Tomaten-bouillabaisse met geplette basilicum

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
PORTIES
4-6 4-6
Tomaten-bouillabaisse met geplette basilicum
Dit is een traditioneel gerecht dat met minimale inspanning eer doet aan de rijkdom van de oceaan. Door de garnalen en calamares of vis apart in de pan te bakken, wordt het resultaat van malse zeevruchten gegarandeerd, maar door uw mosselen vooraf in dezelfde braadpan te stomen, verliest u ook niets van die smaak.
INGREDIЁNTEN
  • Vis & zeevruchten
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

VOOR DE BOUILLABAISSE
  • 2 bruine uien, gesnipperd
  • 1 prei, in plakjes gesneden
  • 1 knol venkel, fijngehakt
  • +/- 60 ml olijfolie, om in te bakken
  • 10 g Italiaanse peterselie
  • 3 laurierblaadjes
  • 10 g tijm
  • 1 chilipeper, fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook, in plakjes
  • 1 l vis- of groentebouillon
  • 200 g mosselen, schoongemaakt of 100 g ingevroren mosselen in halve schelp
  • 15 ml tomatenpuree
  • 400 g hele cherrytomaatjes uit blik
  • 200 g grote garnalen, schoongemaakt en gepeld
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • Sap van 1 citroen naar smaak
  • 200 g calamares (inktvistubes (filets) en tentakels) in plakjes
VOOR DE GEPLETTE BASILICUM
  • 60 g basilicum
  • 30 g macadamianoten
  • Sap van 1 citroen
  • 60 ml olijfolie
  • ½ teentje knoflook
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • Bereidingswijze

  • 1
    Zet een grote braadpan van Le Creuset op middelhoog vuur en fruit de ui, prei en venkel in een beetje olijfolie tot ze doorzichtig zijn.
  • 2
    Bind de peterselie, laurierblaadjes, tijm en chilipeper samen met keukentouw om uw bouquet garni te vormen.
  • 3
    Voeg het bouquet garni toe aan de braadpan samen met de gesneden knoflookteentjes. Laat 2 minuten koken.Voeg 1 kopje bouillon en de verse mosselen toe (als u ingevroren mosselen gebruikt: op dit moment nog niet toevoegen). Dek af met het deksel en stoom 3-4 minuten totdat de mosselschelpen zijn geopend. Eenmaal geopend: haal de mosselen uit de braadpan, dek ze af en zet ze apart voor later.
  • 4
    Voeg de tomatenpuree toe en kook nog eens 2 minuten onder goed roeren. Voeg de tomaten toe en kook vijf minuten voordat u de resterende bouillon toevoegt. Breng op smaak en laat 20 minuten sudderen.(Als u ingevroren mosselen gebruikt, voeg deze dan 2 minuten voor het einde van de bereiding toe aan het mengsel om ze volledig te verhitten).
  • 5
    Zet een andere Le Creuset-pan op middelhoog vuur met nog wat olijfolie en bak de garnalen totdat ze aan beide kanten felroze zijn. Haal ze uit de pan en breng op smaak met peper, zout en citroensap. Bak de calamares heel snel in dezelfde pan om te voorkomen dat ze rubberachtig worden. Haal ze uit de pan en breng op smaak met peper, zout en citroensap.
  • 6
    Om de geplette basilicum te maken (optioneel):
  • 7
    Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot alles goed is gemengd, maar nog steeds klonterig is.
  • 8
    Plaats voor het opdienen de bouillabaisse-bodem in 4 x Le Creuset Riviera-collectie Ontbijtkommen. Bedek met de zeevruchten en garneer met geplette basilicum. Dien direct op.