- Vis & Zeevruchten
Ingrediёnten
- 2 zalmfilets van 500 g, zonder vel
- 50 g krabvlees
- 30 g slagroom
- 30 g waterkers
- 5 g verse dille
- 30 g roomkaas
- Zeezout en gekneusde zwarte peper
- Sap en zeste van ½ citroen
- 6 vellen filodeeg
- 1 ei, losgeklopt
- 30 g boter
- 1 kleine ui, fijngesneden
- 1 teentje knoflook, geperst
- 400 ml melk
- 30 g bloem
- 1 kl. nootmuskaat, gemalen
- 400 g spinazie
-
Bereidingswijze
-
1Begin met de bereiding van de zalm. Snij de filets op gelijke grootte en leg ze op elkaar.
-
2Gebruik voor de vulling de afgesneden stukken (ong. 50 à 80 gr) en doe ze samen met het krabvlees, de room, de waterkers, de dille, de roomkaas, de citroenzeste en -sap in een mixer.
-
3Kruid lichtjes en mix tot een gelijkmatige, romige pasta. Leg het mengsel op een van de zalmstukken en leg het andere stuk er bovenop (zodat er een "zalmsandwich" ontstaat).
-
4Leg een vel filodeeg in de breedte op een gereinigd werkvlak zodat de lange zijde naar voor ligt. Bestrijk het met wat ei en leg een volgend vel erop. Bestrijk weer met wat ei en leg een derde vel half op de onderste lagen en half op het werkvlak. Doe met het vierde vel hetzelfde aan de andere kant. Zo ontstaat er een vierkant uit filodeeg dat groot genoeg is om de zalm te omwikkelen. Bestrijk de bovenzijde met ei.
-
5Leg de zalm op het filodeeg en wikkel het rond de zalmsandwich. Zorg ervoor dat er geen vulling uitloopt. Vouw de deeguiteinden naar boven en draai ze in elkaar. Bestrijk heel het zalmpak met het resterende ei (ook de onderzijde) en leg het voorzichtig in een braadslee. Bak gedurende 25 à 30 minuten tot het deeg goudbruin ziet.
-
6Bereid ondertussen de spinazie in room. Smelt de boter in een pan en voeg de uien toe. Fruit de uien op middelmatig vuur tot ze doorschijnend zijn. Voeg dan de knoflook toe.
-
7Bestuif met bloem tot er een dikke pasta ontstaat en laat een minuut koken. Voeg geleidelijk aan de melk toe en roer goed zodat de saus mooi glad wordt. Van zodra de melk volledig geabsorbeerd werd, strooi de nootmuskaat erbij en roer tot er een dikke, romige saus ontstaat.
-
8Voeg de spinazie toe, draai het vuur wat zachter en roer voorzichtig tot de spinazie mals is.
-
9Neem de braadslee uit de oven en laat vijf minuten rusten. Verdeel de spinazie met room rond de zalmpastei in filodeeg en serveer in de braadslee*. Dien op met een aardappelbereiding naar keuze.