Melkijs van ananas en amandel met lavendelhoning

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Eenvoudig Eenvoudig
VOORBEREIDINGSTIJD
Minder dan 30 min. Minder dan 30 min.
BEREIDINGSTIJD
Meer dan 2 uur. Meer dan 2 uur.
PORTIES
1-2 1-2
Melkijs van ananas en amandel met lavendelhoning
Haal alles uit de kast met dit lichte ananas-amandelmelkijs, besprenkeld met een geurige lavendelhoningsaus.
INGREDIЁNTEN
  • Noten & Zaden
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

VOOR HET IJS
  • 1 grote rijpe ananas
  • 300 ml amandelmelk, ongezoet
  • 150 g lavendelhoning
VOOR DE SAUS
  • 1 biologische sinaasappel
  • 30 g lavendelhoning
VOOR DE GARNERING
  • 1⁄4 bosje munt
  • 40 g suiker
  • 1 eetlepel bloemsuiker
  • Een beetje margarine
VOOR DE BROSSE AMANDELSCHOTSEN
  • 25 g amandelvlokken
  • 40 g suiker
  • 1 eetlepel honing
  • 1,5 eetlepel water
  • 1 klein snufje zout
  • Bereidingswijze

  • 1
    Schil de ananas en verwijder de harde kern. Snijd een vierde van de ananas in vier dunne plakjes, dek de plakjes af en leg ze opzij. Snijd de resterende ananas (ongeveer 700 g) in blokjes en vries in voor 4 uur.
  • 2
    Koel de amandelmelk goed. Blend de bevroren ananasblokjes, amandelmelk en honing fijn in een keukenmachine en giet ze in de Le Creuset kleine Cakevorm Vries het ijs 1 uur in.
  • 3
    Pers de sinaasappel uit om de saus te maken. Giet de honing met het sinaasappelsap in een kleine steelpan, verhit en laat het vocht licht verdampen.
  • 4
    Leg een paar muntblaadjes opzij voor garnering. Mix de suiker fijn met de resterende muntblaadjes of plet ze in een vijzel. Bestuif de ananasschijfjes met bloemsuiker. Bak 1-2 minuten in margarine aan beide zijden in een grillpan.
  • 5
    Laat het ijs ondertussen ongeveer 5 minuten ontdooien. Snijd één dikke plak af en snijd deze diagonaal doormidden. Bedek het resterende ijs en zet het terug in de vriezer. Leg de gegrilde ananasschijfjes op de borden met ijs er bovenop. Breek voor het serveren de brosse amandelschotsen in stukjes.
  • 6
    Besprenkel met muntsuiker, giet over elk stuk ijs een beetje honingsaus, garneer met de amandelschotsen en resterende munt en serveer onmiddellijk.
  • 7
    Om de amandelschotsen te maken, verwarm een Le Creuset 28 cm Signature geëmailleerd gietijzer Braadpan zonder vet en rooster de amandelvlokken tot ze goudbruin zijn.
  • 8
    Leg ze op een bord en smelt de suiker met de honing en het water in de pan. Als het suikermengsel goudbruin wordt, voeg de amandelvlokken toe.
  • 9
    Meng alles door elkaar en spreid het mengsel dun uit over bakpapier om af te koelen. Breek de amandelschotsen in stukjes voor het serveren.
  • 10
    Kooktips:
  • 11
    De amandelschotsen kunnen dagen van tevoren worden bereid.
  • 12
    Dit dessert gebruikt amandelmelk en is geschikt voor mensen met lactose-intolerantie.