- Bloem
Ingrediёnten
- 3 dl melk
- 25 g gist
- 4 eidooiers
- 1 eetlepel rietsuiker
- Merg van 1 vanillestokje
- 1 theelepel gemalen kardemom
- Geraspte schil van ½ onbehandelde citroen (biologisch)
- 250 g tarwebloem
- 1 snufje zout
- 4 opgeklopte eiwitten
- 80 g gesmolten boter + een beetje om te bakken
-
Bereidingswijze
-
1Suggesties voor variaties:
-
2Zuid-Jutlandse poffertjes met pruimenmoes: Giet kokend water over 200 g pruimen zonder pit en laat ze op kamertemperatuur komen. Giet een deel van het water af en voeg 30 g rietsuiker en het sap en de schil van 1 onbehandelde citroen toe en laat ongeveer 1 uur koken in een steelpan tot de pruimen tot moes zijn geworden.
-
3Poffertjes met appelstukjes: Snijd stevige kleine appels met schil in kleine blokjes en bestrooi ze eventueel in kaneel.
-
4Poffertjes met chocoladevulling: Snijd pure chocolade in kleine stukjes.
-
5Bereiding:
-
6Verwarm de melk en los de gist erin op.
-
7Klop de suiker, vanille, kardemom, citroenrasp en eidooiers tot de suiker is opgelost.
-
8Meng de melk door het mengsel en voeg beetje bij beetje de bloem toe tot het deeg glad en zonder klontjes is.
-
9Smelt de boter en laat hem afkoelen alvorens deze door het deeg te gieten.
-
10Klop de eiwitten stijf en spatel de helft ervan met een siliconen spatel door het beslag zonder er al te veel lucht uit te kloppen. Spatel vervolgens de resterende stijfgeklopte eiwitten door het beslag.
-
11Laat het deeg ongeveer 1,5 uur rijzen op een warme plek. Het deeg moet rijzen en schuimen.
-
12Verhit de pan langzaam op middelhoog vuur gedurende 3-5 minuten.
-
13Wanneer de poffertjespan heet is, leg een klein klontje boter in elk gat. Gebruik een soeplepel, sauslepel of een klein kannetje om het deeg in elk gat te verdelen. Houd er rekening mee dat het deeg zal rijzen, dus vul het niet te veel.
-
14Wanneer de buitenste rand van de poffertjes gebakken is en het midden nog vloeibaar en bubbelend is, voeg je appelblokjes, pruimenmoes of andere ingrediënten toe.
-
15Draai het mini-pannenkoekje vervolgens helemaal rond met een breinaald of een vork met rechte tanden.
-
16Bak de poffertjes ongeveer 4 minuten aan de andere kant tot het oppervlak knapperig is en de binnenkant luchtig en gaar.
-
17Eet smakelijk!