- Groenten
Ingrediёnten
- 1 rode ui, fijngesnipperd
- 1 el olie
- 2 teentjes knoflook, geplet
- 2 el tomatenpuree
- 1 el gedroogde rozemarijn
- 1 el gedroogde oregano
- 1/2 el gerookte paprika
- 1 blik van 400 g gehakte tomaten
- 2 kl suiker
- Zeezout & versgemalen zwarte peper
- 1/2 citroen, enkel de zeste
- 2 groene courgettes
- 2 gele courgettes
- 2 aubergines
- 2 zoete aardappelen
- 5 tomaten
- 30 g verse Parmezaanse kaas®, geraspt
-
Bereidingswijze
-
1Verwarm de oven voor op: 200°C / 180°C Hetelucht / Gasstand 6.
-
2Maak eerst de tomatensaus. Fruit de ui in de olie in een Le Creuset sauspan op een halfhoog vuur gedurende 4 à 5 minuten tot ze glazig wordt. Voeg de knoflook toe samen met een snuifje zout en bak nog 1 minuut.
-
3Voeg de tomatenpuree, de rozemarijn, de oregano en de paprika toe alvorens de tomaten met een halve blik water toe te voegen. Bestrooi met de suiker en de citroenzeste en voeg een beetje zout en peper toe. Laat 10 minuten sudderen op een halfhoog vuur, roer af en toe, tot de saus heerlijk dik is.
-
4Snij ondertussen de courgettes, de aubergines, de zoete aardappelen en de tomaten in schijfjes van 1/2 cm dik. Doe de zoete aardappelschijfjes in een grote kom met wat water en zet gedurende 2,5 minuten in de magnetron. Roer halverwege. Giet ze af en leg ze bij de andere groenten voor verdere verwerking. Als u geen magnetron heeft, blancheer de zoete aardappelschijfjes gedurende 5 minuten in kokend gezouten water op het fornuis.
-
5Wanneer de saus ingedikt is, giet ze in de braadslede en spreid ze uit met de achterkant van een lepel. Leg de groenten afwisselend in rijen in de braadslede. Herhaal tot de braadslede helemaal gevuld is. Naargelang de diameter van de sneetjes, zullen er ongeveer 4 rijen ontstaan.
-
6Bestrooi met de geraspte Parmezaanse kaas® en bak in de oven gedurende 35 à 40 minuten tot de groenten zacht geworden zijn en de kaas krokant en goudbruin is.
-
7Haal uit de oven en laat 5 minuten staan. Dien op als hoofdgerecht voor 4 personen met een verse salade of als heerlijk bijgerecht voor 6 personen.
-
8Vervang de zoete aardappel eens door gewone aardappelen, blancheer de aardappelen eerst gedurende 5 à 8 minuten alvorens ze met de andere groenten te schikken.