- Vlees
Ingrediёnten
- 2 kaneelstokjes
- 4 stukken steranijs
- 2 kl kruidnagel
- ½ el jeneverbessen
- 1 el venkelzaad
- Zeezout en versgemalen zwarte peper, om te kruiden
- 1 x 3,5 à 4,5 kg kalkoen, 's nachts ontdooid in de koelkast
- 1 hele knoflookbol
- 200 g gezouten boter
- 6 el olijfolie
- 2 rode uien, in vier gesneden
- 300 g prei, in twee gesneden in de lengte
- 2 laurierblaadjes
- 3 stukken steranijs, voor onderaan in de stoofpan
- 4 rode appelen, gehalveerd en in partjes gesneden
-
Bereidingswijze
-
1Voor de kruidenmix: rooster de kaneelstokjes, steranijs, kruidnagels en jeneverbessen gedurende ongeveer 30 seconden in een droge pan om de aroma's naar boven te brengen. Haal uit de pan en rooster nu het venkelzaad gedurende 10 à 20 seconden.
-
2Stamp alle spijzen fijn met een beetje zout en peper in een vijzel tot je een poeder bekomt.
-
3Voor de kalkoen: haal het zakje met ingewanden uit het binnenste van de kalkoen (die kan je gebruiken om bouillon te maken). Spoel de kalkoen en dep hem droog. Plet de teentjes knoflook en stop ze in de kalkoen.
-
4Glijd voorzichtig 150 g zachte boter onder het vel van de kalkoenborsten zodat het vlees sappig blijft. Doe dit langzaam om het vel niet te scheuren, want dit houdt alle sappen binnen.
-
5Strijk 2 à 3 eetlepels olijfolie over het kalkoenvel en bestrooi met de helft van de Chinese vijfkruidenmix.
-
6Zet de kalkoen terug in de koelkast gedurende 5 à 12 uur zodat de smaken goed doordringen.
-
7Voor het braden: haal de kalkoen een uur voor het braden uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen.
-
8Meng de uien, prei, laurierblaadjes en steranijs met 2 eetlepels olijfolie en bedek hiermee de bodem van een ovale stoofpan van 35 cm uit de Le Creuset Signature-collectie.
-
9Leg de kalkoen met de borstkant naar onder in de stoofpan. Plaats het deksel erop en braad gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven op 220 °C/ 200 °C heteluchtoven/ gasoven stand 7.
-
10Haal uit de oven en verminder de temperatuur tot 170 °C /150 °C heteluchtoven/ gasoven stand 3.
-
11Draai de kalkoen voorzichtig om met de borstkant naar boven en bestrijk met de rest van de boter. Strooi er de rest van de Chinese vijfkruiden over en kruid goed bij met peper en zout.
-
12Leg de appels in de stoofpan, plaats het deksel erop en braad nog eens gedurende 45 à 60 minuten (15 minuten per 500 g). Bedruip de kalkoen elke 15 minuten met de boter uit de stoofpot zodat het vlees heerlijk sappig blijft.