Geglaceerde ham met vanille schuimwijn

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
BEREIDINGSTIJD
Meer dan 2 uur Meer dan 2 uur
PORTIES
10+ 10+
Geglaceerde ham met vanille schuimwijn
Breng de kerstmarkt thuis met dit heerlijke warme beenham recept. Een show piece tijdens het kerstdiner, maar zeker ook een hit tijdens het kerstontbijt.
INGREDIЁNTEN
  • Vlees
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

Voor de ham:
  • 9 kg rauwe ham met been (braad 45 minuten per kg ham)
  • 4 à 6 sjalotten of kleine gele uien, in 2 gesneden
  • 2 takken selder, gesneden
  • 2 wortelen, gesneden
  • 3 takjes rozemarijn
  • 1 el hele peperkorrels
  • 1 kl kruidnagels
  • 1,5 liter kippenbouillon of water
Glazuur van vanilleschuimwijn:
  • 625 ml schuimwijn
  • 1 vanillestokje, in de lengte in twee gesneden
  • 325 g abrikozenjam
Voor de honingbessen:
  • 350 g blauwe bessen
  • 2 el vloeibare honing
  • Bereidingswijze

  • 1
    Warm de oven voor op 180 °C / 160 °C heteluchtoven/ gasoven stand 4.
  • 2
    Voor de ham: schik de sjalotten, selder, wortelen, rozemarijn, peperkorrels en kruidnagels op de bodem van een rechthoekige braadsleden uit de Le Creuset 3 lagen rvs-collectie. Leg hier de ham op en giet genoeg bouillon of water tot de braadslede voor ¾ gevuld is. Dek strak af met 2 à 3 lagen aluminiumfolie en braad gedurende 5 à 5 1/2 uur.
  • 3
    Om de ham te glaceren, verwijder het vel en voldoende vet zodat er enkel een laagje vet van 1/2 cm overblijft. Gebruik een scherp mes om een ruitvormig patroon in het vet te kerven. Om het glazuur te maken, breng de schuimwijn, het vanillestokje en de abrikozenjam aan de kook in een steelpan en laat ongeveer 5 à 8 minuten sudderen tot het lichtjes indikt.
  • 4
    Bestrijk de ham met het glazuur en zet terug in de oven. Bak de ham gedurende ongeveer 45 minuten op 180 C en bestrijk hem elke 10 minuten, tot de ham volledig warm is en het glazuur mooie gekleurd is en kleverig. Haal de ham uit de oven en laat hem 30 minuten rusten alvorens hem aan te snijden.
  • 5
    Voor de honingbessen: warm de blauwe bessen op in de honing in een steelpan gedurende 2 à 3 minuten tot de bessen volledig warm zijn.
  • 6
    Snij dunne plakjes van de ham en serveer hem op een bord met de honingbessen.