CONSERVERINGSMETHODEN

Oogst ieder seizoen,
geniet van ieder moment

Image without a name
Conservering is een van de beste manieren om gebruik te maken van een overvloed aan verse producten. Door etenswaren thuis te conserveren, kunt u het hele jaar genieten van seizoensproducten, dankzij methoden zoals inmaken, fermenteren of drogen.

Groenten conserveren is een goede manier om uw voorraadkast te vullen en voedselverspilling te voorkomen, zoals wanneer u uw eigen groenten verbouwt of vaste klant bent bij uw lokale groenteboer. Hieronder gaan we dieper in op vier conserveringsmethoden die u eenvoudig thuis kunt uitproberen.
Image without a name
 

Nr. 1: Fermentatie

Fermentatie is waarschijnlijk een van de oudste vormen van conservering, maar dankzij de overduidelijke gezondheidsvoordelen is de populariteit in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Fermentatie is het proces waarbij een micro-organisme zoals gist of bacteriën een gewenste verandering in voedsel en dranken creëert, waardoor het gemakkelijker verteerbaar wordt. Op hun beurt helpen deze goede bacteriën de darmgezondheid op pijl te houden. Zuurkool, kimchi, misopasta, wijn en zuivelproducten zoals yoghurt en kefir komen allemaal tot stand via het fermentatieproces.

Nr. 2: Inmaken

Inmaken is een van de beste manieren om de smaken van verse producten vast te houden, wanneer ze op hun seizoensbest zijn. Bij inmaken worden etenswaren bewaard in een zuurrijke oplossing, meestal door azijn toe te voegen. Meestal rust de groente kort in pekel voordat het aan de kook wordt gebracht in een azijnoplossing, in potten wordt geplaatst en wordt bedekt met de resterende oplossing. In het Middellandse Zeegebied wordt inmaken in hoogwaardige olijfolie beschouwd als de beste methode om de zongerijpte vruchten van de zomer te bewaren.
Bekijk onze voorraadpot M in aardewerk met houten deksel
Image without a name
Image without a name
 

Nr. 3: Inleggen in zout

Vóór betrouwbare koeling gebruikten mensen pekelen of droogzouten om vlees te bewaren. Dit eenvoudige proces omvat het “inleggen” van het vlees in pekelzout, dat het vocht onttrekt waardoor de etenswaren een geconcentreerde smaak krijgen en het veilig bij kamertemperatuur kan worden bewaard. De eeuwenoude praktijk van het inleggen van etenswaren heeft een aantal van onze favoriete delicatessen voortgebracht – van prosciutto tot salami – en gezouten vleeswaren zijn een heerlijke aanvulling op elk kaasplankje.

Nr. 4: Drogen

Drogen is het eenvoudige proces van het dehydrateren van voedsel, waardoor het water wordt verwijderd dat bacteriën, gisten en schimmels gebruiken om te groeien. Dit is een simpele methode die kan worden gebruikt voor de meeste soorten voedsel, inclusief vis, vlees, fruit en groenten. De oorspronkelijke vorm van deze methode (luchtdroging) kan tijdrovend zijn, dus drogen in een conventionele oven is een prima alternatief. Gedroogde etenswaren zijn niet alleen langer houdbaar, maar ontwikkelen ook genuanceerde smaken.
bekijk onze zoutmolen
Onze opties voor het bewaren van etenswaren zijn extreem uitgebreid. Als u deze methoden op de juiste manier toepast, houdt u er hoogstwaarschijnlijk een tevreden gevoel aan over – niet alleen vanwege de heerlijke nieuwe ontdekkingen en mogelijke voedingsgerelateerde voordelen, maar ook vanwege uw bijdrage aan het milieu door voedselbederf en -verspilling tegen te gaan.

Eet met de seizoenen mee