Ingrediёnten
- 450 g patentbloem/cakemeel of zelfrijzend bakmeel
- 2 tl gerookt zeezout
- 2 tl tijmblaadjes
- 50 g fijne kristalsuiker
- 10 g instant gist
- 100 ml melk
- 4 grote eieren, plus 1 extra om eistrijksel mee te maken
- 190 g boter in blokjes, op kamertemperatuur
-
Bereidingswijze
-
1Doe de bloem in de kom van een keukenmachine met deeghaak. Leg het zout en de tijm aan de ene kant van de kom en de kristalsuiker aan de andere kant. Voeg de gist toe aan de kant met de suiker. Meng de droge ingrediënten door elkaar.
-
2Warm de melk kort op. Giet de melk bij de droge ingrediënten in de kom en meng met de deeghaak tot één geheel. Zet de deeghaak op middelhoge snelheid en voeg de eieren één voor één toe tot ze zijn opgenomen. Meng 10 minuten.
-
3Voeg geleidelijk de zachte boter toe, een paar blokjes tegelijk, tot de boter opgenomen is. Dit duurt ongeveer 8 tot 10 minuten. Schraap de zijkanten van de kom leeg en leg een theedoek over de kom. Laat het mengsel 1 tot 2 uur rijzen of tot het verdubbeld is in grootte. Zet in de koelkast en laat nog een uur rijzen.
-
4Verwarm de oven voor op 180°C convectie of 160°C hete lucht/gas op stand 6. Vet een Le Creuset gietijzeren Bakvorm van 23 cm in.
-
5Haal de kom uit de koelkast en bestuif je werkoppervlak met wat bloem. Leg het deeg op het werkoppervlak en kneed het lichtjes. Maak 8 ballen deeg van ongeveer 120 g per stuk. Gebruik een mes of deegschraper om het deeg te snijden. Maak mooie ronde ballen door een kommetje van je hand te maken en de ballen over het werkoppervlak te rollen. Leg ze in de ingevette bakvorm, dek af met een theedoek en laat nog eens 30 minuten rijzen.
-
6Maak het eistrijksel door het ei los te kloppen met een vork en een scheutje melk toe te voegen. Bestrijk daarmee het deeg. Strooi wat extra gerookt zout en tijmblaadjes over het deeg. Bak 30 tot 35 minuten tot het brood goudbruin is. Haal het brood uit de oven en laat 15 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Serveer warm met een klontje gezouten boter.