Hijiki Chirashi Sushi

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
BEREIDINGSTIJD
Onder 2 uur Onder 2 uur
PORTIES
2-4 2-4
Hijiki Chirashi Sushi
INGREDIЁNTEN
  • Rijst & Granen
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

Japanese kopjes = 180 ml
  • Voor de rijst
  • 340 g Japanse rijst (2 x Japanse kopjes)
  • 360 ml Water (2 x Japanse kopjes)
  • 50 ml sushi azijn (40ml rijstazijn+ 1 eetlepel suiker + 1 theelepel zout, mengen tot alles is opgelost)
Voor de gestoofde Hijiki mengsel
  • 4 gedroogde shiitake champignons
  • 100 ml shiitake champignons dashi (bouillon), dit zijn de 4 gedroogde shiitake champignons
  • 15 g gedroogde Hijiki
  • 1 middelgrote wortel
  • 2 eetlepels sojasauce
  • 1 eetlepel mirin
  • 1 eetlepel sake
  • 1 theelepel bruine suiker
  • 1 eetlepel plantaardige olie
Om te garneren
  • Een handvol gekookte en gesneden peultjes of edamame bonen
  • Bereidingswijze

  • 1
    Om de rijst te bereiden: was de rijst grondig in een zeef gedurende enkele minuten. Draai de rijst voortdurend om tot het water helder wordt. Giet de rijst af en breng deze met 2 kopjes water over in de Cocotte Every. Laat het 30 minuten staan in koud water. Plaats boven een medium vuur op de kookplaat en breng het aan de kook gedurende 30 seconden, verminder dan het vuur en dek het af, laat het 8-9 minuten sudderen. Zet het vuur uit en laat het dan nog 5-10 minuten afkoelen. Doe de rijst in een brede platte schaal zoals een 'sushi oke', of een ovenschaal. Giet de sushi-su over de rijst en vouw deze voorzichtig met een houten lepel in de rijst terwijl deze afkoelt en let op dat de korrels niet beschadigen. U kunt op de koelste stand een ventilator of een haardroger gebruiken om het afkoelingsproces te versnellen en het op de rijst te richten. De sushi-su geeft de rijst meer smaak en dat vertrouwde kleverige, geglazuurde uiterlijk. Om de mange tout te koken voor de garnering: breng water met 1 theelepel zout aan de kook in een pan. Voeg de peulvrucht toe en kook enkele minuten. Niet te lang koken! Laat ze vervolgens uitlekken en dompel ze onder in een kom met koud water. Giet goed af en snijd ze dun. Gebruik voor de garnering U kunt ook gekookte edamame bonen uit de diepvriezer gebruiken. Om de shiitake champignonbouillon te maken, laat je de gedroogde shiitake champignons een paar uur of een nacht weken in koud water. Als u in de haast zit, kunt u het kokende water eroverheen gieten en 15 minuten laten trekken, zoals bij het maken van thee. Knijp de champignons uit in het water waarin ze gedrenkt zijn. Leg de champignons aan de kant. Om het hijiki zeewier te koken: doe de gedroogde hijiki in koud water voor ongeveer 15-20 minuten, spoel en laat goed uitlekken. Snijd de geschilde wortel in zeer dunne plakjes van ongeveer 2 x 15 mm. Bak de hijiki, shiitake champignons uit de bouillon, en wortelen in olie in een pan gedurende enkele minuten. Voeg de bouillon (dashi), sake, bruine suiker, mirin, sojasaus en laat het 10 minuten koken. Combineer met het mengsel van rijst en hijiki. Serveer op een plat bord en leg de peultjes erop als garnering. Yuki’s tips Als u de rijst niet direct wilt gebruiken, bedek hem dan met huishoudfolie of een vochtige doek zodat hij niet uitdroogt. Laat op een koele plaats staan, maar niet in de koelkast. De koelkast maakt de rijsttextuur hard en droog, en de sushi-su helpt om de rijst zonder koeling te bewaren. De rijst is een dag houdbaar. Prober de sushi-su rijst te gebruiken voor verschillende soorten sushi’s: sushi-rollen en handrollen. Voor de garnering kunt u elke seizoensgebonden groene groente gebruiken zoals: asperges, stengel-brocolli en tuinbonen.
  • 2
    Yuki’s tips
  • 3
    Als u de rijst niet direct wilt gebruiken, bedek hem dan met huishoudfolie of een vochtige doek zodat hij niet uitdroogt. Laat op een koele plaats staan, maar niet in de koelkast. De koelkast maakt de rijsttextuur hard en droog, en de sushi-su helpt om de rijst zonder koeling te bewaren. De rijst is een dag houdbaar. Prober de sushi-su rijst te gebruiken voor verschillende soorten sushi’s: sushi-rollen en handrollen. Voor de garnering kunt u elke seizoensgebonden groene groente gebruiken zoals: asperges, stengel-brocolli en tuinbonen.