Matenoverzicht Stoofpannen
De gietijzeren stoofpan, ook wel cocotte of Dutch oven genoemd, kan verschillende kooktechnieken aan, zoals smoren, bakken, sauteren en langzaam garen. Onze geëmailleerde gietijzeren cocottes zijn een investering die generaties lang meegaat, dus we helpen je graag bij het kiezen van de perfecte maat voor jouw kook- en serveerbehoeften.
Welke maat stoofpan past het best bij jou?
We hebben echt groottes stoofpannen voor iedereen en voor elk recept. Alle maten braadpannen hebben hun nut, maar welke je het beste kunt kiezen, hangt af van wat je graag kookt en hoeveel mensen je meestal te eten geeft.
Nr. 1 Voor hoeveel mensen kookt u?
De vuistregel is om uit te gaan van 1 liter per persoon en dan af te ronden naar boven. Voor een gezin van vier personen wil je dus iets van minimaal 4 liter. Naar boven afgerond is de ideale maat ergens tussen de 5 en 6 liter.
Het is belangrijk om te weten of je ook vaak kookt voor familie of gasten. Kook je graag in batches of bereid je maaltijden voor in het weekend, of ben je een grote fan van kliekjes? Zo ja, dan wil je misschien ook een paar liter toevoegen om aan die kookbehoeften te voldoen.
Nr. 2 Wat voor dingen kook je graag?
Hou je van stoofpotten en soepen of ben je een fan van bakken en braden? Dit is iets om rekening mee te houden, omdat verschillende kooktechnieken verschillende ruimtebehoeften hebben. Voor stoofschotels en soepen heb je hoge wanden nodig, maar niet’ zoveel breedte in de braadpan. Maar bij braden of bakken moet de braadpan breder zijn’ omdat het voedsel rondom veel ruimte nodig heeft om goed bruin en gekaramelliseerd te worden.
Als je’ deze punten hebt overwogen, ben je’ klaar om je perfecte groottes stoofpannen te kiezen.
De juiste braadpan maten kiezen
Onze vergelijkingstabel hieronder maakt je beslissing een stuk eenvoudiger.
Ronde Braadpan Maten
- Belangrijkste kenmerken
Deze braadpan is afgerond met hoge wanden, sluit aan bij de vorm van de brander voor consistente warmte en biedt plaats aan veel ingrediënten/vloeistoffen.
- Perfect formaat voor
Soepen, stoofschotels, curry's, bakken.
Ovale braadpan Maten
- Belangrijkste kenmerken
Deze langwerpige vorm gedijt goed in de oven en is ideaal voor het braden van grotere stukken vlees.
- Perfect formaat voor
Braden, groter vlees en gevogelte.
Ondiepe braadpan Maten
- Belangrijkste kenmerken
Een ondiepe diepte en brede bodem om te braden en te bruinen zonder dat het te druk wordt.
- Perfect formaat voor
Braden, smoren, bakken, bijgerechten en meer.
Behalve de grootte moet je ook overwegen welke braadpanvorm het beste past bij jouw kookbehoeften.
Al onze braadpannen zijn uniek ontworpen om uit te blinken in bepaalde kooktechnieken. De Signature Shallow Braadpan wordt bijvoorbeeld gebruikt voor smoren, terwijl de Signature Oval Braadpan dankzij zijn langwerpige vorm optimaal is voor het braden van een groot stuk vlees. Onze gids welke maat stoofpan helpt je de verschillende vormen en hun topkenmerken te ontdekken.
Waar moet je nog meer rekening mee houden?
We bieden ook braadpannen in verschillende materialen, zoals anti-aanbak of roestvrij staal. Ontdek ons assortiment materialen om de ideale match voor jouw kookstijl te vinden.
Hoe onze braadpannen worden gemeten
Onze handige afmetingen helpen je om de afmetingen van ons kookgerei beter te begrijpen en de juiste maat te vinden voor jouw keuken.
1. Diepte
2. Hoogte
3. Diameter basis
4. Maat
5. Lengte
Waarom kiezen voor Le Creuset?
Ontdek nog meer
Hier vind je meer tips om het beste uit je gietijzeren kookgerei te halen.