehakte pistachenoten over.