- Vis & zeevruchten
Ingrediёnten
- Seizoensgroenten (babybietjes, broccolini en sperziebonen)
- 3 el (45 ml) olijfolie
- 6 teentjes knoflook (ongepeld en in hun geheel)
- 10 g rozemarijn, gesneden
- 1,5 tot 2 kg zalmfilet/zijde
- 4 el (60 ml) olijfolie
- 150 g boter
- 150 ml honing
- Zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- Sap en zeste van 1 of 2 citroenen
- 1 citroen in schijfjes
- 100 g gehakte pistachenoten
- Seizoensgroenten
- Mierikswortelcrème
-
Bereidingswijze
-
1Verwarm de oven voor op 200°C.
-
2Groenten bereiden: Doe olijfolie, zout en peper, knoflook en rozemarijn bij de groenten. Rooster alleen de bieten en andere hardere wortelgroenten 20 minuten. Laat ondertussen de zalm op kamertemperatuur komen.
-
3Haal de braadslede van 37 cm uit de Signature Collection van Le Creuset uit de oven en leg de broccolini en sperziebonen erin. Leg de zalm met de huid naar beneden op de geroosterde groenten. Zet een pan op middelhoog vuur en kook de olijfolie, boter, honing, zout, peper, citroensap en -zeste en schijfjes citroen tot één ingedikt en stroperig geheel. Dat duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Giet dit honingmengsel ruimschoots over de zalm.
-
4Zet de zalm 30 minuten terug in de oven en giet elke 10 minuten weer wat van het honingmengsel over de zalm. De zalm mag aan de randen en de bovenkant bruin worden, maar niet aanbranden. De zalm mag nog wat roze zijn en hoeft niet helemaal gaar te zijn. Als dat toch gewenst is, rooster hem dan wat langer.
-
5Serveer de zalm direct met de sticky citroenschijfjes, gehakte pistachenoten en seizoensgroenten. Serveer de mierikswortelcrème er eventueel apart bij.
-
6De mierikswortelcrème maken: meng 1 tot 2 eetlepels mierikswortelsaus uit een potje met 250 g crème fraîche en breng op smaak met zout en peper.