- Groenten
Ingrediёnten
- Een klein bosje munt en/of peterselie, fijngehakt
- 6 eetlepels dikke Griekse yoghurt of yoghurt naar keuze
- Een scheutje goede olijfolie
- Olijfolie
- 1 grote bloemkool (ongeveer 800 gram), roosjes gescheiden en stronken fijngesneden
- 50 ml witte wijnazijn
- Een flinke snuf saffraandraadjes (of ½ theelepel gemalen kurkuma)
- 50 gram boter of veganistische boter, in blokjes
- Een klein bosje peterselie en/of koriander, grof gehakt
- 4 stuks platbrood
- Een flinke snuf sumak of Aleppo-peper
- 150 gram geroosterde pijnboompitten
-
Bereidingswijze
-
1Oventemperatuur: tot 220 °C/200 °C hete lucht/gas op stand 7.
-
2Verwarm de oven voor 220 °C/200 °C hete lucht/gas op stand 7.
-
3Meng de munt en/of peterselie en yoghurt in een kleine kom. Breng op smaak met peper en zout, roer er een scheutje olijfolie door en zet opzij.
-
4Verwarm uw Le Creuset Vierkante Grillit® van 26 cm op middelhoog vuur, voeg een flinke scheut olijfolie toe en voeg dan de bloemkool toe in een enkele laag (het kan zijn dat u de bloemkool in een paar porties moet koken).
-
5Zodra al uw bloemkool aan beide kanten gebruind is (dit duurt ongeveer 10 minuten), doet u het geheel terug in de pan en bakt u het ongeveer 10 minuten in de oven, totdat de stronken zacht zijn en de roosjes knapperig.
-
6Haal de Grillit® uit de oven met een ovenhandschoen of het speciale handvat voor skillets en grillpannen, zet hem terug op de kookplaat op middelhoog vuur, voeg de azijn en saffraan of kurkuma toe en laat de azijn ongeveer 2 minuten inkoken.
-
7Haal de pan van het vuur, voeg de boter toe, schep de bloemkool erdoor tot een dikke en glanzende saus ontstaat en roer dan het merendeel van de peterselie en/of koriander erdoor.
-
8Schep de yoghurt in een ondiepe serveerschaal en gebruik de achterkant van een lepel om hem over de bodem te strijken. Laat vervolgens de boterachtige bloemkool erin vallen.
-
9Werk af met het laatste beetje peterselie, de pijnboompitten en wat sumak, en serveer met platbrood.