- Bloem
Ingrediёnten
- 20 g verse gist
- 200 ml lauw water
- 2 eieren
- 40 g gesmolten boter
- 2 el suiker
- 1 kl zout
- 500 g bloem, type 550
- 1 à 2 el wit sesamzaad om te bestrooien
-
Bereidingswijze
-
1Los de gist op in het lauwe water. Scheidt het eigeel van het eiwit en reserveer 2 el eiwit om de broodjes te bestrijken.
-
2Klop de rest van het eiwit met het eigeel. Meng het water met de gist, de boter, de geklopte eieren, de suiker en het zout in een kom en voeg dan de bloem toe. Als de ingrediënten eenmaal gemengd zijn, kneed het deeg eerst in de kom en dan op een licht bebloemd werkvlak tot het zacht en soepel is. Leg het deeg in een schone kom, dek af en laat gedurende ongeveer 1 à 1½ uur rijzen tot het verdubbeld is in volume.
-
3Kneed het deeg nog even na het rijzen en verdeel het in 12 porties. Vorm tot gladde balletjes.
-
4Vet de muffinvorm in. Leg de deegballetjes in de muffinvorm en laat ze ongeveer 1 uur afgedekt rijzen (bij voorkeur met licht geoliede vershoudfolie die losjes over de vorm geplaatst is) totdat ze goed gerezen zijn. Warm de oven voor op 170 °C heteluchtoven (190 °C gewone oven). Meng het overblijvende eiwit met 1 el water, bestrijk er de broodjes mee in en bestrooi met sesamzaad.
-
5Bak de broodjes in een voorverwarmde oven gedurende ongeveer 15 à 20 minuten tot ze goudbruin zien. Ontvorm ze terwijl ze nog warm zijn.