- Vis & zeevruchten
Ingrediёnten
- 2 bruine uien, gesnipperd
- 1 prei, in plakjes gesneden
- 1 knol venkel, fijngehakt
- +/- 60 ml olijfolie, om in te bakken
- 10 g Italiaanse peterselie
- 3 laurierblaadjes
- 10 g tijm
- 1 chilipeper, fijngehakt
- 4 teentjes knoflook, in plakjes
- 1 l vis- of groentebouillon
- 200 g mosselen, schoongemaakt of 100 g ingevroren mosselen in halve schelp
- 15 ml tomatenpuree
- 400 g hele cherrytomaatjes uit blik
- 200 g grote garnalen, schoongemaakt en gepeld
- Zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- Sap van 1 citroen naar smaak
- 200 g calamares (inktvistubes (filets) en tentakels) in plakjes
- 60 g basilicum
- 30 g macadamianoten
- Sap van 1 citroen
- 60 ml olijfolie
- ½ teentje knoflook
- Zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
-
Bereidingswijze
-
1Zet een grote braadpan van Le Creuset op middelhoog vuur en fruit de ui, prei en venkel in een beetje olijfolie tot ze doorzichtig zijn.
-
2Bind de peterselie, laurierblaadjes, tijm en chilipeper samen met keukentouw om uw bouquet garni te vormen.
-
3Voeg het bouquet garni toe aan de braadpan samen met de gesneden knoflookteentjes. Laat 2 minuten koken.Voeg 1 kopje bouillon en de verse mosselen toe (als u ingevroren mosselen gebruikt: op dit moment nog niet toevoegen). Dek af met het deksel en stoom 3-4 minuten totdat de mosselschelpen zijn geopend. Eenmaal geopend: haal de mosselen uit de braadpan, dek ze af en zet ze apart voor later.
-
4Voeg de tomatenpuree toe en kook nog eens 2 minuten onder goed roeren. Voeg de tomaten toe en kook vijf minuten voordat u de resterende bouillon toevoegt. Breng op smaak en laat 20 minuten sudderen.(Als u ingevroren mosselen gebruikt, voeg deze dan 2 minuten voor het einde van de bereiding toe aan het mengsel om ze volledig te verhitten).
-
5Zet een andere Le Creuset-pan op middelhoog vuur met nog wat olijfolie en bak de garnalen totdat ze aan beide kanten felroze zijn. Haal ze uit de pan en breng op smaak met peper, zout en citroensap. Bak de calamares heel snel in dezelfde pan om te voorkomen dat ze rubberachtig worden. Haal ze uit de pan en breng op smaak met peper, zout en citroensap.
-
6Om de geplette basilicum te maken (optioneel):
-
7Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot alles goed is gemengd, maar nog steeds klonterig is.
-
8Plaats voor het opdienen de bouillabaisse-bodem in 4 x Le Creuset Riviera-collectie Ontbijtkommen. Bedek met de zeevruchten en garneer met geplette basilicum. Dien direct op.