Tajine van traag gegaard Lamsvlees & Abrikozen

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Binnen 30 minuten Binnen 30 minuten
BEREIDINGSTIJD
Meer dan 2 uur Meer dan 2 uur
PORTIES
2-4 2-4
Tajine van traag gegaard Lamsvlees & Abrikozen
Dit klassieke gerecht uit het Midden-Oosten wordt genoemd naar de schotel waarin het bereid wordt. Door de trage garing in deze schotel met conisch deksel kunnen de smaken zich optimaal ontwikkelen en blijft het vlees uitzonderlijk mals terwijl alle kooksappen en aroma's bewaard blijven. Deze tajine wordt geserveerd met couscous om de rijke saus op te slorpen en is licht gezoet door de toevoeging van gedroogde abrikozen en kaneel. De perfecte maaltijd om met heel het gezin te delen.
INGREDIЁNTEN
  • Vlees
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

  • 1 el koolzaadolie
  • 500 g lamsbout, in stukken
  • 1 grote rode ui, versnipperd
  • 2 knoflookteentjes, versnipperd
  • 1 kl gemalen komijn
  • 1 kl gemalen kaneel
  • 1 kl gerookte paprikapoeder
  • 1 el ras el hanoutpasta
  • 200 g flespompoen, gesneden in blokjes van 3 cm
  • 1 kleine bussel koriander
  • 500 ml lamsfond
  • 1 volle el kandijsuiker
  • Zeezout & versgemalen zwarte peper
  • 1 el maïzena|150 g gedroogde abrikozen
Voor de garnering:
  • Een handvol koriander, gehakt
  • Couscous
  • Bereidingswijze

  • 1
    Plaats de tajine op een laag tot middelhoog vuur en warm de olie op. Bak de stukken lam in verschillende keren bruin en reserveer. Voeg indien nodig nog wat olie toe en bak dan zachtjes de uien gedurende 5 à 6 minuten tot ze zacht worden.
  • 2
    Voeg de knoflook toe aan de pan en laat nog enkele minuten bakken alvorens er de komijn, het kaneel en het paprikapoeder bij te strooien. Rooster de kruiden gedurende 2 minuten. Roer regelmatig zodat ze niet aanbranden.
  • 3
    Voeg de ras el hanoutpasta toe gevolgd door de flespompoen en roer door de kruiden. Voeg nu het aangebakken vlees en alle kooksappen toe aan de tajine. Versnipper de koriander en voeg toe aan de tajine.
  • 4
    Giet er de fond bij, roer alles door elkaar en breng aan de kook. Wanneer de bereiding kookt, voeg de bruine suiker en een flinke snuif zout en peper toe. Dek af met het tajinedeksel, zet het vuur lager en laat alles zachtjes sudderen gedurende 2,5 uur. Roer af en toe.
  • 5
    Na 2 uur wanneer het vlees zacht is, schep een tas saus uit de tajine. Roer er de maïzena door tot een gladde pasta en giet terug in de tajine. Roer goed en laat de saus indikken.
  • 6
    Voeg de gedroogde abrikozen toe en dek terug af, laat nog 30 minuten sudderen.
  • 7
    Wanneer de tajine klaar is, neem ze van het vuur en bestrooi met de grof gesneden koriander. Serveer er couscous bij.
 
Voor meer textuur kan je pistachenoten of amandelen toevoegen. Je kan ze er in het begin bij doen om ze zacht te laten worden tijdens het koken of op het einde erover gestrooid als extra krokante toets.
Voor de ‘hands free’/in de oven gekookte versie, zet de tajine ook 2,5 uur in een oven op lage temperatuur (150°C / heteluchtoven 130°C / gasoven 2) eenmaal alle ingrediënten aan de kook werden gebracht op het vuur.
 
 
Le Creuset