Romige Risotto met Mierikswortel

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Binnen 30 minuten Binnen 30 minuten
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
PORTIES
6-8 6-8
Romige Risotto met Mierikswortel
Een hemelse samenstelling van smaken, maakt dit een geweldig recept voor een romantische date thuis. Onze romige Risotto heeft een kick van het pittige mosterdtintje van de mierikswortel.
INGREDIЁNTEN
  • Vlees
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

  • 1,4 l kippenbouillon
  • 1 kleine prei
  • 1 bussel asperges, geschild en schuin in stukken gesneden
  • 2 el plantaardige olie
  • 3 el boter, in blokjes
  • 200 g kortkorrelige rijst (arborio of carnaroli)
  • 240 ml droge witte wijn
  • 3½ el mierikswortel
  • 45 g Parmigiano Regiano, geraspt
  • Zout en versgemalen peper
  • 1 el verse peterselie, gehakt
  • Bereidingswijze

  • 1
    Warm de bouillon op in een steelpan tot net onder het kookpunt. Hou hem warm. Verwijder ondertussen de harde groene bladeren en de witte voeten van de prei en snij de prei in de lengte. Spoel grondig onder de kraan en droog af. Snij de prei in hele fijne, schuine stukken.
  • 2
    Blancheer de asperges gedurende enkele minuten in kokend water met zout.
  • 3
    Zet de gietijzeren hartvormige stoofpan op een halfhoog vuur, voeg de plantaardige olie en 1 eetlepel boter toe. Voeg de prei toe en kook tot hij doorschijnend is. Zorg ervoor dat hij niet bruin wordt.
  • 4
    Voeg de rijst toe en roer zodat alle korrels bedekt zijn met olie en boter. Giet de wijn erbij en laat koken tot bijna alle wijn geabsorbeerd is.
  • 5
    Voeg de warme bouillon toe, pollepel per pollepel. Roer en schud om de zoveel minuten de pan tot de bouillon geabsorbeerd is. Herhaal met nog enkele pollepels bouillon, roer regelmatig tot de bouillon telkens geabsorbeerd is. Na 30 à 35 minuten zou de bouillon op moeten zijn.
  • 6
    Zet het vuur af en meng de mierikswortel, de rest van de boter en de kaas door de rijst. Gebruik een houten lepel om alles te mengen terwijl je de pan schudt. Spatel voorzichtig de asperges erdoor en kruid met peper en zout. Werk af met peterselie.
 
De risotto moet lichtjes bubbelen wanneer hij bereid wordt maar mag niet koken. Laat de rijst niet droog worden, hij moet vol zijn met een romige consistentie, gaargekookt maar niet papperig. Het kan zijn dat niet alle bouillon gebruikt werd, maar als hij op is, kan je water of meer bouillon gebruiken om de rijst gaar te koken.
 
 
Le Creuset