- Vlees
Ingrediёnten
- 1,75-1,8 kg lamsschouder met bot
- Zout en peper om op smaak te brengen
- Keukentouw
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 1 grote ui - gehalveerd en dun gesneden
- 250 g kleien wortels, geschrapt en grof gesneden
- 4 verse laurierbladeren
- 250 ml warme lamsbouillon
- 25 g boter
- 1 middelgrote rode ui, fijngesneden
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 75 g verse wit broodkruimels
- 55 g geroosterde pijnboompitten, grof gehakt
- 1 geraspte citroen
- 4 el gehakte rozemarijn
- 4 el gesneden munt
- 1 tl zout
-
Bereidingswijze
-
1Verwarm de oven voor op 170°C/Gasstand 3. Verlaag de temperatuur met 10 - 20°C voor elektrische ovens met ventilatorondersteuning.
-
2Voor de vulling smelt u de boter in een kleine pan en bakt u de uien en knoflook lichtjes tot ze zacht zijn. Doe de broodkruimels in een kom, voeg de gebakken uien en knoflook toe met de pijnboompitten, citroenschil, gehakte kruiden en zout. Combineer het mengsel.
-
3Open het lamsvlees op het werkoppervlak met de huidzijde naar beneden. Sla het vlees plat en maak extra kleine sneetjes indien nodig. Snijd eventuele pezen of overtollig vet weg en breng het vlees aan beide kanten op smaak met zout en peper.
-
4Leg de vulling in een verticale lijn langs het midden van het vlees, houd hierbij de rollanden vrij. Druk stevig aan, rol de randen op om de vulling te omsluiten en zet dit vast met een stuk keukentouw, vastgeknoopt met slagersknopen. Knoop de rol eerst aan de uiteinden vast om te voorkomen dat de vulling eruit komt en knoop vervolgens het midden. Maak daarna nog een knoop om het vlees goed af te sluiten.
-
5Zet een Le Creuset Signature gietijzeren Ovale Braadpan met één eetlepel olijfolie op middelhoog vuur en bak het lamsvlees aan alle kanten bruin. Haal het vlees uit de pan en leg opzij op een bord.
-
6Voeg de uien toe aan de braadpan en bak ze goudbruin. Voeg de wortelen toe, bak nog 2-3 minuten en roer vervolgens de laurierblaadjes erdoor.
-
7Plaats het lamsvlees bovenop de gebruinde groenten en giet de hete bouillon rond het vlees. Leg het deksel op de pan en zet deze in een voorverwarmde oven. Laat vervolgens het lamsvlees in 1¾-2 uur gaar worden.
-
8Haal het vlees uit de braadpan op en leg op een bord, dek af met folie en laat 30 minuten rusten.
-
9Zeef de groenten en kooksappen boven een kleine pan en gooi de groenten weg. Schep overtollig vet uit de sappen, gooi het weg en verwarm zachtjes opnieuw.
-
10Verwijder het touw, snijd het lamsvlees in dikke plakken en serveer met de sappen. Met verse muntsaus, lentegroenten, babywortels en nieuwe aardappelen.