Zalm wellington met krab, waterkers en bladspinazie (anti-aanbak)

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
PORTIES
4-6 4-6
Zalm wellington  met krab, waterkers en bladspinazie (anti-aanbak)
Verras uw gasten met deze variatie op de klassieker "Beef Wellington". Het principe is hetzelfde, maar nu wordt er zalm in filodeeg gewikkeld en gevuld met een mengsel van spinazie, krab en waterkers. Met het no-waste principe in gedachte gebruiken we bij dit recept de hele zalm en zorgen we ervoor dat niets moet worden weggegooid. Serveer dit verrukkelijke gerecht op een lekker bedje van roomspinazie. Gemaakt in onze vierkante braadslede met anti-aanbaklaag.
INGREDIЁNTEN
  • Vis & Zeevruchten
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

Voor de wellington:
  • 2 zalmfilets van 500 g, zonder vel
  • 50 g krabvlees
  • 30 g slagroom
  • 30 g waterkers
  • 5 g verse dille
  • 30 g roomkaas
  • Zeezout en gekneusde zwarte peper
  • Sap en zeste van ½ citroen
  • 6 vellen filodeeg
  • 1 ei, losgeklopt
Voor de spinazie met room:
  • 30 g boter
  • 1 kleine ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 400 ml melk
  • 30 g bloem
  • 1 kl. nootmuskaat, gemalen
  • 400 g spinazie
  • Bereidingswijze

  • 1
    Begin met de bereiding van de zalm. Snij de filets op gelijke grootte en leg ze op elkaar.
  • 2
    Gebruik voor de vulling de afgesneden stukken (ong. 50 à 80 gr) en doe ze samen met het krabvlees, de room, de waterkers, de dille, de roomkaas, de citroenzeste en -sap in een mixer.
  • 3
    Kruid lichtjes en mix tot een gelijkmatige, romige pasta. Leg het mengsel op een van de zalmstukken en leg het andere stuk er bovenop (zodat er een "zalmsandwich" ontstaat).
  • 4
    Leg een vel filodeeg in de breedte op een gereinigd werkvlak zodat de lange zijde naar voor ligt. Bestrijk het met wat ei en leg een volgend vel erop. Bestrijk weer met wat ei en leg een derde vel half op de onderste lagen en half op het werkvlak. Doe met het vierde vel hetzelfde aan de andere kant. Zo ontstaat er een vierkant uit filodeeg dat groot genoeg is om de zalm te omwikkelen. Bestrijk de bovenzijde met ei.
  • 5
    Leg de zalm op het filodeeg en wikkel het rond de zalmsandwich. Zorg ervoor dat er geen vulling uitloopt. Vouw de deeguiteinden naar boven en draai ze in elkaar. Bestrijk heel het zalmpak met het resterende ei (ook de onderzijde) en leg het voorzichtig in een braadslee. Bak gedurende 25 à 30 minuten tot het deeg goudbruin ziet.
  • 6
    Bereid ondertussen de spinazie in room. Smelt de boter in een pan en voeg de uien toe. Fruit de uien op middelmatig vuur tot ze doorschijnend zijn. Voeg dan de knoflook toe.
  • 7
    Bestuif met bloem tot er een dikke pasta ontstaat en laat een minuut koken. Voeg geleidelijk aan de melk toe en roer goed zodat de saus mooi glad wordt. Van zodra de melk volledig geabsorbeerd werd, strooi de nootmuskaat erbij en roer tot er een dikke, romige saus ontstaat.
  • 8
    Voeg de spinazie toe, draai het vuur wat zachter en roer voorzichtig tot de spinazie mals is.
  • 9
    Neem de braadslee uit de oven en laat vijf minuten rusten. Verdeel de spinazie met room rond de zalmpastei in filodeeg en serveer in de braadslee*. Dien op met een aardappelbereiding naar keuze.
 
De zalmpastei in filodeeg kan op voorhand bereid worden en gekoeld bewaard worden tot ze gebakken wordt. Neem de pastei uit de koelkast en laat gedurende vijf minuten rusten alvorens in de oven te plaatsen.
Verdeel de zalmpastei in filodeeg steeds in dikke, royale porties, dat vergemakkelijkt het serveren.
*Verdeel de pastei in de braadslee voorzichtig in porties. Gebruik hiervoor een spatel of iets gelijkaardigs, geen scherp mes.
Voor een lichtere versie kan je de roomspinazie vervangen door een seizoensgroente, bv. broccoli of witte kool. Een winterse salade smaakt ook goed bij dit gerecht.
 
 
Le Creuset