gietijzer

Makkelijk brood bakken in gietijzer

Wij geloven dat er niets beters is dan de onweerstaanbare geur van zelfgemaakt brood. Of je nu een doorwinterde bakker bent of u op zoek bent naar nieuwe recepten, ons gietijzeren kookgerei verbetert jouw ervaring met brood bakken en geeft jou de resultaten van een ambachtelijke bakkerij, in het comfort van je eigen huis. Met ons deskundige advies en eenvoudig te volgen recepten begeleiden we jou bij het bereiken van bakperfectie met gietijzer. Bereid je voor om heerlijk brood te maken waar niemand genoeg van krijgt!

 

Wat zijn de voordelen van bakken in gietijzer?

Onze gietijzeren stoofpan (ook bekend als een ‘Dutch Oven’) creëert een ideale omgeving voor het bakken van brood en simuleert de stoomovens die gewoonlijk worden gebruikt door ambachtelijke bakkerijen, voor professionele resultaten. De stoom van het natte deeg zit vast in de pan en helpt het deeg te rijzen en een brood te vormen met een knapperige korst en malse kruimel aan de binnenkant. Geëmailleerd gietijzer heeft ook een uitzonderlijke warmteverdeling en behoud een constante temperatuur in de pan, beter dan in een gewone oven, wat helpt bij het bakproces. 


Wist je dat we ook een gespecialiseerde Broodpan in ons assortiment hebben? Speciaal ontworpen voor het maken van brood. Het is de perfecte aanvulling om jouw bakervaring naar een hoger niveau te tillen. 

SHOP ONZE BROODPAN
 

Voor een goede eerste start met het bakken van brood: lees onze belangrijkste veel-gestelde vragen.

 

Het basisrecept voor brood

Nu je meer weet over waarom gietijzer geweldig is om mee te bakken, kan je in een paar stappen de geur van versgebakken brood in huis halen met dit basisrecept. Het is geschikt voor alle niveaus, zelfs beginners, en kan eenvoudig worden aangepast door jouw favoriete ingrediënten toe te voegen. Zo kan je makkelijk een heerlijk zoet of hartig brood maken, helemaal naar jouw wensen en smaak. Dit recept gebruikt een Ronde Stoofpan Signature van 24 cm.

Image without a name

Mengen

Meng 360 g broodmeel, 1⁄4 theelepel instantgist en 2 theelepels zout. Voeg 375 ml warm water toe en meng verder. Dek de kom af met een plastic folie en laat het deeg ’s nachts rijzen.

Image without a name

Vouwen

Vouw het deeg één of twee keer op een gebloemd oppervlak en dek het vervolgens 15 minuten af met plastic folie.

Image without a name

Rust

Creëer met gebloemde handen een balvorm. Bedek een katoenen keukenhanddoek met bloem en leg het deeg op zijn naad. Dek af en laat 2 uur rijzen.

Image without a name

Bakken

Verwarm de oven voor op 230°C met de stoofpan erin. Haal de pan uit de oven en leg het deeg erin, met zijn naad naar boven. Doe het deksel op de pan en laat 30 minuten bakken. Haal het deksel van de pan en bak opnieuw gedurende 15-30 minuten tot het brood goudbruin is. 

 

Doe inspiratie op voor jouw volgende zelfgemaakte brood

Van zuurdesem en brioche, tot focaccia, ontdek een aantal van onze beste broodrecepten om te proberen in gietijzer. 

Brood bakken in gietijzer voor dummies: jouw vragen beantwoorden 

 

Benodigdheden voor het perfectioneren van broodbakken

Ontdek ons beste kookgerei en accessoires voor broodbakken, in de kleuren die passen bij jouw keuken.