Stilton-notenpaté met port

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
PORTIES
1-2 1-2
Stilton-notenpaté met port
INGREDIЁNTEN
  • Noten & Zaden
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

  • 40 g walnoten of hazelnoten (zonder schaal)
  • 1 kleine rijpe peer, in blokjes
  • 75 ml port
  • 75 ml water
  • 1 eetlepel suiker
  • 80 g Stiltonkaas
  • 2 eetlepels roomkaas
  • 1 eetlepel zachte boter
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1-2 peerhelften als decoratie
  • Bereidingswijze

  • 1
    Rooster de noten in een pan zonder vet tot de aroma‘s vrijkomen. Laat ze afkoelen en hak ze fijn. Veeg de gebruikte braadpan even af en voeg de blokjes peren, port, water en suiker toe. Warm het mengsel op en laat lichtjes sudderen, zet het fornuis lager en laat 8-10 minuten garen tot het zacht is. Zet de temperatuur opnieuw een beetje hoger en laat de vloeistof ongeveer vijf minuten tot een siroop inkoken. Neem de pan van het vuur en laat het geheel afkoelen. Neem een vork en meng de Stilton, roomkaas, boter, peterselie en het citroensap goed in een kom. Voeg ten slotte de geroosterde noten toe. Bedek twee bekers van Le Creuset of eventueel kleine vormen of glazen met huishoudfolie en vul deze voor de helft met het mengsel van kaas en noten. Vul vervolgens met de helft van de blokjes peer. Herhaal deze stap met de resterende kaas, dek het af met huishoudfolie en laat minstens één uur afkoelen. Om te serveren: draai de kaastorentjes om. Verwijder de folie en schik de pasteitjes op een bord. Verwijder de kern van de peerhelften, vul met de rest van de perencompote en serveer met de kaas.