- Vlees
Ingrediёnten
- 1 kg kippendijen
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 grote ui, dun gesneden
- 2 eetlepels lichtbruine suiker
- 125 ml (1/2 kopje) droge witte wijn
- fijn geraspte schil van 1 grote sinaasappel
- 125 g (3/4 kopje) kant-en-klare gedroogde abrikozen, in vieren gesneden
- 1 eetlepel gehakte verse koriander, voor de garnering
- 2 theelepels gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1/2 theelepel grofgemalen zwarte peper
- 1/2 theelepel zout
- 3 knoflooktenen, geperst
- 1 kleine rode chilipeper, zonder zaadjes en fijngehakt
- 125 ml (1/2 kopje) sinaasappelsap
- 3 eetlepels olijfolie
-
Bereidingswijze
-
1Meng voor de marinade alle ingrediënten van de marinade in een grote platte schaal zoals een ovenschaal van Le Creuset. Voeg de kippendijen toe en draai ze door de marinade zodat ze goed bedekt zijn. Dek af en marineer in de koelkast voor minimaal 6 uur, of een hele nacht.
-
2Verhit de olie op de tajinebodem op middelhoog vuur op de kookplaat. Voeg de ui toe en bak zachtjes tot hij net bruin begint te worden; haal vervolgens uit de pan.
-
3Giet de kip af, gooi de marinade weg en dep de kip droog met keukenpapier. Voeg de stukjes kip toe aan de tajine en bak ze gelijkmatig bruin.
-
4Doe de ui terug in de tajine met de suiker, wijn en geraspte sinaasappelschil. Roer goed en voeg nog wat zout en peper toe.
-
5Dek af met het tajinedeksel en laat alles 1 1/2 uur op zeer laag vuur sudderen.
-
6Voeg de abrikozen toe, dek weer af en laat nog 1 1/2 uur sudderen tot de kip gaar en zacht is.
-
7Als de kip gaar is, verwijder dan het deksel en kook de saus een paar minuten totdat deze stroperig wordt. Bestrooi rijkelijk met de gehakte koriander en serveer met gewone gestoomde couscous of gekookte, gewone langkorrelige rijst.