Tarte Tatin met gekaramelliseerde rode ui en kastanjes

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 2 uur Minder dan 2 uur
PORTIES
4-6 4-6
Tarte Tatin met gekaramelliseerde rode ui en kastanjes
Deze taart is een heerlijke hartige optie zonder vlees om te serveren tijdens uw feestmaal. De omgekeerde handgrepen van de Tarte Tatinvorm maken het gemakkelijk om de taart om te draaien en uit de vorm te halen.
INGREDIЁNTEN
  • Noten & Zaden
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

  • 3 grote rode uien, gepeld
  • 15 ml olijfolie
  • 30 g fijne kristalsuiker
  • 45 ml witte wijnazijn
  • 15 ml plantaardige boter
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 400 g kant-en-klaar veganistisch bladerdeeg, ontdooid
  • 6 hele gekookte kastanjes, gehakt
  • Bereidingswijze

  • 1
    Snijd de uien in ronde stukken van 3 cm dik. U kunt ook 4 - 6 kleine uien gebruiken, gehalveerd met de wortels en de bovenkanten afgesneden.
  • 2
    Giet de olijfolie in het Le Creuset 25 cm Tarte Tatinvorm van geëmailleerd gietijzer en zet het op middelhoog vuur. Leg de ui met de snijkant omlaag in de vorm en karamelliseer de ui langzaam gedurende ongeveer 20 minuten. Draai ze halverwege om. Haal de uien uit de vorm en leg deze even opzij. Haal de vorm van het vuur en veeg deze schoon met een keukenhanddoek. Strooi de suiker over vorm in een gelijkmatige laag en zet het terug op middelhoog vuur. Karamelliseer de suiker langzaam zonder deze te roeren om klontjes te voorkomen. Voeg de azijn en plantaardige boter toe zodra de suiker goudkleurig begint te worden. Roer zachtjes met een plastic spatel. Zet het vuur uit. Voeg de uien toe en breng op smaak met zout en zwarte peper. Laat de vorm volledig afkoelen. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • 3
    Rol ondertussen het bladerdeeg uit op een licht met bloem bestoven oppervlak en snijd een schijf van 30 cm uit met een dinerbord. Plaats het deeg terug in de koelkast om 20 minuten te koelen, sla deze stap niet over; anders wordt het bladerdeeg niet luchtig en zal het niet gelijkmatig garen.
  • 4
    Zodra het deeg is gekoeld en de uien zijn afgekoeld, strooit u de gehakte kastanjes over de uien. Daarna legt u de ronde deegschijf bovenop de uien en stopt u de zijanten voorzichtig in als een deksel. Snijd een klein kruisje in het midden van het bladerdeeg om de stoom te laten ontsnappen en bak 40-45 minuten totdat het deeg goudbruin en luchtig is.
  • 5
    Haal de Tarte Tatin uit de oven en laat deze 5 minuten rusten. Dit zorgt ervoor dat de karamel afkoelt en zorgt ervoor dat de taart op natuurlijke wijze loskomt uit de vorm. Pak een groot dinerbord en leg het op de vorm. Gebruik ovenwanten, omdat de vorm nog steeds warm zal zijn. Draai voorzichtig en snel de vorm om. De Tarte Tatin moet op het bord loskomen. Als er uien in de vorm achterblijven, haal deze dan met een lepel eruit en plaats ze terug waar er ui in het gebak ontbreekt.
  • 6
    Serveer warm met verse tijm, in de pan gebakken wilde champignons en een cashewnotenroomkaas naar keuze.