Coq au Vin Mousseux

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
BEREIDINGSTIJD
Meer dan 2 uur Meer dan 2 uur
PORTIES
4-6 4-6
Coq au Vin Mousseux
“Mousseux” (mousserende wijn) is de ster in dit klassieke kipgerecht. Hij is langzaam gegaard tot in de perfectie in een Le Creuset Signature ronde Stoofpan. Dit zorgt voor diepe en rijke smaken in zowel de kip als de saus.
INGREDIЁNTEN
  • Vlees
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

  • 1 hele kip, in 8 stukken gesneden (borst in tweeën gesplitst)
  • 750 ml mousserende wijn
  • 1L kippenbouillon, optioneel
  • 225 g kleine rode uien, geschild
  • 5 pastinaken, in blokjes gesneden
  • 115 g spek, in plakjes gesneden
  • 1 laurierblad
  • 3 takjes verse tijm
  • 1 ½ el gehakte verse dille
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • Zout en peper
  • Bereidingswijze

  • 1
    Leg het spek in een Le Creuset Signature marmite of stoofpan van 26 cm op middelhoog vuur en bak tot het bruin is. Giet het overtollige vet af en leg het gebakken spek apart.
  • 2
    Dep de kip droog en breng op smaak met zout en peper. Braad de kip in twee delen: eerst met de huid naar beneden, draai het daarna om en braad het vervolgens aan de andere kant. Haal uit de pan.
  • 3
    Voeg de pastinaken en uien toe aan de stoofpan. Bak en roer af en toe totdat het bruin begint te kleuren. Schenk de mousserende wijn erbij en schraap alle gebruinde stukjes van de bodem van de pan. Wilt u meer saus bij het gerecht? Voeg dan 1L kippenbouillon toe aan de mousserende wijn. Voeg het laurierblad en de tijm toe en breng aan de kook.
  • 4
    Plaats de kippendijen en -poten terug in de stoofpan. Dek af en zet op een lagere temperatuur om te sudderen. Laat 1 uur sudderen. Plaats de borststukken samen met het spek terug in de stoofpan, dek af en kook nog eens 40 minuten.
  • 5
    Haal de stukjes kip uit de stoofpan en leg ze op een warm bord. Gooi het laurierblad en de tijmtakjes weg. Breng de saus 2 of 3 minuten aan de kook om het te laten slinken. Zet het vuur uit en roer de crème fraîche en de helft van de dille erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper.
  • 6
    Schep de groenten en saus over de kip. Garneer met de resterende dille.