Ingrediёnten
- 12 vellen bladerdeeg, ontdooid
- 2 rode uitjes of prei, gepeld en fijngesneden
- 5 geplette knoflookteentjes
- 800 g gehakte spinazie
- 200 g – 300 g feta
- 50 g boter
- Olijfolie
- Zwarte sesamzaadjes
- Zeezout en versgemalen zwarte peper
- Zelfgemaakte of gekochte Griekse salade, om te serveren
-
Bereidingswijze
-
1Scheid voor het deeg de lagen en bestrijk elke laag met olijfolie, en leg de lagen daarna weer op elkaar. Je hebt vier sets van drie lagen nodig. Bedek met een vochtige theedoek en leg opzij.
-
2Voor de vulling: blancheer de spinazie in een pan kokend water en dompel deze vervolgens in ijswater om het kookproces te stoppen. Doe de spinazie in een mousselinedoek en knijp goed om al het water te verwijderen. Sauteer de uien in een pan tot ze licht gekarameliseerd zijn. Voeg de knoflook toe en bak 2 minuten. Zet het vuur uit en voeg de spinazie toe. Doe het in een kom en verkruimel de feta, meng goed en breng op smaak. Wees voorzichtig met te veel zout, feta is van nature al zout.
-
3Verwarm de heteluchtoven voor op 180°C. Vet de Le Creuset Signature campagnard van 30 cm in. Leg de eerste drie lagen bladerdeeg in de ingevette braadpan. Schep een derde van het spinaziemengsel erop en herhaal de lagen en vulling. Bedek met de laatste drie lagen bladerdeeg en bestrijk met nog wat olijfolie. Vouw de zijkanten naar binnen en bestrooi met sesamzaadjes. Bak 50 minuten tot het goudbruin en knapperig is. Haal uit de oven en serveer warm met een eenvoudige Griekse salade.