Pavlova kerstboom geïnspireerd op een Eton Mess

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Minder dan 2 uur Minder dan 2 uur
BEREIDINGSTIJD
Meer dan 2 uur. Meer dan 2 uur.
PORTIES
+10 +10
Pavlova kerstboom geïnspireerd op een Eton Mess
Haal deze feestdagen alles uit de kast met deze grootse pavlova, in de vorm van een kerstboom. Het perfecte dessert om midden op tafel te zetten en indruk te maken op uw gasten.
INGREDIЁNTEN
  • Ei
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

VOOR DE MERINGUE (ER MOETEN TWEE BATCHES WORDEN GEMAAKT, DE ONDERSTAANDE INGREDIËNTEN ZIJN VOOR ÉÉN BATCH)
  • 250 g eiwitten van vrije-uitloopeieren (ongeveer 8)
  • 500 g fijne kristalsuiker
  • 2 koffielepels maïsmeel
  • 2 koffielepels witte wijnazijn
  • 1 koffielepel vanille-extract
VOOR DE CRÈME DIPLOMATE
  • 10 g gelatine of 3 bladeren
  • 50 ml koud water
  • 700 ml volle roommelk
  • 1 vanillestokje, gespleten en zaden eruit geschraapt
  • 112 g fijne kristalsuiker
  • 5 eidooiers van vrije-uitloopeieren
  • 2 vrije-uitloopeieren
  • 45 g maïsmeel
  • Snufje zout
  • 64 g boter
  • 190 ml room
  • Bereidingswijze

  • 1
    Bekleed de 3 dubbelwandige Bakplaten voor Koekjes van Le Creuset met bakpapier en teken cirkels met de volgende straal op elk blad:
  • 2
    24 cm, 20 cm, 18 cm, 15 cm, 8 cm, 2 cm
  • 3
    Voor de Meringue:
  • 4
    Klop het eiwit in een elektrische mixer met het gardehulpstuk tot zachte pieken. Klop geleidelijk - een eetlepel per keer - de fijne kristalsuiker erdoor. Blijf kloppen tot het mengsel dik, glad en niet meer korrelig is.
  • 5
    Zeef het maïsmeel over de meringue en voeg de azijn en vanille toe. Klop nog eens 5-10 seconden. Haal de meringue uit de mixer, reinig de kom en herhaal het proces hierboven om een tweede batch te maken.
  • 6
    De meringues spuiten:
  • 7
    Spuit de basis van de meringues met de ronde spuitmond. Ze moeten ongeveer 1 cm dik zijn; maak de bovenkant glad en herhaal met de resterende cirkels. Spuit de kleinste cirkel met het stermondstuk. Met het stermondstuk kunt u kleine schelppatronen rond de rand van elke basis spuiten. Bak de meringue gedurende 30 minuten op 120 °C, verlaag vervolgens de temperatuur tot 100 °C en blijf 1 ½ - 2 uur bakken totdat de meringue volledig is uitgedroogd. Schakel de oven uit en laat de meringue afkoelen in de oven. Bewaar schijven maximaal 1 week in een luchtdichte container.
  • 8
    Voor de Crème Diplomate:
  • 9
    Laat de gelatine weken in het koude water in een kleine magnetronbestendige kom. Verhit de melk tot 83 °C met het vanillestokje en de zaden. De melk mag niet koken. Laat het mengsel daarna wat afkoelen. Klop de suiker, het eigeel, een heel ei, het maïsmeel en het zout samen. Voeg de warme melk geleidelijk toe aan het eimengsel en zorg ervoor dat u niet te veel tegelijk toevoegt, waardoor het mengsel wordt gesplitst. Zeef en gooi de vanillestok weg. Giet het mengsel terug in de steelpan op middelhoog vuur en kook, roer continu, tot het ingedikt is. Smelt de gelatine 5-10 seconden in de magnetron, let op dat u deze niet verbrandt. Klop het vervolgens snel in de hete custard. Klop de boter erdoor. Bedek met een huishoudfolie op het oppervlak van de custard en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Klop de crème tot een zachte top en spatel door de afgekoelde custard. Dek af en koel tot stevig. Het mengsel kan 2-3 dagen in de koelkast worden bewaard.
  • 10
    Om te monteren:
  • 11
    Plaats de grote meringuecirkel op een Le Creuset-dinerbord van 27 cm. Spuit met een spuitzak de Crème Diplomate op de meriguecirkel en herhaal met de resterende lagen. Top met de kleinste. Garneer met bessen en bestrooi met poedersuiker. Het moet onmiddellijk worden geserveerd om te voorkomen dat de meringue te smeuïg wordt.
  • 12
    TOP TIP: Als u een Pavlova-stapel wilt creëren die de hele avond meegaat, spuit dan vanille botercrème tussen elke laag, dit geeft meer stabiliteit en dan kan het stralen als middelpunt van uw desserttafel. Maak mini-Pavlova stapeltjes met Crème Diplomate of een gedeconstrueerde Eton-Mess voor uw gasten om te eten en van te genieten.