- Vis & zeevruchten
Ingrediёnten
- 80 ml olijfolie
- 5 ml sesamzaadolie
- Sap en zeste van 2 limoenen
- 5 ml chilivlokken
- Een snufje zeezout
- 10 ml honing
- 5 ml harissa-kruidenmix of gerookte paprika
- 1 kg verse zalmfilet (gebruik de buik voor de dikte en niet de staart)
- 300 g lente-uitjes of jonge prei
- Doormidden gesneden en gegrild pitabroodje
- Radijsschijfjes
- Vers gehakte dille
- Citroenyoghurt
- Limoenpartjes
-
Bereidingswijze
-
1Meng om de marinade te maken alle ingrediënten door elkaar.
-
2Snijd de zalm in grote stukken van gelijke grootte. Leg de zalm in de marinade en zet ongeveer 15 minuten lang opzij op kamertemperatuur om de smaken op te nemen.
-
3Bak de lente-uitjes of jonge prei boven een open vuur tot ze net dichtgeschroeid en een beetje zacht zijn. Snijd ze in gelijke stukken die groot genoeg zijn om aan een satéprikker te rijgen. Om de spiesjes in elkaar te zetten: leg elk stuk zalm op een spies met lente-ui of prei tussen elk stuk zalm.
-
4Verhit de Le Creuset vierkante grillplaat in geëmailleerd gietijzer van 24 cm op middelhoog vuur en bak elke spies 2-3 minuten lang per kant, tot hij naar wens gaar is. Als de huid van de vis blijft zitten, kook dan de huidzijde iets langer voor een knapperig resultaat. Serveer met doormidden gesneden en gegrilde pitabroodjes, met radijsschijfjes, vers gesneden dille, citroenyoghurt met hete zalmspiesjes en limoenpartjes.