Langzaam gegaarde procureur

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Meer dan 2 uur Meer dan 2 uur
BEREIDINGSTIJD
Meer dan 2 uur Meer dan 2 uur
PORTIES
4 4
Langzaam gegaarde procureur
Dit stuk vlees komt van de bovenkant van de schouder en is mooi gemarmerd, wat ideaal is om traag te garen op lage temperatuur. Zet het op en trek dan de tuin in of ga een stevige herfstwandeling maken om daarna rond de tafel samen te komen voor het eten.
INGREDIЁNTEN
  • Vlees
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

  • Een scheutje olie
  • 350 g gerookt buikspek (ontbijtspek of pancetta), gesneden in blokjes van 2-3 cm
  • 1,2-1,5 kg verse procureur (varkensschouder), zonder vel, ontbeend en gerold
  • 2 preien, doormidden gesneden en in stukjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en in fijne schijfjes gesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 2–3 takjes rozemarijn
  • 2–3 takjes tijm
  • 2 el tarwebloem
  • 450 ml cider
  • 450 ml varkens-, kippen- of groentebouillon
  • Een blokje boter
  • 250 g kastanjechampignons, in dikke schijven gesneden
  • 200 ml slagroom
  • Een klein bussel peterselie
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Bereidingswijze

  • 1
    Warm de oven voor op 150 °C/ 130 °C heteluchtoven/ gasoven stand 2.
  • 2
    Begin met het opwarmen van de olie in de ovale stoofpan op middelmatig vuur. Voeg de blokjes gerookt buikspek toe en bak het vlees gedurende 6–8 minuten, of tot het goed aangebakken en goudbruin ziet aan alle kanten. Door het vlees zachtjes te bakken kan het heerlijk aromatische vet uit het vlees smelten zonder dat alles te donker gebakken wordt. De gietijzeren braadpan van Le Creuset zijn hier ideaal voor omdat ze hitte goed gelijkmatige verdelen.
  • 3
    Haal de bruingebakken stukken buikspek uit de pan met een spatel of schuimspaan. Plaats nu de varkensschouder in de braadpan.
  • 4
    Kruid het vlees aan alle kanten met peper en zout, bak het vervolgens zachtjes aan langs alle kanten tot het varkensvlees goudbruin ziet en heerlijk ruikt. Leg de aangebakken varkensschouder bij het buikspek.
  • 5
    Doe nu de prei in dezelfde stoofpan, samen met de gesneden knoflook, alle verse kruiden. Bak de prei gedurende ongeveer 10 minuten en roer af en toe. Voeg dan de bloem toe en bak nog 3–4 minuten. Voeg dan de cider en de bouillon toe en breng zachtjes aan de kook.
  • 6
    Doe het aangebakken varkensvlees en het buikspek in de stoofpan en meng zachtjes alles door elkaar. Plaats nu de deksel erop en zet gedurende 2 uur in de oven.
  • 7
    Zet ondertussen een grote pan op middelmatig vuur en voeg de boter toe. Voeg de champignons toe wanneer de boter schuimt en breng op smaak met peper en zout. Sauteer de champignons gedurende 6–8 minuten tot ze gebakken zijn. Roer ze regelmatig om.
  • 8
    Haal de braadpan na 2 uur uit de oven en voeg de gebakken champignons en de slagroom toe en roer goed. Zet de stoofpan nog 15 minuten in de oven zonder deksel.
  • 9
    Garneer met gesneden peterselie toe, breng indien nodig op smaak met een beetje peper en zout en serveer de procureur met een salade of een lekker stuk brood. Bon Appétit
 
Tip van de chef
Dit heerlijke slow cook recept is perfect voor een etentje in het weekend, wanneer het langzamer aan kanen er tijd is om in de keuken te staan.
Procureur gaat goed samen met aardappelpuree, maar het is ook lekker met rijst, polenta of een eenvoudige pasta.
Indien je geen varkensschouder kan vinden, probeer dit gerecht dan met een rollade van buikspek.
 
 
Le Creuset