Kaasfondue (emmentaler en gruyère)

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Binnen 30 minuten Binnen 30 minuten
BEREIDINGSTIJD
Binnen 30 minuten Binnen 30 minuten
PORTIES
2-4 2-4
Kaasfondue (emmentaler en gruyère)
Een klassieke kaasfondue bestaat meestal uit een mix van twee of meer kazen. De kaas wordt gesmolten in witte wijn en gekruid met nootmuskaat, peper en mosterd. De fondue wordt in de mini-stoofpannen gegoten die met knoflook werden ingewreven en opgediend met krokante stukjes stokbrood. Een leuk gerecht om samen met vrienden op te eten!
INGREDIЁNTEN
  • Zuivelproducten
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

  • 1 teentje knoflook
  • 225 g emmentaler, geraspt
  • 225 gruyère, geraspt
  • 1 eetlepel maïsbloem
  • 300 ml droge witte wijn
  • 1 koffielepel citroensap
  • ¼ koffielepel nootmuskaat
  • ½ koffielepel zwarte peper
  • ½ koffielepel straffe mosterd
  • 1 groot stokbrood
  • Bereidingswijze

  • 1
    Druk een teentje knoflook lichtjes plat en wrijf er ieder stoofpannetje mee in.
  • 2
    Doe de geraspt kaas in een plastic zak, voeg de maïsbloem toe en meng.
  • 3
    Giet de wijn en het citroensap in een medium sauspan en breng lichtjes aan de kook.
  • 4
    Voeg het kaasmengsel in kleine beetjes toe, roer in de vorm van een acht tot alles gesmolten is. Blijf roeren op laag vuur tot het mengsel dik en glad is.
  • 5
    Kruid de fondue met nootmuskaat, zwarte peper en mosterd.
  • 6
    Breek het stokbrood in blokjes van 2 ½ cm en leg ze in een opdienschaal.
  • 7
    Giet de kaasfondue in de met knoflook ingesmeerde stoofpannetjes en serveer met het brood.
  • 8
    Gebruik geen goedkope wijn die is vaak niet lekker en te zuur.
  • 9
    Zet na het toevoegen van de kaas het vuur zachter en roer voorzichtig. Een te warme pan en te hevig roeren zal de kaas doen stollen.
  • 10
    Je kan ook dippen met groenten zoals wortelen, paprika, selder en radijsjes.