Soufflé van Witte Chocolade

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Moeilijk Moeilijk
VOORBEREIDINGSTIJD
Binnen 30 minuten Binnen 30 minuten
BEREIDINGSTIJD
Binnen 30 minuten Binnen 30 minuten
PORTIES
2-4 2-4
Soufflé van Witte Chocolade
Gebruik deze perfect lichte en luchtige soufflé om jouw culinaire kunsten te laten zien. Het is het perfecte dessert voor als je indruk wilt maken op jouw gasten.
INGREDIЁNTEN
  • Chocolade
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

Basis:
  • 20 g maïsmeel
  • 250 ml melk
  • 50 g fijne kristalsuiker, gehalveerd in 2x 25g
  • 2 grote eigelen van vrijeuitloopeieren
  • Snufje zout
Om de ramekins in te vetten:
  • 40 ml gesmolten boter
  • 30 g fijne kristalsuiker
Voor de soufflé:
  • 100 g eersteklas witte chocolade
  • 2 grote eiwitten van vrijeuitloopeieren
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • Bereidingswijze

  • 1
    Begin met het maken van de basis voor de soufflé, dit kan een dag van tevoren worden gedaan en tot de volgende dag in de koelkast worden bewaard.
  • 2
    Meng het maïsmeel met 40 ml koude melk. Verwarm de rest van de melk met de helft van de suiker (25 g). Laat de melk niet koken.
  • 3
    Klop in een grote mengkom het eigeel, het maïszetmeelmengsel en de rest van de suiker en het zout door elkaar. Giet de hete melk langzaam in het eigeelmengsel en blijf kloppen tijdens het schenken. Doe het weer in de pan en plaats het op middelhoog vuur. Kook de custard tot deze dik en gaar is. Blijf kloppen, zodat het niet vast komt te zitten. Zodra het gaar is, giet het in een kom, maakt een deksel met plasticfolie en laat het volledig afkoelen.
  • 4
    Terwijl het mengsel afkoelt, bestrijk de Le Creuset Stapelbare Ramekins met gesmolten boter van beneden naar boven en bestuif de binnenkant van de ramekin met de suiker, zodat er niets overblijft. Knip stroken bakpapier die om de buitenkant van de ramekins kunnen en 5 cm omhoog komen. Zet vast met bakkoord. Verwarm de oven voor op 180°C.
  • 5
    Smelt de chocolade au bain-marie en leg deze opzij. Klop het eiwit tot het schuimig is en voeg, terwijl je blijft kloppen, langzaam de suiker toe in een gelijkmatige stroom om het op te nemen. Klop totdat er geen suikerkorrels meer overblijven en de eiwitten stijve pieken zijn. Je kunt hiervoor het beste een elektrische handklopper gebruiken - als je de eiwitten te veel of te weinig opklopt, behoudt het mengsel niet goed zijn vorm. Je bent op zoek naar een stijf eiwit dat nog steeds glad is. Vouw voorzichtig door de gesmolten witte chocolade - meng niet te veel, je wilt zoveel mogelijk lucht vasthouden zodat je souffles kunnen opstijgen. Vouw vervolgens het ei en chocolademengsel voorzichtig door het basismengsel.
  • 6
    Verdeel het mengsel tussen de ramekins en bak gedurende 25-30 minuten. Als ze na 25 minuten bakken een beetje wiebelen, zijn ze klaar. Haal uit de oven en serveer onmiddellijk.
 
Tip van de Chef: Gebruik eieren en metalen kommen op kamertemperatuur om mee te mengen, weersta de drang om de ovendeur tijdens het bakken te openen, omdat dit ervoor kan zorgen dat de soufflés in elkaar zakken.
 
 
Le Creuset