- Groenten
Ingrediёnten
- 1 pompoen, ongeveer 1,2-1,4 kg
- 3 el olijfolie
- 750 g ricotta
- 3 eieren, middelgroot
- 100 g geraspte Parmezaanse kaas
- Sap en zeste van 2 citroenen
- 2 eetlepels salie, gehakt
- Witte wijn, optioneel
- Zout en versgemalen zwarte peper
- Nootmuskaat
- 200 g geraspte mozzarella
- 250-300 g voorgekookte lasagnebladen
- 100 g pompoenpitten
- Gebakken salie
-
Bereidingswijze
-
1Was, halveer en ontpit de pompoen. Snijd de pompoen in vieren en snijd het vlees vervolgens in smalle wedges op een snijplank. Leg een paar wedges aan de kant voor decoratie.
-
2Doe de ricotta in een kom met de eieren, de helft van de geraspte Parmezaanse kaas, citroensap en schil, salie, wat olijfolie en witte wijn en roer tot het een glad mengsel is. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en roer opnieuw tot het glad is.
-
3Verwarm de oven voor op 200°C of op 180°C bij hetelucht. Verspreid een deel van het ricottamengsel op de bodem van de Heritage rechthoekige ovenschaal van Le Creuset en dek af met lasagnebladen. Verspreid een deel van het ricottamengsel over de pasta en bedek met een laag pompoen en bestrooi met mozzarella. Voeg nog een laag lasagnebladen toe en bedep opnieuw met het ricottamengsel, pompoen en kaas. Blijf lagen opbouwen totdat de ovenschaal vol is, of de ingrediënten op zijn.
-
4Dek de lasagne af met aluminiumfolie en bak deze ongeveer 30 minuten op het middelste rooster van de oven. Hak ondertussen de pompoenpitten grof. Verwijder na 30 minuten de aluminiumfolie, strooi de overige pompoenstukken, de pitten en de resterende Parmezaanse kaas en mozzarella over de lasagne en besprenkel met olijfolie.
-
5Bak nog eens 10 à 15 minuten zonder afdekking totdat de kaas goudbruin kleurt. Strooi wat gebakken pompoenstukken eroverheen om de lasagne prachtig te serveren.
-
6Tip: De lasagne is ook een heerlijk bijgerecht voor bij lamsvlees.