- Groenten
Ingrediёnten
- 800 g even grote voornamelijk vastkokende aardappelen
- 1 bio citroen
- 30 g boter
- nootmuskaat
- zout
- 2 eierdooiers, (gemiddelde grootte)
- 70 g tarwegriesmeel of polenta
- 25 g bloem
- 25 g aardappelzetmeel
- tarwegriesmeel (bijvoorbeeld Semola di grano duro rimacinata), bloem of maïzena
- 100 g boter
- 12 à 16 blaadjes salie
- 60 g Parmezaanse kaas
-
Bereidingswijze
-
1Was de aardappelen en kook ze in een pot met rijkelijk gezouten water.
-
2Spoel de citroen af met warm water, dep ze droog en schraap ze fijn af. Giet de aardappelen af en laat ze wat afkoelen. Schil de aardappelen wanneer ze nog warm zijn en druk ze tweemaal door een pureepers.
-
3Smelt de boter in een pannetje, voeg de nootmuskaat toe en 2 afgestreken koffielepels zout. Kneed op een deegplank de botermengeling met de aardappelen, citroenzeste, eierdooiers, griesmeel, bloem en maïzena tot een soepel deeg.
-
4Bestuif de deegplank of het werkvlak met wat tarwegriesmeel, bloem of maïzena. Verdeel het deeg in 4 porties en maak van iedere portie op de bestoven deegplank een gelijkmatige langwerpige rol van ong. 30 cm lang en 1,5 cm dik. Gebruik hiervoor de vlakke hand en zorg dat er geen scheuren zijn. Verdeel in stukken van 2-3 cm met een deegsteker of mes.
-
5Om de gnocchi verder te bewerken, bestuif je handpalmen met wat maïzena zodat het deeg niet aan je handen kleeft.
-
6Druk de achterkant van een vork zachtjes in de gnocchi om ribbels te maken en leg op een gladde snijplank.
-
7Laat de gnocchi voorzichtig in een ruime pan kokend gezouten water glijden en breng terug aan de kook. Draai het vuur nu zachter. Van zodra de gnocchi aan de oppervlakte komen, laat ze nog 1 à 2 minuten gaarkoken en neem ze dan met een schuimspaan uit het water.
-
8Laat de boter in een kleine pan schuimen, voeg de salieblaadjes toe en laat de pan ronddraaien. Doe de gnocchi in een ovenschotel en giet er de salieboter over en bestrooi met Parmezaanse kaas. Dien onmiddellijk op.