Korstloze custardtaart met een laagje gebarsten karamel

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Minder dan 2 uur Minder dan 2 uur
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 2 uur Minder dan 2 uur
PORTIES
6-8 6-8
Korstloze custardtaart met een laagje gebarsten karamel
Een nieuwe variatie van de traditionele crème brûlée. Deze romige custardtaart met een laagje gebroken karamel is de ultieme traktatie.
INGREDIЁNTEN
  • Zuivelproducten
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

  • 1 l room
  • 1 vanillestokje of 10 ml vanille-extract
  • 16 eidooiers
  • 150 g suiker
  • 1 snufje zout
VOOR DE KARAMEL
  • 150 g suiker
  • 50 ml water
  • Bereidingswijze

  • 1
    Verwarm de oven voor op 140 °C/120 °C hete lucht/gas op stand 3.
  • 2
    Vet een Le Creuset Geribbelde Taartvorm van 28 cm licht in.
  • 3
    Verhit de room met een stukje van een vanillestokje of vanille-extract.
  • 4
    Roer de eidooiers en suiker door elkaar. Klop niet te hard, er mag geen schuim aanwezig zijn.
  • 5
    Verwijder het vanillestokje en roer de warme room voorzichtig en langzaam door de eidooiers.
  • 6
    Doe het mengsel in een braadpan op laag vuur en roer tot de custard warm aanvoelt.Niet oververhitten, anders gaat de custard schiften.
  • 7
    Giet het mengsel in de Geribbelde Taartvorm. Zet au bain-marie met warm water, dek af met folie of een bakvorm en bak de custard ongeveer 1 uur en 30 minuten, of totdat hij net is uitgehard.
  • 8
    Zet de custard in de koelkast totdat deze volledig is uitgehard.
  • 9
    Zet een braadpan van Le Creuset op laag vuur en laat de fijne kristalsuiker langzaam karamelliseren. Houd het goed in de gaten, want de suiker kan snel aanbranden. Giet de suiker zodra deze een donkere karamelkleur heeft snel en voorzichtig op een siliconen bakmat of siliconenpapier. Spreid de karamel uit met een spatel om een enigszins ronde vorm te creëren die op de bovenkant van de custardtaart past. Laat de karamel uitharden op kamertemperatuur en volledig afkoelen.