- Vlees
Ingrediёnten
- 9 kg rauwe ham met been (braad 45 minuten per kg ham)
- 4 à 6 sjalotten of kleine gele uien, in 2 gesneden
- 2 takken selder, gesneden
- 2 wortelen, gesneden
- 3 takjes rozemarijn
- 1 el hele peperkorrels
- 1 kl kruidnagels
- 1,5 liter kippenbouillon of water
- 625 ml schuimwijn
- 1 vanillestokje, in de lengte in twee gesneden
- 325 g abrikozenjam
- 350 g blauwe bessen
- 2 el vloeibare honing
-
Bereidingswijze
-
1Warm de oven voor op 180 °C / 160 °C heteluchtoven/ gasoven stand 4.
-
2Voor de ham: schik de sjalotten, selder, wortelen, rozemarijn, peperkorrels en kruidnagels op de bodem van een rechthoekige braadsleden uit de Le Creuset 3 lagen rvs-collectie. Leg hier de ham op en giet genoeg bouillon of water tot de braadslede voor ¾ gevuld is. Dek strak af met 2 à 3 lagen aluminiumfolie en braad gedurende 5 à 5 1/2 uur.
-
3Om de ham te glaceren, verwijder het vel en voldoende vet zodat er enkel een laagje vet van 1/2 cm overblijft. Gebruik een scherp mes om een ruitvormig patroon in het vet te kerven. Om het glazuur te maken, breng de schuimwijn, het vanillestokje en de abrikozenjam aan de kook in een steelpan en laat ongeveer 5 à 8 minuten sudderen tot het lichtjes indikt.
-
4Bestrijk de ham met het glazuur en zet terug in de oven. Bak de ham gedurende ongeveer 45 minuten op 180 C en bestrijk hem elke 10 minuten, tot de ham volledig warm is en het glazuur mooie gekleurd is en kleverig. Haal de ham uit de oven en laat hem 30 minuten rusten alvorens hem aan te snijden.
-
5Voor de honingbessen: warm de blauwe bessen op in de honing in een steelpan gedurende 2 à 3 minuten tot de bessen volledig warm zijn.
-
6Snij dunne plakjes van de ham en serveer hem op een bord met de honingbessen.