- Chocolade
Ingrediёnten
- 235 g ongezouten boter
- 235 g basterdsuiker
- 1 kl vanille-extract
- 1 citroen, sap & zeste
- 235 g zelfrijzende bloem
- 1 kl bakpoeder
- 4 grote eieren
- 100 g witte chocolade, grofgehakt
- 50 g ongezouten boter
- 100 g citroencurd
- 250 g bloemsuiker
- 100 g witte chocolade
- 50 g vermicelli
- 100 g chocolade mini-eieren
- Witte chocoladekrullen
- Citroenzeste
-
Bereidingswijze
-
1Verwarm de oven voor op 190°C/ Hetelucht 170°C/ Gasstand 4
-
2Klop de boter, de suiker en de vanille in de keukenmachine tot een licht en luchtig beslag. Voeg de zeste en het sap van de citroen toe en klop nog 30 seconden. Het beslag zal schiften maar dat is niet erg.
-
3Meng in een kom de bloem met het bakpoeder. Voeg een ei toe aan het citroenbeslag samen met een lepel bloem. Klop gedurende 20 seconden op hoge snelheid tot alles goed gemengd is. Herhaal met de overige eieren.
-
4Voeg de resterende bloem toe en klop tot alles gemengd is. Gebruik een metalen lepel om de witte chocolade zachtjes door het mengsel te spatelen.
-
5Beboter lichtjes de Provençaalse sauteerpan met anti-aanbaklaag van 24 cm en giet het cakebeslag erin. Bak in de voorverwarmde oven gedurende 35 à 40 minuten tot een prikker er droog uitkomt wanneer u hem in het midden van de cake prikt.
-
6Als de cake te snel bruin wordt en nog niet gaar is, dek af met aluminiumfolie en plaats weer in de oven om verder te bakken.
-
7Als de cake gaar is, haal hem uit de oven en laat hem volledig afkoelen in de pan op een taartrooster.
-
8Maak ondertussen de botercrème en het nestje. Doe alle ingrediënten voor de botercrème in een keukenmachine en klop tot een licht en luchtig mengsel. Zet in de koelkast.
-
9Maak nu het eetbaar nestje. Smelt de witte chocolade in een hittebestendige kom boven een pan met bijna kokend water of in de magnetron, telkens enkele tientallen seconden per keer. Wanneer de chocolade gesmolten is, breek de vermicelli in stukken van ongeveer 10 cm en roer door de chocolade tot ze volledig bedekt zijn.
-
10Bekleed de binnenkant van een kleine kom met vershoudfolie. Doe de vermicelli in de kom. Spreid ze uit tegen de binnenkant van de kom zodat er een nestje ontstaat.
-
11Zorg ervoor dat er in het midden een holte is waar de eitjes in kunnen liggen. Zet in de koelkast om uit te harden.
-
12Wanneer de cake afgekoeld is, kan hij afgewerkt worden. Bedek de bovenkant van de cake met de citroenbotercrème. Bestrooi de randen van de cake met de chocoladekrullen en de citroenzeste.
-
13Neem het nestje uit de kom. Plaats in het midden van de cake en vul het met de chocolade mini-eitjes.
-
14Zorg ervoor dat de sponscake volledig afgekoeld is voordat u hem bestrijkt en gaat versieren. Dat kan een paar uur duren dus zorg ervoor dat u op tijd aan de cake begint.