- Bloem
Ingrediёnten
- 5 eieren
- 125 g fijne suiker
- 125 g gezouten boter, gesmolten
- 125 g zelfrijzende bloem
- 1 tl bakpoeder
- 125 g pure chocolade, gesmolten
- 1 tl karamelextract
- 1 snuifje zout
- 200 g pure chocolade
- 90 g slagroom
- 40 g gezouten boter
- Een snuifje zout, naar smaak
- 20 g boter
- 2 el bloem
-
Bereidingswijze
-
1Begin met de marmercake: scheid het eigeel van het eiwit in twee aparte kommen. Voeg de suiker bij het eigeel en klop gedurende enkele minuten tot het mengsel lichter wordt. Voeg dan de gesmolten boter toe en meng tot slot de bloem en het bakpoeder erbij.
-
2Verdeel het beslag in twee kommen, voeg in de ene kom de gesmolten chocolade toe en in de andere kom het karamelextract. Meng beide beslagen tot een geheel.
-
3Warm de oven voor op 200 °C/ 180 °C heteluchtoven/ gasoven stand 6.
-
4Werk het beslag af door een snuifje zout toe te voegen aan de eiwitten en ze gedurende 5 minuten op te koppen met een elektrische klopper (het eiwit is goed als de kom onderste boven gehouden kan worden). Verdeel de eiwitten voorzichtig in twee en schep ze zachtjes door de twee beslagen met behulp van een spatel.
-
5Vet de binnenkant van een ronde springvorm van 20 cm in en bestuif met wat bloem. Giet ½ kopje chocoladedeeg en dan ½ kopje karameldeeg in de vorm en wissel af om een contrast te maken. Gebruik een cocktailprikker om met cirkelvormige bewegingen een marmereffect te creëren. Plaats de cake in de voorverwarmde oven en bak deze in gedurende 35-40 minuten gaar.
-
6Maak de ganache: hak de chocolade in stukken met een mes en plaats in een glazen kom.
-
7Breng in een steelpan de slagroom aan de kook op middelmatig vuur. Wanneer de room kookt, giet hem over de chocolade en zorg ervoor dat alles bedekt is. Laat gedurende 1 minuut staan en meng dan zachtjes met een spatel. Werk de ganache af door de boter erdoor te mengen. Roer tot het mengsel glanzend en dik is.
-
8Haal de marmercak uit de vorm en laat deze afkoelen. De cake moet helemaal afgekoeld zijn voordat de de ganache toegevoegd kan worden. Verdeel een flinke portie ganache over de cake en Bon Appétit!