Gebruiksaanwijzingen

We willen u bedanken om voor het kookgerei van Le Creuset te kiezen.
Om de gebruiksaanwijzingen te raadplegen, kan u klikken op de een van de links in de linkerkolom. Lees aandachtig de instructies alvorens het Le Creuset - Screwpull-product te gebruiken. De gebruiksaanwijzingen geven aan hoe u het Le Creuset-kookgerei en de Screwpull-wijnaccessoires het beste kan gebruiken. Op deze manier zal u tot de beste resultaten komen en de producten het langste kunnen bewaren.
GEBRUIKSVOORSCHRIFTEN VOOR GIETIJZER
Vóór het eerste gebruik, verwijdert u alle verpakking en etiketten. Was de pan in warm zeepwater af en spoel en droog vervolgens grondig af.
Gietijzeren kookgerei van Le Creuset kan gebruikt worden op ALLE warmtebronnen, inclusief gas, elektrische kookplaten of gloeispiralen, glaskeramische kookplaten, inductie en gas, olie, kool of houtovens.
Op alle glasbedekte kookplaten de pan steeds optillen en neerzetten, of boven het oppervlak bewegen. De pan nooit voortschuiven want dit kan zowel de panbasis als het glasoppervlak beschadigen.
Pas de panbasis steeds aan het oppervlak van de te gebruiken warmtebron aan, om de efficiëntie te maximaliseren en oververhitting van de randen van de pan of beschadiging van de handvatten te vermijden.
Gasvlammen moeten steeds beperkt blijven tot de basis en zich NOOIT uitbreiden langs de zijranden van de pan.
Lange handgrepen moeten zodanig geplaatst worden dat ze het fornuisoppervlak niet overschrijden of over andere warmtezones hangen.
Gebruik in de oven:
  • Kookgerei met geïntegreerde gietijzeren handvatten en/of RVS knoppen kunnen veilig in de oven worden gebruikt tot maximum 260°C.
  • De zwarte, fenolische knoppen op geëmailleerd gietijzeren pannen uit de Signature collectie kunnen veilig in de oven worden gebruikt tot maximum 250°C/500°F/gasstand 9.
  • De zwarte, fenolische knoppen op geëmailleerd gietijzeren pannen uit de Classic collectie kunnen veilig in de oven gebruikt worden tot maximum 200°C/390°F/gasstand 6.
  • Gietijzeren producten met een houten handvat kunnen niet in de oven worden gebruikt.
  • Standaardfornuizen met gietijzeren bekleding : Plaats geen kookgerei op de bodem van ovens met gietijzeren bekleding. Hierdoor zal de temperatuur in de oven stijgen waardoor de baksnelheid verhoogt en dit kan een nadelig effect hebben op het voedsel. Sleep geen kookgerei over de bodembekleding om beschadiging aan uw kookgerei te vermijden. Plaats ze voor een optimaal resultaat altijd op een plaat of rek.
De lichtgekleurde geëmailleerde binnenkant
is vooral geschikt voor langzame bereidingen, op een zeer laag vuurtje en middelmatige oventemperatuur.
MIDDELMATIGE en LAGE TEMPERATUREN zullen de beste kookresultaten opleveren, inclusief bij bakken en schroeien. Laat de pan langzaam en grondig opwarmen omdat dit de meest gelijkmatige en efficiënte kookresultaten zal opleveren.
Eens de pan warm is kan bijna voor alle gerechten de resterende bereiding op lagere temperaturen plaatsvinden.
HOGE TEMPERATUREN kunnen best enkel gebruikt worden voor het koken van water voor groenten en deegwaren, of voor het reduceren van bouillon of sauzen.
Hoge temperaturen mogen NOOIT gebruikt worden om pannen voor te verwarmen om dan vervolgens de hitte terug te brengen voor het koken. Gietijzer houdt de warmte zo goed vast dat wanneer een pan oververhit is, dit zal bijdragen tot slechte kookresultaten en aankleven van het voedsel.
Oliën en vetten:
Het lichtgekleurde geëmailleerd oppervlak is niet geschikt voor vetvrij koken. De door u gekozen vloeistof, olie, vet of boter moet de basis volledig bedekken alvorens de pan te verwarmen. Laat de pan niet onbewaakt achter terwijl hij opwarmt en zorg ervoor dat hij niet droog-kookt want dit kan het email permanent beschadigen.
Voor het bakken in vet, in een diepe pan, mag het maximale olieniveau niet meer dan 1/3 van de diepte bedragen deze diepte laat voldoende ruimte over zodat het olieniveau kan stijgen eens de voedingsmiddelen toegevoegd worden.
Voor de veiligheid kan best een bakoliethermometer gebruikt worden en dient er een deksel beschikbaar te zijn voor het geval de olie oververhit raakt of begint te spatten.
Bewaring en marineren van voedingsmiddelen:
Het geëmailleerde oppervlak neemt noch geuren noch kleuren op en is zodoende geschikt voor de bewaring van rauw of gekookt voedsel en het marineren met zure ingrediënten.
Te gebruiken kookgerei:
  • Voor roercomfort en oppervlaktebescherming worden de silicone accessoires van Le Creuset aanbevolen.
  • Schraap niet over het geëmailleerde oppervlak met metalen keukengerei, lepels of kloppers en sla er niet mee op de rand van de pan.
  • Handbediende en elektrische mixers mogen niet gebruikt worden omdat de mesjes het email kunnen beschadigen.
  • Messen of gerei met scherpe randen mogen niet gebruikt worden om voedsel in de pan te snijden.
Handgrepen:
Gietijzeren handgrepen of roestvrij stalen knoppen zullen zowel op het fornuis als in de oven heet worden. Gebruik altijd een droge en dikke doek, of ovenwanten om deze op te tillen.
Zorg ervoor dat de handgrepen en knoppen goed vast blijven zitten door ze regelmatig te controleren en aan te draaien.
REINIGING EN ONDERHOUD
Koel een hete pan altijd enkele minuten af alvorens hem in warm zeepwater grondig af te wassen. Spoel en droog de pan vervolgens af.
Dompel een hete pan niet onder in koud water
: dit kan een thermische schok veroorzaken waardoor het email kan barsten of beschadigd raken.
Als er voedselresten achterblijven, vul de pan dan met warm water, laat weken en was daarna gewoon af.
Nylon of zacht schurende sponsjes of borstels mogen gebruikt worden om hardnekkige resten te verwijderen.
Gebruik geen metalen sponsjes of erg agressieve reinigingsmiddelen
aangezien ze het email beschadigen.
Sommige vlekken kunnen verwijderd worden met de kookgereireiniger van Le Creuset die bij uw lokale verdeler te verkrijgen is.
Een regelmatige onder-houdsreiniging met dit product zal ook het nieuwe aanzicht van uw kookgerei bewaren.
Berg uw kookgerei nooit op wanneer het nog vochtig is. Berg het kookgerei op in een droge kast of luchtige ruimte, uit de buurt van stoom.
Het geëmailleerd gietijzer van Le Creuset is uiterst duurzaam maar kan beschadigd raken als het kookgerei per ongeluk valt of tegen een hard oppervlak geslagen wordt.
Neem er alstublieft nota van dat dit niet gedekt wordt door de Levenslange Garantie.
Gebruik in de vaatwasser:
Al het kookgerei met integrale gietijzeren handgrepen, bakelieten handgrepen of roestvrij stalen knoppen mag in de vaatwasser. Desalniettemin kan door constant afwassen in de vaatwasser het email ietwat mat worden. Dit kan geen kwaad en zal geen afbreuk doen aan het resultaat. Bij gebruik van de vaatwasser, laat u de machine best de volledige cyclus doorlopen alvorens de deur te openen. Hierdoor wordt verzekerd dat het kookgerei volledig gedroogd worden.
Wij danken u voor uw aankoop en hopen dat u vele jaren van het gebruik van uw gietijzeren kookgerei van Le Creuset zult genieten !
ONZE LEVENSLANGE GARANTIE OP UW PAN VAN LE CREUSET
Le Creuset is zeer trots op haar vakmanschap en verstrekt een levenslange garantie aan de oorspronkelijke eigenaar van het gietijzeren kookgerei. Deze garantie geldt vanaf de aankoopdatum van het kookgerei en gedurende de levensduur van de oorspronkelijke eigenaar, die het kookgerei niet wegens professionele redenen in gebruik heeft. Het maakt hierbij niet uit of de oorspronkelijke eigenaar het kookgerei zelf heeft gekocht of het als geschenk heeft gekregen.
Zolang u de oorspronkelijke eigenaar bent van het geëmailleerd gietijzeren kookgerei, geniet u van onze Le Creuset Levenslange Garantie in aanvulling op uw wettelijke rechten. Deze Levenslange Garantie biedt een dekking voor gebrekkig vakmanschap en gebrekkige materialen, indien het kookgerei gebruikt is onder normale huishoudelijke omstandigheden en gebruikt is overeenkomstig de ingesloten gebruiksvoorschriften. Deze Levenslange Garantie dekt geen slijtage of verkeerd gebruik van het kookgerei.
HOE U AANSPRAAK KUNT MAKEN OP DEZE GARANTIE
Plaats uw NAAM, ADRES en de AARD VAN UW KLACHT, tezamen met de NAAM VAN DE WINKELIER waar u uw kookgerei gekocht heeft, indien bekend, op een papiertje en hecht dit stevig aan hetkookgerei.
Breng dit kookgerei naar de zaak waar u het hebt aangekocht. Deze Levenslange Garantie is beperkt tot de kosteloze reparatie van gebrekkig kookgerei of, indien reparatie niet mogelijk is, tot de vervanging daarvan door een vergelijkbaar product, wanneer hetzelfde product niet meer in productie is. Vervanging door dezelfde kleur van het kookgerei kan niet gegarandeerd worden.
Deze Levenslange Garantie wordt gegeven in aanvulling op uw wettelijke rechten voortvloeiend uit de prestatie, kwaliteit of ander mankement aan uw Le Creuset kookgerei. Wellicht heeft u ook wettelijke rechten indien u niet de oorspronkelijke eigenaar van het kookgerei bent.
Le Creuset biedt u een levenslange garantie in alle landen waar dit product verkocht wordt voor zover het door de wet toegestaan is en aan uw statutaire rechten onderworpen is. Voor alle klachten, in eerste instantie contact opnemen met de Le Creuset dealer waar u uw product gekocht heeft.
Gebruiksaanwijzing - Pannenkoekenpan
GEBRUIKSAANWIJZINGEN VOOR GIETIJZER
Vóór het eerste gebruik : verwijder alle verpakking en etiketten. Was de pan in een warm sopje, daarna goed spoelen en afdrogen. Uw pan is nu klaar voor gebruik en heeft geen andere voorbereiding zoals acclimatiseren nodig.
Gietijzeren kookgerei van Le Creuset is geschikt voor ALLE warmtebronnen, inclusief gas, elektrische of halogeenkookplaten, vitrokeramische kookplaten, inductiekookplaten en ovens die werken op gas, olie, kolen of hout.
Op kookvuren met een glazen oppervlak moet u de pan steeds optillen en nooit gewoon verschuiven want dit kan zowel de bodem van de pan als het glas beschadigen. Pas de bodem van de pan steeds aan het oppervlak van warmtebron aan om de warmte zo efficiënt mogelijk te gebruiken en oververhitting van de zijkant van de pan of beschadiging van de handvatten te vermijden.
Lange handgrepen moeten zo gedraaid worden dat ze niet over de voorkant van het kookvuur uitsteken of boven andere warmtezones hangen.
Gebruik in de oven:
  • Voor producten met een zwarte bakelieten dekselknop type A mag de oventemperatuur maximaal 200°C/390°F/gasstand 6 bedragen.
  • Voor producten met een zwarte bakelieten dekselknop type B mag de oventemperatuur maximaal 250°C/500°F/gasstand 9 bedragen.
  • Producten met volledig gietijzeren handgrepen of roestvrijstalen dekselknop (zie onderstaand voorbeeld) kunnen bij eender welke oventemperatuur gebruikt worden. Schotels met houten handgrepen of knoppen mogen niet in de oven geplaatst worden.
  • Standaardkookvuren met gietijzeren bekleding: Plaats geen kookgerei op de bodem van ovens met gietijzeren bekleding. Hierdoor zal de temperatuur in de oven stijgen waardoor de baksnelheid verhoogt en dit kan een nadelig effect hebben op het voedsel. Sleep geen kookgerei over de bodembekleding om beschadiging aan uw kookgerei te vermijden. Plaats het voor een optimaal resultaat altijd op een plaat of een rooster.
Gesatineerd zwart email vind je bij skillets, grillpannen, Grillits®, bakpannen, sauteerpannen, woks, tajines. Gesatineerd zwart email werd speciaal ontworpen voor het koken met een hogere “oppervlakte” temperatuur wat niet hetzelfde is als een pan op een heter vuur zetten. Met gietijzer, kunnen hogere oppervlaktetemperaturen bereikt worden omdat elk stuk gelijkmatig kan doorwarmen op een middelmatig vuur. Daarom is de gesatineerde zwarte binnenzijde ideaal voor bakken, grillen en dichtschroeien. De beste resultaten worden bereikt op middelmatige en lage vuren waarbij het vuur nog lager gezet kan worden zodra de juiste temperatuur van het oppervlak of van de olie of het vet bereikt werd. Hoge temperaturen zullen oververhitting en aanbakken veroorzaken, vooral bij delicate mengsels die eieren bevatten. Bij het gesatineerd zwart email zal bij regelmatig gebruik op het oppervlak een ‘patina’ (een bruinzwart laagje) opgebouwd worden. Een patina is het resultaat van de natuurlijke oliën en vetten van voedingmiddelen die zich bij het bakken op het hete oppervlak vastzetten. De patina hoeft niet verwijderd te worden daar hij voor betere resultaten zorgt en het voedsel gemakkelijker loskomt. Dankzij de patina moet het oppervlak ook minder ingevet worden.
Kooktips voor het grillen:
Voorverwarmen van de lege pan is kenmerkend voor grillpannen of Grillits® waar u een hoge oppervlaktetemperatuur nodig heeft voor het dichtschroeien en karamelliseren. Dit advies geldt niet voor andere producten. Voor het juist grillen en dichtschroeien is het belangrijk dat het bakoppervlak heet genoeg is alvorens men begint met bakken. Er worden geen schroeilijnen van geribbelde grillpannen verkregen als het oppervlak van de pan te koud is of het voedsel te vochtig. Plaats de lege pan op een middelmatig vuur en laat hem verscheidene minuten opwarmen. Doe geen olie in de koude pan anders kan de olie bij het opwarmen van de pan te heet worden en beginnen te roken. Maak uw vingers een beetje nat met water en sprenkel enkele druppels over het hete oppervlak. Als het water sist en bijna onmiddellijk verdampt, is de pan heet genoeg en klaar voor gebruik. Zo niet, laat de pan dan een beetje langer opwarmen en herhaal de watertest opnieuw. Als het oppervlak heet genoeg is, vet dan lichtjes in met behulp van een oliespray of breng wat olie aan met behulp van de siliconen bakkwast van Le Creuset. Plantaardige olie, aardnoot of maïsolie wordt aanbevolen. Olijfolie kan erg veel rookontwikkeling veroorzaken, maar is toch ook veilig om te gebruiken. Laat voor duidelijke schroeilijnen het voedsel meerdere minuten onaangeroerd op het oppervlak liggen. Als het voedsel te snel verplaatst wordt, zullen de lijnen slechts lichtjes zichtbaar zijn en kan er stoom uit het voedsel op het oppervlak terechtkomen. Het voedsel zal ook vanzelf loskomen wanneer het klaar is om gedraaid of weggenomen te worden.
Kooktips voor fruiten en sauteren:
Bij fruiten en sauteren is het de bedoeling om het vet te verwarmen alvorens het voedsel toe te voegen, dus breng de pan en het vet/de olie samen op temperatuur. De olie of het vet dat het oppervlak bedekt, is heet genoeg wanneer er ofwel, in het geval olie, een kleine rimpeling optreedt, of, in het geval van boter en andere vetten, belletjes of schuim ontstaan.
Aanbevolen keukengerei:
Voor gebruiksgemak en bescherming van het oppervlak wordt het siliconen keukengerei van Le Creuset aanbevolen. Houten of hittebestendig plastic gerei kan ook gebruikt worden. Metalen gerei, lepels of kloppers mogen enkel heel voorzichtig gebruikt worden en er mag niet mee over het emaillen oppervlak geschraapt worden. Klop deze ook niet af op de rand van een pan. Handkloppers, elektrisch of op batterijen, mogen niet gebruikt worden omdat de mesjes het email kunnen beschadigen. Messen of gerei met scherpe randen mag niet gebruikt worden om er in de schotel voedsel mee te snijden.
Handgrepen
Gietijzeren handgrepen of roestvrijstalen knoppen zullen zowel bij het gebruik op het kookvuur als in de oven heet worden. Gebruik altijd een droge dikke doek of ovenwanten om deze op te tillen. Zorg ervoor dat de handgrepen en knoppen goed vast blijven zitten door ze regelmatig te controleren en aan te draaien.
REINIGING EN ONDERHOUD
Probeer de patina (het bruinzwarte laagje) zich op het gesatineerde zwarte oppervlak vormt niet te verwijderen. Deze verbetert het kookresultaat en zorgt ervoor dat het voedsel gemakkelijker van het oppervlak loskomt. Laat de hete pan altijd enkele minuten afkoelen alvorens ze af te wassen. Spoel indien mogelijk de pan af in heet water en wrijf met een vochtig doek over het oppervlak. Dit is mogelijk wanneer de pan regelmatig gebruikt wordt of er voedsel in bereid wordt dat weinig resten achterlaat. Voor grondiger afwassen, gebruikt u een warm sopje,waarna u de pan grondig afspoelt en afdroogt.
Om hardnekkige of kleverige resten te verwijderen, vult u de warme pan met warm water en laat u ze 15 à 20 minuten weken. Vervolgens afwassen, afspoelen en afdrogen zoals gewoonlijk. Een afwasborstel kan nuttig zijn om kleine voedselresten te verwijderen, of om tussen de ribbels van de grillpannen schoon te maken. Gebruik geen schuursponsjes of schurende reinigingsmiddelen op het bakoppervlak.
Sporen aan de buitenkant zoals aangebrande vetresten kunnen lichtjes geschrobd worden met een nylon sponsje, of kunnen verwijderd worden door af en toe de potten en pannenreiniger van Le Creuset te gebruiken. Ga naar onze website of uw lokale handelaar voor meer informatie.
Gebruik in de vaatwasser
Alle pannen met metalen handgrepen mogen in de vaatwasser afgewassen worden maar dit verhindert grotendeels de opbouw van de patina. Daardoor zullen grillpannen en skillets gedurende langere tijd ingevet moeten worden. Laat de vaatwasmachine steeds de volledige cyclus doorlopen alvorens de deur te openen. Bij een onvolledige cyclus blijft er vocht achter in de machine en dit kan de pan beschadigen. Droog na de wascyclus uw producten af met een zachte doek.
Glazen deksels
Le Creuset biedt voor bak en sauteerpannen een gamma glazen deksels in verschillende afmetingen aan. Gelieve naar onze website of uw lokale handelaar te gaan voor meer informatie.
Wij danken u voor uw aankoop en hopen dat u vele jaren van het gebruik van uw gietijzeren kookgerei van Le Creuset zal genieten !
ONZE LEVENSLANGE GARANTIE OP UW PAN VAN LE CREUSET
Le Creuset is zeer trots op haar vakmanschap en verstrekt een levenslange garantie aan de oorspronkelijke eigenaar van het gietijzeren kookgerei. Deze garantie geldt vanaf de aankoopdatum van het kookgerei en gedurende de levensduur van de oorspronkelijke eigenaar, die het kookgerei niet wegens professionele redenen in gebruik heeft. Het maakt hierbij niet uit of de oorspronkelijke eigenaar het kookgerei zelf heeft gekocht of het als geschenk heeft gekregen. Zolang u de oorspronkelijke eigenaar bent van het geëmailleerd gietijzeren kookgerei, geniet u van onze Le Creuset Levenslange Garantie in aanvulling op uw wettelijke rechten. Deze Levenslange Garantie biedt een dekking voor gebrekkig vakmanschap en gebrekkige materialen, indien het kookgerei gebruikt is onder normale huishoudelijke omstandigheden en gebruikt is overeenkomstig de ingesloten gebruiksvoorschriften Deze Levenslange Garantie dekt geen slijtage of verkeerd gebruik van het kookgerei.
HOE U AANSPRAAK KUNT MAKEN OP DEZE GARANTIE
Plaats uw NAAM, ADRES en de AARD VAN UW KLACHT, tezamen met de NAAM VAN DE WINKELIER waar u uw kookgerei gekocht heeft, indien bekend, op een papiertje en hecht dit stevig aan hetkookgerei. Breng dit kookgerei naar de zaak waar u het hebt aangekocht. Deze Levenslange Garantie is beperkt tot de kosteloze reparatie van gebrekkig kookgerei of, indien reparatie niet mogelijk is, tot de vervanging daarvan door een vergelijkbaar product, wanneer hetzelfde product niet meer in productie is. Vervanging door dezelfde kleur van het kookgerei kan niet gegarandeerd worden. Deze Levenslange Garantie wordt gegeven in aanvulling op uw wettelijke rechten voortvloeiend uit de prestatie, kwaliteit of ander mankement aan uw Le Creuset kookgerei. Wellicht heeft u ook wettelijke rechten indien u niet de oorspronkelijke eigenaar van het kookgerei bent.Le Creuset biedt u een levenslange garantie in alle landen waar dit product verkocht wordt voor zover het door de wet toegestaan is en aan uw statutaire rechten onderworpen is. Voor alle klachten, in eerste instantie contact opnemen met de Le Creuset dealer waar u uw product gekocht heeft.
Gebruiksaanwijzing - Tajine
HOE GEBRUIK IK MIJN TAJINE
Verwijder alle labels voor het eerste gebruik. Was de basis en het deksel van de Tajine in warm water met zeep, spoel en droog zorgvuldig af.
Warmtebronnen geschikt voor gebruik met de Tajine zijn gas, elektrische straling of vaste kookplaten, keramiek, halogeen, inductie kookplaten die ook reeksen gestookt met gas, olie, houtskool of hout omvatten. Op glazen kookplaten dient u de basis altijd op te heffen en neer te zetten, en ze nooit over het oppervlak te schuiven. [De basis kan ook afzonderlijk gebruikt worden in de oven of onder de grill. Dit kan nuttig zijn voor andere gerechten dan Tajines.]
De authentieke Tajine kookmethode wordt alleen bereikt op het fornuis. Hoewel u de hele Tajine in de oven kunt plaatsen (en haar kunt gebruiken als een normale ovenschotel) zal de omgevende warmte aan alle zijden het deksel heel warm maken, en de stoom zal niet in het gerecht condenseren zoals op een kookplaat.
Gebruik nooit de gietijzeren basis op een heet vuur. Lage tot gematigde vuren geven de beste resultaten voor het vooraf bruinen van de ingrediënten.
Bij het begin van het koken en de voorbereiding van de ingrediënten, dient de diameter van de basis van de Tajine steeds overeen te komen met de grootte van de warmtezone op het fornuis. Laat het gerecht garen op een heel laag vuur. Als zacht sudderen moeilijk is, verplaatst u de Tajine naar de kleinste warmtezone op het fornuis en laat u het verder sudderen op een heel laag vuur.
Het kenmerk van Tajine-koken is dat het langzaam en zacht is, meestal over vele uren. Als de inhoud heel snel suddert, zal hij sneller koken. Het resultaat is dat meer stoom en vloeistof in de basis geproduceerd zullen worden. Dit zal het gerecht niet bederven, maar er kan vloeistof tussen het deksel en de basis uitvloeien.
Als een iets snellere kookwijze op uw fornuis onvermijdelijk is, roer dan de inhoud af en toe en verminder de vloeistof in het recept met een derde.
Gebruik Le Creuset hittebestendig silicone, plastic, nylon of houten keukengerei.
Gebruik geen messen, elektrische kloppers of mixers in de pan – dit zou blijvende schade aan het email kunnen veroorzaken.
De Tajine zal warm worden zowel bij gebruik op een kookplaat als in een oven. Gebruik steeds een droge, dikke doek of de Le Creuset ovenwant om de basis en het deksel aan te raken. Bij het opheffen van het deksel raden we u aan zowel de top van het deksel als de rand te ondersteunen.
Plaats steeds de warme gietijzeren basis op een Le Creuset silicone onderlegger, drievoet of plaat en nooit op een onbeschermd oppervlak. Plaats het deksel nooit op een directe warmtebron of een heel warm oppervlak.
REINIGEN & ONDERHOUD
Laat de Tajine steeds een korte tijd afkoelen voordat u ze in warm water en zeep laat weken of wast. DOMPEL NOOIT de warme Tajine in koud water. De thermische schok zou het email kunnen beschadigen.
Veeg het hele deksel met een warme doek met zeep af en vooral de niet-geglazuurde rand - deze dient gereinigd te worden na elk gebruik om vetopstapeling te vermijden.
Nylon of andere zachte schuursponsjes kunnen gebruikt worden om weerbarstige resten te verwijderen. GEBRUIK GEEN metalen schuursponsjes of bijtende reinigingsmiddelen zoals bleekmiddelen omdat deze het email kunnen aantasten.
Als er veel resten overblijven, dompelt u de Tajine in warm water voor 15–20 minuten, en wast u ze dan af zoals gewoonlijk. Herhaal indien nodig.
Droog steeds het deksel en de basis zorgvuldig af. Leg het deksel korte tijd op zijn kant om zeker te zijn dat de rand volledig droog is. Nooit opbergen als ze nog vochtig is. Opbergen in een droge kast of een verluchte ruimte met het deksel vertikaal om schade te vermijden.
De zwarte geëmailleerde kookoppervlakken zullen met de tijd een patina krijgen (een bruinachtige film). PROBEER NIET deze te verwijderen, deze patina zal de kookresultaten optimaliseren.
Zowel het deksel als de basis kan veilig in de vaatwasser gereinigd worden. Wacht steeds tot de cyclus beëindigd is voor u de deur opendoet. Een onvolledige cyclus bewaart vocht in de machine en dit kan met de tijd het oppervlak beschadigen, vooral als het email beschadigd is.
ONZE LEVENSLANGE GARANTIE
Le Creuset is zeer trots op haar vakmanschap en verstrekt een levenslange garantie aan de oorspronkelijke eigenaar van het gietijzeren kookgerei. Deze garantie geldt vanaf de aankoopdatum van het kookgerei en gedurende de levensduur van de oorspronkelijke eigenaar, die het kookgerei niet wegens professionele redenen in gebruik heeft. Het maakt hierbij niet uit of de oorspronkelijke eigenaar het kookgerei zelf heeft gekocht of het als geschenk heeft gekregen. Zolang u de oorspronkelijke eigenaar bent van het email gietijzeren kookgerei, geniet u van onze Le Creuset Levenslange Garantie in aanvulling op uw wettelijke rechten. Deze Levenslange Garantie biedt een dekking voor gebrekkig vakmanschap en gebrekkige materialen, indien het kookgerei gebruikt is onder normale huishoudelijke omstandigheden en gebruikt is overeenkomstig de ingesloten gebruiksvoorschriften. Deze Levenslange Garantie dekt geen slijtage of verkeerd gebruik van het kookgerei.
Hoe u aanspraak kunt maken op deze garantie
Plaats uw NAAM, ADRES en de AARD VAN UW KLACHT, tezamen met de NAAM VAN DE WINKELIER waar u uw kookgerei gekocht heeft, indien bekend, op een papiertje en hecht dit stevig aan het kookgerei. Breng dit kookgerei naar de zaak waar u het hebt aangekocht. Deze Levenslange Garantie is beperkt tot de Levenslange garantie* kosteloze reparatie van gebrekkig kookgerei of, indien reparatie niet mogelijk is, tot de vervanging daarvan door een vergelijkbaar product wanneer hetzelfde product niet meer in productie is. Vervanging door dezelfde kleur van het kookgerei kan niet gegarandeerd worden. Deze Levenslange Garantie wordt gegeven in aanvulling op uw wettelijke rechten voortvloeiend uit de prestatie, kwaliteit of ander mankement aan uw Le Creuset kookgerei. Wellicht heeft u ook wettelijke rechten indien u niet de oorspronkelijke eigenaar van het kookgerei bent. Le Creuset biedt u een levenslange garantie in alle landen waar dit product verkocht wordt voor zover het door de wet toegestaan en aan uw statutaire rechten onderworpen is. Voor alle klachten, in eerste instantie contact opnemen met de Le Creuset dealer waar u uw product gekocht heeft.
Gebruiksaanwijzing – Tarte Tatinvorm
HOE UW TATINTAARTVORM TE GEBRUIKEN
  • Verwijder voor het eerste gebruik alle etiketten. Was de schotel af met een warm sopje, spoel na en droog vervolgens grondig af.
  • De tatin-taartvorm van Le Creuset is geschikt voor alle warmtebronnen, bakplaten en ovens. Zorg er steeds voor dat de diameter van het vuur aangepast is aan de maat van de schotel om te vermijden dat de rand en de handgrepen heet worden.
  • Til in het geval van glazen bakplaten altijd uw schotel op om hem te verplaatsen, schuif hem niet over de plaat en zet hem voorzichtig neer om schade te vermijden.
  • Zorg er steeds voor om enkel een zacht of matig vuur te gebruiken, zodat uw schotel langzaam en gelijkmatig opwarmt. Oververhitting zal tot matige kookresultaten leiden.
  • Voor taarten die op basis van een mengsel bereid worden, dient de schotel ingevet te worden, en bij delicate mengsels vergemakkelijkt het gebruik van bakpapier het ontvormen.
  • Laat uw tarte tatin minstens 5 minuten afkoelen alvorens om te draaien. Gebruik steeds een ovenhandschoen of -want om de warme tatin-taartvorm vast te nemen.
  • Gebruik liefst geen messen of metalen keukengerei in de schotel, geef de voorkeur aan houten of siliconen gerei.
  • Plaats uw schotel altijd op een hittebestendige onderlegger en nooit rechtstreeks op een onbeschermd werkblad.
SCHOONMAAK EN ONDERHOUD
  • Laat uw schotel altijd eerst enige tijd afkoelen alvorens hem in een goed warm sopje onder te dompelen. DOMPEL uw schotel NIET onder in koud water, want de thermische schok zou het email kunnen beschadigen.
  • Als voedingsresten aan de schotel blijven kleven (in het geval van een tarte Tatin bijvoorbeeld), vult u de schotel met lauw water en laat u hem 10 tot 15 minuten weken om vervolgens met zeepwater af te wassen en grondig na te spoelen en af te drogen. U kunt hem ook in de vaatwasser afwassen maar veelvuldige wasbeurten kunnen de glans van het email aantasten.
  • Om resten te verwijderen kunt u nylon of zachte schuursponsjes gebruiken. GEBRUIK GEEN metalen schuursponsjes noch bijtende afwasmiddelen aangezien u hiermee het email beschadigt.
  • Droog de schotel onmiddellijk na het reinigen af en berg hem op in een goed verluchte plaats.
  • Dankzij deze werkwijze zal uw schotel heel lang zijn perfecte staat behouden. 
LEVENSLANGE GARANTIE
Onze levenslange garantie op uw pan van Le Creuset:
Le Creuset is zeer trots op haar vakmanschap en verstrekt een levenslange garantie aan de oorspronkelijke eigenaar van het gietijzeren kookgerei. Deze garantie geldt vanaf de aankoopdatum van het kookgerei en gedurende de levensduur van de oorspronkelijke eigenaar, die het kookgerei niet wegens professionele redenen in gebruik heeft. Het maakt hierbij niet uit of de oorspronkelijke eigenaar het kookgerei zelf heeft gekocht of het als geschenk heeft gekregen. Zolang u de oorspronkelijke eigenaar bent van het email gietijzeren kookgerei, geniet u van onze Le Creuset Levenslange Garantie in aanvulling op uw wettelijke rechten. Deze Levenslange Garantie biedt een dekking voor gebrekkig vakmanschap en gebrekkige materialen, indien het kookgerei gebruikt is onder normale huishoudelijke omstandigheden en gebruikt is overeenkomstig de ingesloten gebruiksvoorschriften
Deze Levenslange Garantie dekt geen slijtage of verkeerd gebruik van het kookgerei.
Hoe u aanspraak kunt maken op deze garantie:
Plaats uw NAAM, ADRES en de AARD VAN UW KLACHT, tezamen met de NAAM VAN DE WINKELIER waar u uw kookgerei gekocht heeft, indien bekend, op een papiertje en hecht dit stevig aan het kookgerei. Breng dit kookgerei naar de zaak waar u het hebt aangekocht.
Deze Levenslange Garantie is beperkt tot de kosteloze reparatie van gebrekkig kookgerei of, indien reparatie niet mogelijk is, tot de vervanging daarvan door een vergelijkbaar product wanneer hetzelfde product niet meer in productie is. Vervanging door dezelfde kleur van het kookgerei kan niet gegarandeerd worden. Deze Levenslange Garantie wordt gegeven in aanvulling op uw wettelijke rechten voortvloeiend uit de prestatie, kwaliteit of ander mankement aan uw Le Creuset kookgerei.
Wellicht heeft u ook wettelijke rechten indien u niet de oorspronkelijke eigenaar van het kookgerei bent.
Le Creuset biedt u een levenslange garantie in alle landen waar dit product verkocht wordt voor zover het door de wet toegestaan en aan uw statutaire rechten onderworpen is.
Le Creuset aardewerk:
Gebruik deze artikelen NIET op kookplaten of andere rechtstreekse warmtebronnen.
Let op: Aardewerken producten gecombineerd met een ander materiaal zijn niet geschikt voor in de diepvries of magnetron.
OVEN: maximum temperatuur van 260°C / 500°F. Gebruik steeds pannenlappen om het kookgerei uit de oven te nemen.
GRILL/ ROOSTER: Behoud bij gebruik onder de grill, een afstand van minimum 61/2 cm / 21/2 inches, tussen de grill en de bovenzijde van de schotel.
MICROGOLFOVEN: De handvatten kunnen warm worden bij langdurig gebruik in de microgolfoven. Gebruik pannenlappen om het kookgerei uit de microgolfoven te halen.
VAN DE VRIEZER IN DE OVEN: Voor een beter opwarming van het gerecht, is het aangeraden de diepgevrozen schotel in een koude oven te plaatsen. De schotel en de oven zullen gelijktijdig opwarmen. Controleer alvorens op te dienen of het gerecht overal en gelijkmatig warm is.
ONDERHOUD: Reinig het kookgerei voor het eerste gebruik met een heet sopje, en spoel grondig af. Voor alledaags onderhoud vult u het kookgerei met een heet sopje en reinigt u het met een afwasborstel of een zacht sponsje. Voor het verwijderen van hardnekkige resten : vul het kookgerei met een heet sopje en laat het gedurende 10 – 20 minuten weken. Reinig het hierna zoals gebruikelijk, indien nodig met gebruik van een afwasborstel of sponsje. Het aardewerk is ook vaatwasbestendig.
5 JAAR BEPERKTE GARANTIE
Le Creuset verleent 5 jaar garantie op haar producten vanaf de aankoopdatum en op alle fabricage- of kwaliteitsdefecten van het product en bij naleving van de gebruiken onderhoudsinstructies van de handleiding, die met het product geleverd wordt.
De schade die veroorzaakt wordt door commerciële of verkeerde aanwending, of door normale slijtage, valt niet onder deze garantie. Neem voor alle klachten eerst contact op met de wederverkoper bij wie u dit product gekocht heeft. Indien dit niet mogelijk is, gelieve dan het product , samen met het aankoopbewijs, op eigen kosten te verzenden naar het adres dat u aantreft op de achterzijde van dit boekje. Le Creuset zal het defecte product gratis herstellen of vervangen en zonder kosten terugsturen.
Le Creuset biedt u deze garantie in alle landen waar dit product verkocht werd, in de mate waarin dit toegestaan wordt door de wet en onderworpen aan uw statutaire rechten.
Gefabriceerd overeenkomstig Le Creusets originele design en kwaliteitsnormen.
Le Creuset RVS:
  • De 3-ply roestvrij stalen pannen van Le Creuset zijn vervaardigd met behulp van een hoogtechnologisch drielagensysteem. Een aluminium kern is tussen twee lagen van eersterangs roestvrij staal gesandwicht dat speciaal magnetisch staal bevat waardoor de pannen geschikt zijn voor gebruik op inductiekookplaten.
  • Het meerlagige materiaal wordt in de hele pan gebruikt waardoor van bodem tot rand een uitstekende warmtegeleiding gegarandeerd wordt en hittezones voorkomen worden.
  • Sommige artikelen hebben een duurzame, verstevigde anti-aanbaklaag. Dit zorgt voor een langdurig, gebruiksvriendelijk, duurzaam kookoppervlak. Wanneer gebruikt op MIDDELMATIGE en LAGE temperaturen zal het een uitstekende prestatie leveren, waarbij voedingsmiddelen en voedingsresten gemakkelijk loskomen. Het is een ideaal oppervlak voor gezond koken met zeer weinig olie of vet.
  • De rand van elke pan heeft een speciaal ontworpen “allround” rand voor druipvrij gieten. Geschikt voor links- en rechtshandig gebruik.
  • De goed passende deksels maken de pannen geschikt voor koken met “minder water” waardoor vitamines en nutriënten beter vastgehouden worden – Zie sectie verderop voor details.
  • De handgrepen zijn vastgezet met roestvrij stalen klinknagels.
De 3-ply roestvrij stalen pannen van Le Creuset zijn:
  • Geschikt voor gebruik op alle kookplaten, inclusief inductie-kookplaten. Ze kunnen ook gebruikt worden in alle types van conventionele ovens en, de ondiepe modellen kunnen tevens onder de grill.
  • Ovenbestendig tot 260°C/500ºf.
  • Energiebesparend - vereist voor de meeste bereidingen slechts middelmatige tot lage temperaturen.
  • Vaatwasmachinebestendig.
  • Stapelbaar om opslagplaats te besparen.
  • Gedekt door een LEVENSLANGE GARANTIE. Zie sectie verderop voor alle details betreffende de garantie.
  • Deze producten zijn conform EN 12983-1.
Voor het eerste gebruik:
  • Verwijder alle verpakking en etiketten, was de pannen met warm zeepwater, spoel en droog grondig af.
  • Voor artikelen met een antiaanbaklaag raden wij aan de anti-aanbaklaag voor het eerste gebruik in te smeren. Breng een laagje plantaardige of maïsolie aan over het volledige kookoppervlak. Spoel af met warm water en droog grondig af. De pan is nu gebruiksklaar. Nadien af en toe insmeren zal helpen om het oppervlak te beschermen en een langere levensduur in de hand werken.
  • Wanneer u voor de eerste keer in een ongecoate pan bakt of telkens wanneer de pan in de vaatwasmachine gereinigd werd, dient u de pan als volgt voor te bereiden:
  • Voeg een beetje plantaardige olie of maïsolie toe zodat de basis bedekt is.
  • Verwarm de olie lichtjes en draai met de pan om de zijwanden te bedekken.
  • Neem de pan van het vuur, laat ze afkoelen en reinig ze af met keukenpapier.
  • Voeg nog wat olie, vet of boter toe en begin te bakken zoals gewoonlijk.
  • Kruid het eten slechts nadat ze op het hete oppervlak dichtgeschroeid zijn.
  • Draai het eten pas om wanneer het aan bakzijde dichtgeschroeid is en gemakkelijk loskomt.
  • Verminder de temperatuur na het dichtschroeien.
Uw pan gebruiken:
  • De 3-ply-constructie van de pannen zorgt ervoor dat u niet aan hoge temperaturen hoeft te koken. Voor de meeste bereidingen zijn slechts MIDDELMATIGE tot LAGE temperaturen vereist, inclusief voor bakken en dichtschroeien.
  • Pas de afmeting van de panbasis steeds aan de kookplaatzone aan waarop ze gebruikt zal worden. Gasvlammen moeten steeds beperkt blijven tot de basis en zich NOOIT uitbreiden langs de zijranden van de pan.
  • Op alle glasbedekte kookplaten de pan steeds optillen en neerzetten, of over het oppervlak bewegen. De pan nooit voortschuiven want dit kan zowel de panbasis als het glasoppervlak beschadigen.
  • Verhit nooit een lege pan.
  • Gebruik steeds een droge ovenwant of doek wanneer u een hete pan vastneemt tijdens of na het koken.
  • Wanneer u zout gebruikt, steeds warme kookvloeistof of voedingsmiddelen toevoegen zodat het zout volledig kan oplossen. Giet het zout nooit rechtstreeks op het roestvrij stalen oppervlak want dit kan kuiltjes veroorzaken.
  • Sla geen rauwe, gemarineerde of klaargemaakte voedingsmiddelen op in de pannen. De ingrediënten kunnen aan de pan schade veroorzaken.
  • Om uw pannen te beschermen raden wij aan silicone, hittebestendig plastic of houten keukengerei te gebruiken, zowel in de ongecoate pannen als in de pannen met antiaanbaklaag. Metalen keukengerei, lepels of kloppers kunnen omzichtig gebruikt worden maar er mag niet ruw mee omgegaan worden en men mag er niet mee over het oppervlak schrapen. Sla nooit met metalen keukengerei op de rand van de pan.
Geschikt voor inductie:
  • Gebruik steeds kookgerei waarvan de diameter overeenkomt met de warmtezone van uw inductieplaat.
  • Kookgerei gebruiken waarvan de diameter kleiner is dan de warmtezone kan het magnetisch veld verkleinen en zo de warmtetoevoer verminderen. Het kan gebeuren dat de inductieplaat het kookgerei hierdoor niet “herkent” en daardoor niet opwarmt.
  • De “boost”functie van uw inductieplaat niet langer gebruiken dan nodig om de inhoud van uw kookpan tot kookpunt te brengen. De “boost”functie moet enkel gebruikt worden om grote hoeveelheden water snel aan de kook te brengen, zoals bijvoorbeeld om pasta of groenten te bereiden.
  • Tijdens het koken kan u licht geluid horen, afkomstig van uw kookgerei en door uw kookplaat veroorzaakt. Deze beschadigen uw kookgerei niet en zullen ook de prestatie ervan niet verminderen.
Antiaanbakpannen:
  • Om het oppervlak te beschermen en schade te voorkomen, gebruikt u voor het koken bij voorkeur alleen MIDDELMATIGE en LAGE temperaturen. Gebruik NOOIT grote hitte.
  • Wanneer de pan onder de grill gebruikt wordt, moet er een minimumafstand van 5 cm (2 duim) gehandhaafd worden tussen de hittebron en de bovenrand van de pan.
  • Messen of keukengerei met scherpe kanten mogen nooit gebruikt worden om er op de antiaanbaklaag voedsel mee te snijden.
  • Het gebruik van electrische gardes of mixers op de anti-aanbaklaag wordt afgeraden.
Koken met minder water:
De goed passende deksels, gelijkmatige warmteverspreiding en uitstekend warmtebehoud van het Le Creuset kookgerei in drielagig RVS maakt koken met zeer weinig vloeistof mogelijk. Deze methode is ideaal voor groenten en fruit waarbij de smaak geconcentreerd wordt en de voedingswaarden behouden blijven.
  • Doe het eten en de vloeistof in een koude pan. In pannen van 16-20 cm mag 100ml water gebruikt worden voor een kooktijd van 20-30 minuten. In een pan van 24 cm mag 150ml water gebruikt worden.
  • Plaats het deksel op de pan en breng deze aan het sudderen tot u rondom het deksel stoom ziet ontsnappen. Van zodra dit gebeurt kunt u de temperatuur sterk terugbrengen zodat geen stoomverlies meer zichtbaar is.
  • Kook gedurende de vereiste kooktijd. Til tijdens de kooktijd het deksel niet op anders zal er stoom verloren gaan en ter vervanging meer vloeistof vereist zijn.
N.B. Koken met minder water is niet raadzaam wanneer u een stoommandje of de Pasta Pot met het pastamandje gebruikt.
Verkeerd gebruik van de pannen - Oververhitting:
  • Schade door oververhitting is onmiddellijk herkenbaar omdat het roestvrij stalen oppervlak van kleur kan veranderen waardoor een geel/bruin/blauwe schijn optreedt. Dit is niet omkeerbaar en kan niet verwijderd worden door reiniging. Het zal desondanks de prestaties geenszins aantasten.
  • Artikelen met een antiaanbaklaag kunnen ook ontkleuren en in ernstige gevallen kan de coating van de pan loskomen in de vorm van blaren of schilfers.
Verkeerd gebruik van de pannen - Krassen:
  • Krassporen of hevig schrapen veroorzaakt door onvoorzichtig gebruik van metalen keukengerei valt niet onder de garantie. Dit soort schade is permanent en zal ervoor zorgen dat de voedingsmiddelen minder gemakkelijk van de antiaanbaklaag loskomen.
Uw pan reinigen en opbergen:
  • Koel uw pannen enkele minuten af alvorens ze in warm zeepwater af te wassen, spoel en droog vervolgens grondig af of steek ze in de vaatwasmachine.
  • Voor hardnekkiger vuil, dient u de pan te vullen met warm water en 10-15 minuten laten weken.
  • Vul de pannen niet met koud water en dompel ze evenmin onder in koud water.
  • Gebruik uitsluitend zachte, nylon sponsjes of borstels om hardnekkig vuil te verwijderen. Gebruik op geen van de oppervlakken ruwe schuursponsjes of schoonmaakmiddelen aangezien ze schade kunnen veroorzaken.
  • Een reinigingsmiddel voor roestvrij staal van een deponeerd handelsmerk kan gebruikt worden om kalkaanslag en andere afzettingen te verwijderen. Het kan ook gebruikt worden om de binnen-en buitenkant te onderhouden, op te poetsen en te beschermen (gebruik het niet op antiaanbakoppervlakken).
Reinigen van het kookgerei met anti-aanbaklaag:
  • Na ieder gebruik het kookgerei enkele minuten laten afkoelen alvorens het te reinigen.
  • De duurzame, verstevigde anti-aanbaklaag zorgt ervoor dat de ingrediënten niet aanbakken en is derhalve zeer gemakkelijk te reinigen. Om het uiterlijk en de prestatie van de anti-aanbaklaag te behouden, raden wij u aan om uw kookgerei met de hand af te wassen met een sopje, in plaats van het in de vaatwasser te reinigen. Dit zal de levensduur en de prestatie van de anti-aanbaklaag verlengen.
  • Als uw kookgerei met anti-aanbaklaag in de vaatwasser plaatst : 1) gebruik enkel huishoudelijk wasproduct (wij raden u aan om geen producten op basis van citroen te gebruiken) 2) smeer voor ieder gebruik het kookoppervlak in met olie
  • Het voortdurend en veelvuldig gebruik van de vaatwasser kan het kookgerei markeren of laten verkleuren, alsook de anti-aanbakeigenschappen verminderen. Dit wordt beschouwd als normale slijtage en wordt niet gedekt door de levenslange garantie.
Wij danken u voor uw aankoop en hopen dat u talrijke jaren van de 3-ply roestvrij stalen pannen van Le Creuset zult genieten!
Levenslange garantie:
Le Creuset is trots op de fabricagekwaliteit van haar producten en verleent een garantie aan de eerste koper van een Tri-ply pan, vanaf de aankoopdatum en gedurende de gehele levensduur, of de pan door hem/haar gekocht is of als geschenk ontvangen werd. De levenslange garantie wordt geboden zolang u het product in bezit hebt, in aanvulling op de wettelijke garantie. De garantie dekt alle fabricage- of kwaliteitsdefecten van het product bij normaal huishoudelijk gebruik en in naleving van de gebruiks- en onderhoudsinstructies van de handleiding, die met het product geleverd wordt. De garantie dekt niet de normale slijtage van het product, noch de gevolgen van verkeerd gebruik van het product.
  • Hittebestendig, glazen deksel
  • Producten met één enkele laag, zoals bijvoorbeeld de stoommand, de accessoires
De schade die veroorzaakt wordt door de niet-naleving van de gebruiksaanwijzing, door een verkeerde aanwending, door een verkeerd gebruik van de producten of door mechanische schokken of chemische invloeden op het oppervlak van het product, wordt niet gedekt door de garantie. Zo is ook de schade aan de binnen- of buitenzijde van de pan, die veroorzaakt wordt door oververhitting, verkleuringen, aankoekingen, krassen, corrosie of vervormingen, te wijten aan externe oorzaken, niet gedekt door de garantie – dit is ook van toepassing op pannen met een antikleeflaag. Een lichtgele verkleuring van het metaal, die kan optreden afhankelijk van de kooktemperatuur en die geen gevolgen inhoudt voor de kwaliteit van het voedsel, wordt daarom niet gedekt door de garantie.
De garantie is uitsluitend beperkt tot de gratis reparatie van de defecte pan, of indien een reparatie niet mogelijk blijkt, tot het vervangen van de pan door een gelijkaardig product indien de fabricage van het betreffende model stopgezet werd. In het geval van de aankoop van een set bestaande uit meerdere artikelen, wordt enkel het defecte artikel vervangen. Neem voor alle klachten eerst contact op met de wederverkoper bij wie u dit product gekocht heeft. Indien dit niet mogelijk is, gelieve dan het product te verzenden naar het adres dat u aantreft op de achterzijde van dit boekje. Denk eraan om samen met het product het aankoopbewijs of de naar behoren ingevulde garantiekaart te zenden.
Le Creuset biedt u deze garantie in alle landen waar dit product verkocht werd, in de mate waarin dit toegestaan wordt door de wet en onderworpen aan uw statutaire rechten.
Gebruiksaanwijzing en onderhoud:
De pannen van de reeks "Les Forgées", de duurzame oplossing van Le Creuset, worden vervaardigd uit hoogwaardige duurzame materialen die de beste kookprestaties bieden. Elke pan is gemaakt uit zeer dik, gesmeed aluminium, special behandeld met het oog op een sterke, versterkte afwerking die weerstand biedt tegen de eisen van het alledaags gebruik. Elke pan verspreidt de hitte gelijkmatig en efficiënt zodat u geen last heeft van hete plekken in uw voedsel. De speciaal gevormde basis bevat een magnetische, roestvrij stalen schijf die aan de pan extra sterkte en stabiliteit biedt en ze geschikt maakt voor gebruik op ALLE HITTEBRONNEN, inclusief de nieuwste inductiekookplaten. De binnen- en buitenzijde van ieder stuk kookgerei zijn bekleed met een ultra innoverende anti-aanbaklaag, die u de beste resultaten in bakken zal geven en gemakkelijk te reinigen is. Optioneel zijn er hittebestendige glazen deksels beschikbaar die apart te verkrijgen zijn.
De pannen, “Les Forgées, de duurzame oplossing van Le Creuset,” zijn:
  • Volledig multifunctioneel voor gebruik op alle kookplaten, onder alle huisgrills en in alle conventionele of heteluchtovens (niet geschikt voor gebruik in magnetronovens).
    Zie onderstaande richtlijnen.
  • Vaatwasmachinebestendig.
    Zie onderstaande richtlijnen.
  • Levenslange garantie.
    Zie sectie verderop voor details.
AFGEWERKT MET DE VERSTERKTE ANTIAANBAKLAAG
Het speciale verwerkingsproces en de intern versterkte anti-aanbaklaag van Le Creuset zorgen samen voor een nieuwe, unieke, versterkte afwerking die extra duurzaamheid en voortreffelijke kookresultaten biedt.
Voedsel en sauzen komen vlot los van het kookoppervlak met anti-aanbaklaag. Dit is ook bijzonder nuttig voor minder vetrijk of vetarm koken. Zie onderstaande richtlijnen.
De buitenwand is afgewerkt met dezelfde anti-aanbaklaag, zodat alle spatten of voedsel aan de buitenkant eveneens moeiteloos zullen loskomen en snel reinigen mogelijk maken.
Voor het eerste gebruik
  • Verwijder alle verpakking en etiketten. Was de pan in heet zeepwater, spoel en droog grondig af.
  • Smeer de binnenste antiaanbaklaag in. Smeer de zwarte buitenwand NIET in.
Wrijf eenvoudigweg met een in plantaardige olie of maïsolie gedrenkt stuk keukenpapier over het volledige kookoppervlak. Koel vervolgens af en spoel af met heet water. Droog grondig af. De pan is nu gebruiksklaar.
Achteraf af en toe insmeren zal het oppervlak beschermen en een langere levensduur in de hand werken.
Uw pan gebruiken
  • Hittezones

    Pas de afmeting van de panbasis steeds aan de kookplaatzone aan waarop ze gebruikt zal worden. Gasvlammen moeten steeds beperkt blijven tot de basis en mogen zich NOOIT uitbreiden langs de zijwanden van de pan.

    Op glasbedekte kookplaten de pan steeds optillen en verplaatsen, of over het oppervlak heen bewegen. De pan nooit voortschuiven want dit kan zowel de panbasis als het glasoppervlak beschadigen.

  • Geschikt voor inductie

    Plaats uw kookgerei steeds op een kookplaat waarvan de diameter overeenkomt met die van de RVSplaat van uw kookgerei.

    Kookgerei gebruiken waarvan de diameter kleiner is dan de warmtezone kan het magnetisch veld verkleinen en zo de warmtetoevoer verminderen. Het kan gebeuren dat de inductieplaat het kookgerei hierdoor niet "herkent" en daardoor niet opwarmt.

    De "boost"functie van uw inductieplaat niet langer gebruiken dan nodig om de inhoud van uw kookpan tot kookpunt te brengen. De "boost"functie moet enkel gebruikt worden om grote hoeveelheden water snel aan de kook te brengen, zoals bijvoorbeeld om pasta of groenten te bereiden.

    Tijdens het koken kan u licht geluid horen, afkomstig van uw kookgerei en door uw kookplaat veroorzaakt. Deze beschadigen uw kookgerei niet en zullen ook de prestatie ervan niet verminderen.

  • Gebruiksaanwijzingen

    Gebruik op alle hittebronnen voor de meeste bereidingen middelmatige en lage temperaturen, hierdoor warmt de pan geleidelijk en gelijkmatig op.

    Wanneer vlees, gevogelte of vis dichtgeschroeid dienen te worden, kunnen aanvankelijk middelmatige tot hogere temperaturen gebruikt worden, maar eens de pan heet is en het voedsel toegevoegd, moet de temperatuur verlaagd worden.

    De pan mag NOOIT gebruikt worden op maximum temperatuur, noch bij het voorverwarmen, noch bij het koken, aangezien excessieve oppervlakte-temperaturen de anti-aanbaklaag zullen beschadigen. Zie sectie verderop voor details betreffende verkeerd gebruik.

  • Olie en vetten

    Breng een weinig olie of vet aan op het kookoppervlak voor het opwarmen. Dit zal de smaak en het bruinen van het voedsel verbeteren. De olie of het vet mag nooit gloeiend heet worden. Indien dit toch gebeurt, koel dan de pan eerst af alvorens verder te gaan.

  • Koken zonder toevoeging van vetstoffen

    Warm, voor vetarm koken, de pan gedurende 2 minuten voor op middelmatige temperatuur alvorens het voedsel toe te voegen.

    Laat de pan tijdens het voorverwarmen NIET onbewaakt achter en zorg ervoor dat de droge anti-aanbaklaag niet oververhit geraakt aangezien dit permanente schade kan veroorzaken.

  • Voedselbewaring en marinade

    Sla geen rauw, gemarineerd of bereid voedsel op in de pan. De ingrediënten kunnen schade veroorzaken aan de pan.

  • Te gebruiken keukengerei

    Het is raadzaam het silicone keukengerei van Le Creuset te gebruiken.
    U kunt eveneens houten of hittebestendig plastic keukengerei gebruiken.

    Indien u voorzichtig bent kunnen metalen keukenbestek, lepels of gardes gebruikt worden maar u mag er niet ruw mee te werk gaan en u mag er niet mee over de antiaanbaklaag krassen. Sla er evenmin mee op de bovenrand van de pan.

    Messen, of keukengerei met scherpe kanten mogen nooit gebruikt worden om er voedsel mee te snijden op de anti-aanbaklaag.

    Elektrische mixers en staafmixers mogen niet gebruikt worden op de anti-aanbaklaag.

  • Ovengebruik

    De maximale temperatuur bij gebruik in de oven mag niet boven de 260°C/500°F komen (220°C/425°F als het kookgerei wordt gebruikt met een hittebestendig, glazen deksel)

  • Grillgebruik

    Wanneer de pan onder de grill gebruikt wordt, moet er een minimumafstand van 5 cm (2 duim) gehandhaafd worden tussen de hittebron en de bovenrand van de pan.

  • Handgrepen

    Gebruik steeds een droge ovenwant of doek wanneer u een hete pan vastneemt tijdens of na het koken

  • Een hete pan afkoelen

    Plaats een hete pan op een Le Creuset Silicone MultiMat®, onderzetter of plank terwijl ze afkoelt. Plaats ze niet rechtstreeks op een onbeschermd werkblad.
Uw pan reinigen en opbergen
  • Koel de pan enkele minuten af alvorens ze te reinigen. Niet vullen met of onderdompelen in koud water wanneer ze heet is.

  • Gebruik op de anti-aanbaklaag UITSLUITEND speciaal voor anti-aanbaklagen voorziene reinigingssponsjes. Gebruik op GEEN ENKEL oppervlak metalen, schurende of stijve sponsjes/borstels, en evenmin bijtende reinigingsmiddelen.

  • De duurzame, verstevigde antiaanbaklaag zorgt ervoor dat de ingrediënten niet aanbakken en is zo zeer gemakkelijk te reinigen. Om het uiterlijk en de prestatie van de antiaanbaklaag te behouden, raden wij u aan om uw kookgerei met de hand af te wassen met een sopje, in plaats van het in de vaatwasser te reinigen. Dit zal de levensduur en de prestatie van de anti-aanbaklaag verlengen.

  • Als U uw kookgerei met antiaanbaklaag in de vaatwasser plaatst :
    1. gebruik enkel huishoudelijk wasproduct ( wij raden u aan om geen producten op basis van citroen te gebruiken)
    2. smeer voor ieder gebruik het kookoppervlak in met olie

  • Het voortdurend en veelvuldig gebruik van de vaatwasser kan het kookgerei markeren of laten verkleuren en ook de anti-aanbak eigenschappen verminderen. Dit wordt beschouwd als normale slijtage en wordt niet gedekt door de levenslange garantie.

  • Bij het regelmatig wassen van de pan in de vaatwasser kan de buitenrand van de bodem verkleuren of kan er een witte aanslag in poedervorm ontstaan. Dit is normal en heeft geen invloed op de prestaties van de pan.

  • Het matte oppervlak en de witte aanslag kunt U voorzichtig reinigen met een schuursponsje, wat water en afwasmiddel.
    Vervolgens afspoelen en goed afdrogen.
HITTEBESTENDIGE GLAZEN DEKSELS VAN LE CREUSET
Voeg een extra dimensie toe aan het koken met uw pan “Les Forgées, de duurzame oplossing van Le Creuset,” door gebruik te maken van het glazen deksel van Le Creuset – apart verkrijgbaar.
Het glazen doorkijkdeksel laat u toe de bereiding te controleren zonder het kookproces of de temperatuur te verstoren. Het houdt het vocht en de smaak vast en werkt als zelfbedruiper, of verandert de pan in een pocheer-, smoor- of braadpan.
De deksels zijn ovenbestendig tot 220ºc / 425ºf / Gasstand 7.
VERKEERD GEBRUIK VAN DE ANTI-AANBAKLAAG
De Le Creuset levenslange garantie dekt geen schade aan de antiaanbaklaag als deze veroorzaakt is door oververhitting of krassen. Alle types en merken van producten met anti-aanbaklaag zullen door dit sort verkeerd gebruik beschadigd raken.
Oververhitting: Schade door oververhitting tijdens het koken is direct herkenbaar. De anti-aanbaklaag ontkleurt en komt in de ergste gevallen van de pan los in de vorm van schilfers of bladders. Gelijkaardige schade zal ook veroorzaakt worden door oververhitting van de pan wanneer ze leeg is of drooggekookt. Wanneer de pan oververhit, ventileer dan goed het vertrek.
Krassen: Kerfsporen of diepe krassen veroorzaakt door onzorgvuldig gebruik van metalen keukengerei valt niet onder de waarborg. Dergelijke schade is permanent en zal leiden tot een vermindering van de antiaanbakprestatie
Garantie
Le Creuset biedt een levenslange garantie op kookgerei met verstevigde, duurzame anti-aanbaklaag.
De levenslange garantie telt vanaf de datum van aankoop van de eerste eigenaar, in geval van eigen aankoop en van cadeau.
De waarborg dekt fabricagefouten en/of defecte materialen wanneer het product in normale, huiselijke omstandigheden en in overeenstemming met de bijgeleverde onderhouds- en gebruiksvoorschriften gebruikt wordt. Het dekt geen normale slijtage, commercieel gebruik of verkeerd gebruik van het product.
Om aanspraak te maken op uw garantie, gelieve het product, met aankoopbewijs, terug te zenden naar de plaats van aankoop of naar het adres dat voor uw land op de achterkant van dit boekje staat.
Defect kookgerei zal gratis hersteld of (indien herstelling onmogelijk is) vervangen worden door een vergelijkbaar product of door een product van gelijke waarde als het originele product niet langer geproduceerd wordt.
Gelieve er nota van te nemen dat in geval van een set, enkel het defecte item zal vervangen worden.
Het volgende valt niet onder de waarborg:
  • Schade veroorzaakt door normale slijtage, ongeluk, verkeerd of commercieel gebruik.
  • Krassen, vlekken, ontkleuring, corrosive of schade door oververhitting aan de binnen- of buitenzijde van de pan.
  • Daaruit voortvloeiende schade is uitdrukkelijk uit deze waarborg uitgesloten.
  • Hittebestendige, glazen deksels.
De waarborg heeft geen invloed op uw wettelijke rechten.
Le Creuset anti-aanbakkookgerei wordt vervaardigd uit hoogwaardige duurzame materialen die de beste kookprestaties bieden.
Elke pan is gemaakt uit zeer dik, gegoten aluminium, speciaal behandeld met het oog op een sterke, versterkte afwerking die weerstand biedt tegen de eisen van het alledaags gebruik. Elke pan verspreidt de hitte gelijkmatig en efficiënt zodat u geen last heeft van hete plekken in uw voedsel. De speciaal gevormde basis bevat een magnetische, roestvrij stalen schijf dia aan de pan extra sterkte en stabiliteit biedt en ze geschikt maakt voor gebruik op ALLE HITTEBRONNEN, inclusief de nieuwste inductiekookplaten. Gepatenteerde inductietechnologie.
De binnen- en buitenzijde van ieder stuk kookgerei zijn bekleed met een ultre innoverende anti-aanbaklaag, die u de beste resultaten in bakken zal geven en gemakkelijk te reinigen is.
De Le Creuset anti-aanbakpannen zijn :
  • Volledig multifunctioneel voor gebruik op alle kookplaten, onder alle huisgrills en in alle conventionele of heteluchtovens (niet geschikt voor gebruik in magnetronovens of op BBQ's)
  • Vaatwasmachinebestendig.
  • 10 jaar garantie.
Voor het eerste gebruik:
Verwijder alle verpakking en etiketten. Was de pan in heet zeepwater, spoel en droog grondig af.
Smeer de binnenste anti-aanbaklaag in. Smeer de zwarte buitenwand NIET in.
Wrijf eenvoudigweg met een in plantaardige olie of maïsolie gedrenkt stuk keukenpapier over het volledige kookoppervlak. Spoel af met heet water. Droog grondig af. De pan is nu gebruiksklaar. Dit proces achteraf eventueel herhalen zal de oppervlakte beschermen en de duurzaamheid nog bevorderen.
Uw kookgerei gebruiken:
Hittezones:
Pas de afmeting van de panbasis steeds aan de kookplaatzone aan waarop ze gebruikt zal worden. Gasvlammen moeten steeds beperkt blijven tot de basis en mogen zich NOOIT uitbreiden langs de zijwanden van de pan.
Op glasbedekte kookplaten de pan steeds optillen en verplaatsen, of over het oppervlak heen bewegen. De pan nooit voortschuiven want dit kan zowel de panbasis als het glasoppervlak beschadigen.
Gebruiksaanwijzingen:
Gebruik op alle hittebronnen voor de meeste bereidingen middelmatige en lage temperature, hierdoor warmt de pan geleidelijk en gelijkmatig op.
Wanneer vlees, gevolgelte of vis dichtgeschroeid dienen te worden, kunnen aanvankelijk middelmatige tot hogere temperaturen gebruikt worden, maar eens de pan heet is en het voedsel toegevoegd, moet de temperatuur verlaagd worden.
De pan mag NOOIT gebruikt worden op maximum temperatuur, noch bij het voorverwarmen, noch bij het koken, aangezien excessieve oppervlakte-temperaturen de anti-aanbaklaag zullen beschadigen. Zie sectie verderop voor details betreffende verkeerd gebruik.
Olie en vetten:
Breng een weinig olie of vet aan op het kookoppervlak voor het opwarmen. Dit zal de smaak en het bruinen van het voedsel verbeteren. De olie of het vet mag nooit gloeiend heet worden. Indien dit toch gebeurt, koel dan de pan eerst af alvorens verder te gaan.
Koken zonder toevoeging van vetstoffen:
Warm, voor vetarm koken, de pan gedurende 2 minuten voor op middelmatige temperatuur alvorens het voedsel toe te voegen.
Laat de pan tijdens het voorverwarmen NIET onbewaakt achter en zorg ervoor dat de anti-aanbaklaag niet oververhit geraakt aangezien dit permanente schade kan veroorzaken.
Voedselnewaring en marinade. Sla geen rauw, gemarineerd of bereid voedsel op in de pan. De ingrediënten kunnen schade veroorzaken aan de pan.
Te gebruiken kookgerei:
Het is raadzaam het silicone keukengerei van Le Creuset te gebruiken. U kunt eveneens houten of hittebestendig plastic keukengerei gebruiken
Indien u voorzichtig bent kunnen metalen keukenbestek, lepels of gardes gebruikt worden maar u mag er niet ruw mee te werk gaan en u mag er niet mee over de anti-aanbaklaag krassen. Sla er evenmin mee op de bovenrand van de pan.
Messen, of keukengerei met scherpe kanten mogen nooit gebruikt worden om er voedsel mee te snijden op de anti-aanbaklaag.
Elektrische mixers en staafmixers megen niet gebruikt worden op de anti-aanbaklaag.
Ovengebruik:
De maximale temperatuur bij gebruik in de oven mag niet boven de 260°C/500°F komen (220°C/425°F als het kookgerei wordt gebruikt met een hittebestendig, glazen deksel)
Grillgebruik:
Wanneer de pan onder de grill gebruikt wordt, moet er een minimumafstand van 5 cm(2 duim) gehandhaafd worden tussen de hittebron en de bovenrand van de pan. Gebruik de pan NIET op BBQ's
Handgrepen:
Gebruik steeds een droge ovenwant of doek wanneer u een hete pan vastneemt tijdens of na het koken.
Uw pan reinigen en opbergen:
Koel de pan enkele minuten af alvorens ze te reinigen. Niet vullen met of onderdompelen in koud water wanneer ze heet is.
Gebruik op de anti-aanbaklaag UITSLUITEND speciaal voor anti-aanbaklagen voorziene reinigingssponjes. Gebruik op GEEN ENKEL oppervlak metalen, schurende of stijve sponsjes/borstels, en evenmin bijtende reinigingsmiddelen.
De duurzame, verstevigde anti-aanbaklaag zorgt ervoor dat de ingredieënten niet aanbakken en is zo zeer gemakkelijk te reinigen. Om het uiterlijk en de prestatie van de anti-aanbaklaag te behouden, raden wij u aan om uw kookgerei met de hand af te wassen met een sopje, in plaats van het in de vaatwasser te reinigen. Dit zal de levensduur en de prestaite van de anti-aanbaklaag nog verlengen.
Als U uw kookgerei met anti-aanbaklaag in de vaatwasser plaatst : smeer het dan voor ieder gebruik in met olie.
Verkeerd gebruik van de anti-aanbaklaag:
De Le Creuset 10-jarige garantie dekt geen schade aan de anti-aanbaklaag als deze veroorzaakt is door oververhitting of krassen.
Oververhitting:
Schade door oververhitting tijdens het koken is direct herkenbaar. De anti-aanbaklaag ontkleurt en komt in de ergste gevallen van de pan los in de vorm van schilfers of bladders.
Krassen:
Kerfsporen of diepe krassen veroorzaakt door onzorgvuldig gebruik van metalen keukengerei valt niet onder de waarborg. Dergelijke schade is permanent en zal leiden tot een vermindering van de anti-aanbakprestatie.
Garantie:
Le Creuset biedt 10 jaar garantie op dit kookgerei met verstevigde, duurzame anti-aanbaklaag. De garantie telt vanaf de datum van aankoop vand e eerste eigenaar, in geval van eigen aankoop en van cadeau.
De waarborg dekt fabricagefouten en/of defecte materialen wanneer het product in normale, huiselijke omstandigheden en in overeenstemming met de bijgeleverde onderhouds- en gebruiksvoorschriften gebruikt wordt. Het dekt geen normale slijtage, commercieel gebruik of verkeerd gebruik van het product.
Om aanspraak te maken op de WAARBORG, gelieve het product, met aankoopbewijs, terug te zenden naar de plaats van aankoop of naar het adres dat voor uw land op de achterkant van dit boekje staat.
Defect kookgerei zal gratis hersteld of vervangen worden door een vergelijkbaar product of door een product van gelijk waarde als het origineel product niet langer geproduceerd wordt.
Gelieve er nota van te nemen dat in geval van een set, enkel het defecte item zal vervangen worden.
Het volgende valt niet onder de garantie:
  • Schade veroorzaakt door normale slijtage, ongeluk, verkeerd gebruik of commercieel gebruik.
  • Krassen, vlekken, ontkleuring, corrosie of schade door oververhitting aan de binnen- of buitenzijde van de pan.
  • Daaruit voortvloeiende schade is uitdrukkelijk uit deze waarborg uitgesloten.
  • De waarborg heeft geen invloed op uw wettelijke rechten.
Les Forgées Pro:
  • Het kookgerei uit het “Les Forgées Pro”-assortiment werd vervaardigd uit hoogwaardige materialen, die u de beste garantie op een lange levensduur van het product en uitstekende kookprestaties bieden. Deze producten bestaan uit een laag aluminium, gebonden aan een laag roestvrij staal.
  • De verschillende lagen zorgen voor een gelijkmatige en efficiënte warmteverdeling, zonder dat er op bepaalde plaatsen oververhitting ontstaat.
  • Elke pan heeft een speciaal ontworpen anti-druiprand die druipvrij gieten toelaat.
  • De goed passende deksels maken de pannen geschikt voor koken met “minder water” waardoor vitamines en nutriënten beter vastgehouden worden.
  • De handgrepen zijn vastgezet met roestvrij stalen klinknagels.
Het “Les Forgées Pro”-kookgerei van Le Creuset is:
  • Geschikt voor gebruik op alle kookplaten, inclusief inductie-kookplaten. Ze kunnen ook gebruikt worden in alle types van conventionele ovens en, de ondiepe modellen kunnen tevens onder de grill.
  • LI>Ovenbestendig tot 260°C/500ºf.
  • Energiebesparend - vereist voor de meeste bereidingen slechts middelmatige tot lage temperaturen.
  • Vaatwasmachinebestendig.
  • Stapelbaar om opslagplaats te besparen.
  • Gedekt door een LEVENSLANGE GARANTIE. Zie sectie verderop voor alle details betreffende de garantie.
  • Deze producten zijn conform EN 12983-1.
Voor het eerste gebruik:
  • Verwijder alle verpakking en etiketten, was de pannen met warm zeepwater, spoel en droog grondig af.
  • Wanneer u voor de eerste keer in een ongecoate pan bakt of telkens wanneer de pan in de vaatwasmachine gereinigd werd, dient u de pan als volgt voor te bereiden:
  • Voeg een beetje plantaardige olie of maïsolie toe zodat de basis bedekt is.
  • Verwarm de olie lichtjes en draai met de pan om de zijwanden te bedekken.
  • Neem de pan van het vuur, laat ze afkoelen en reinig ze af met keukenpapier.
  • Voeg nog wat olie, vet of boter toe en begin te bakken zoals gewoonlijk.
  • Kruid het eten slechts nadat ze op het hete oppervlak dichtgeschroeid zijn.
  • Draai het eten pas om wanneer het aan bakzijde dichtgeschroeid is en gemakkelijk loskomt.
  • Verminder de temperatuur na het dichtschroeien.
Uw pan gebruiken:
  • De 2-ply-constructie van de pannen zorgt ervoor dat u niet aan hoge temperaturen hoeft te koken. Voor de meeste bereidingen zijn slechts MIDDELMATIGE temperaturen vereist, inclusief voor bakken en dichtschroeien.
  • Zorg er steeds voor dat de diameter van de panbasis gelijk is aan die van de kookplaatzone waarop ze gebruikt zal worden.
  • Op alle glasbedekte kookplaten de pan steeds optillen en neerzetten, of over het oppervlak bewegen. De pan nooit voortschuiven want dit kan zowel de panbasis als het glasoppervlak beschadigen.
  • Verhit nooit een lege pan.
  • Gebruik steeds een droge ovenwant of doek wanneer u een hete pan vastneemt tijdens of na het koken.
  • Wanneer u zout gebruikt, steeds warme kookvloeistof of voedingsmiddelen toevoegen zodat het zout volledig kan oplossen. Giet het zout nooit rechtstreeks op het roestvrij stalen oppervlak want dit kan kuiltjes veroorzaken.
  • Sla geen rauwe, gemarineerde of klaargemaakte voedingsmiddelen op in de pannen. De ingrediënten kunnen aan de pan schade veroorzaken.
  • Om uw pannen te beschermen raden wij aan silicone, hittebestendig plastic of houten keukengerei te gebruiken. Metalen keukengerei, lepels of kloppers kunnen omzichtig gebruikt worden maar er mag niet ruw mee omgegaan worden en men mag er niet mee over het oppervlak schrapen. Sla nooit met metalen keukengerei op de rand van de pan.
Geschikt voor inductie:
  • Gebruik steeds kookgerei waarvan de diameter overeenkomt met de warmtezone van uw inductieplaat.
  • Kookgerei gebruiken waarvan de diameter kleiner is dan de warmtezone kan het magnetisch veld verkleinen en zo de warmtetoevoer verminderen. Het kan gebeuren dat de inductieplaat het kookgerei hierdoor niet “herkent” en daardoor niet opwarmt.
  • De “boost”functie van uw inductieplaat niet langer gebruiken dan nodig om de inhoud van uw kookpan tot kookpunt te brengen. De “boost”functie moet enkel gebruikt worden om grote hoeveelheden water snel aan de kook te brengen, zoals bijvoorbeeld om pasta of groenten te bereiden.
  • Tijdens het koken kan u licht geluid horen, afkomstig van uw kookgerei en door uw kookplaat veroorzaakt. Deze beschadigen uw kookgerei niet en zullen ook de prestatie ervan niet verminderen.
Koken met minder water:
  • De goed passende deksels, gelijkmatige warmteverspreiding en uitstekend warmtebehoud van het Le Creuset kookgerei uit het “Les Forgées Pro”-assortiment maakt koken met zeer weinig vloeistof mogelijk. Deze methode is ideaal voor groenten en fruit waarbij de smaak geconcentreerd wordt en de voedingswaarden behouden blijven.
  • Doe het eten en de vloeistof in een koude pan. In pannen van 16-20 cm mag 100ml water gebruikt worden voor een kooktijd van 20-30 minuten. In een pan van 24 cm mag 150ml water gebruikt worden.
  • Plaats het deksel op de pan en breng deze aan het sudderen tot u rondom het deksel stoom ziet ontsnappen. Van zodra dit gebeurt kunt u de temperatuur sterk terugbrengen zodat geen stoomverlies meer zichtbaar is.
  • Kook gedurende de vereiste kooktijd. Til tijdens de kooktijd het deksel niet op anders zal er stoom verloren gaan en ter vervanging meer vloeistof vereist zijn.
N.B. Koken met minder water is niet raadzaam wanneer u een stoommandje of de Pasta Pot met het pastamandje gebruikt.
Verkeerd gebruik van de pannen - Oververhitting:
  • Schade door oververhitting is onmiddellijk herkenbaar omdat het roestvrij stalen oppervlak van kleur kan veranderen waardoor een geel/bruin/blauwe schijn optreedt. Dit is niet omkeerbaar en kan niet verwijderd worden door reiniging. Het zal desondanks de prestaties geenszins aantasten.
Verkeerd gebruik van de pannen - Krassen:
  • Krassporen of hevig schrapen veroorzaakt door onvoorzichtig gebruik van metalen keukengerei valt niet onder de garantie. Dit soort schade is permanent.
Uw pan reinigen en opbergen:
  • Koel uw pannen enkele minuten af alvorens ze in warm zeepwater af te wassen, spoel en droog vervolgens grondig af of steek ze in de vaatwasmachine.
  • Voor hardnekkiger vuil, dient u de pan te vullen met warm water en 10-15 minuten laten weken.
  • Vul de pannen niet met koud water en dompel ze evenmin onder in koud water.
  • Gebruik uitsluitend zachte, nylon sponsjes of borstels om hardnekkig vuil te verwijderen. Gebruik op geen van de oppervlakken ruwe schuursponsjes of schoonmaakmiddelen aangezien ze schade kunnen veroorzaken.
  • Een reinigingsmiddel voor roestvrij staal van een deponeerd handelsmerk kan gebruikt worden om kalkaanslag en andere afzettingen te aan de binnenkant van de pan te verwijderen. Het kan ook gebruikt worden om de binnenkant en de handgrepen te onderhouden, op te poetsen en te beschermen. GEBRUIK DEZE NIET op de buitenkant met de antikleeflaag.
Wij danken u voor uw aankoop en hopen dat u talrijke jaren van uw kookgerei uit het “Les Forgées Pro”-assortiment van Le Creuset zult genieten!
Levenslange-Garantie:
Le Creuset is trots op de fabricagekwaliteit van haar producten en verleent een garantie aan de eerste koper van een Tri-ply pan, vanaf de aankoopdatum en gedurende de gehele levensduur, of de pan door hem/haar gekocht is of als geschenk ontvangen werd. De levenslange garantie wordt geboden zolang u het product in bezit hebt, in aanvulling op de wettelijke garantie. De garantie dekt alle fabricage- of kwaliteitsdefecten van het product bij normaal huishoudelijk gebruik en in naleving van de gebruiks- en onderhoudsinstructies van de handleiding, die met het product geleverd wordt. De garantie dekt niet de normale slijtage van het product, noch de gevolgen van verkeerd gebruik van het product.
  • Hittebestendig, glazen deksel
  • Producten met één enkele laag, zoals bijvoorbeeld de stoommand, de accessoires
De schade die veroorzaakt wordt door de niet-naleving van de gebruiksaanwijzing, door een verkeerde aanwending, door een verkeerd gebruik van de producten of door mechanische schokken of chemische invloeden op het oppervlak van het product, wordt niet gedekt door de garantie. Zo is ook de schade aan de binnen- of buitenzijde van de pan, die veroorzaakt wordt door oververhitting, verkleuringen, aankoekingen, krassen, corrosie of vervormingen, te wijten aan externe oorzaken, niet gedekt door de garantie – dit is ook van toepassing op pannen met een antikleeflaag. Een lichtgele verkleuring van het metaal, die kan optreden afhankelijk van de kooktemperatuur en die geen gevolgen inhoudt voor de kwaliteit van het voedsel, wordt daarom niet gedekt door de garantie.
De garantie is uitsluitend beperkt tot de gratis reparatie van de defecte pan, of indien een reparatie niet mogelijk blijkt, tot het vervangen van de pan door een gelijkaardig product indien de fabricage van het betreffende model stopgezet werd. In het geval van de aankoop van een set bestaande uit meerdere artikelen, wordt enkel het defecte artikel vervangen. Neem voor alle klachten eerst contact op met de wederverkoper bij wie u dit product gekocht heeft. Indien dit niet mogelijk is, gelieve dan het product te verzenden naar het adres dat u aantreft op de achterzijde van dit boekje. Denk eraan om samen met het product het aankoopbewijs of de naar behoren ingevulde garantiekaart te zenden.
Le Creuset biedt u deze garantie in alle landen waar dit product verkocht werd, in de mate waarin dit toegestaan wordt door de wet en onderworpen aan uw statutaire rechten.
Pâtiliss-bakassortiment:
  • Stevig koolstof stalen lichaam - zal niet buigen of vervormen
  • Duurzame anti-aanbaklaag - uw bereidingen komen vlot uit de vorm
Informatie voor het gebruik en het onderhoud
  • Verwijder de verpakking voordat u het product voor het eerst gebruikt, was het in warm water met wat afwasmiddel en maak het goed droog.
  • Wees voorzichtig als u metalen keukengerei gebruikt.
  • Gebruik geen messen of keukengerei met scherpe randen.
  • Als er water in de rand blijft staan, kan er lichte roestvorming optreden. Dit is een natuurlijke reactie van koolstofstaal en wijst niet op een fout. Dit zal ook het prestatievermogen van het product niet aantasten.
  • Gebruik geen metalen of schurende pads of borstels of agressieve reinigingsmiddelen op het oppervlak.
  • Niet geschikt voor magnetrons, de vaatwasmachine, de grill of voor gebruik op rechtstreekse hitte.
Levenslange garantie
  • Le Creuset biedt een levenslange garantie op zijn anti-aanbakproducten.
  • De garantie gaat in vanaf de datum van aankoop door de oorspronkelijke eigenaar, ongeacht of het product voor eigen gebruik bedoeld is of als geschenk.
  • De garantie dekt materiaal- en fabricagefouten als het product gebruikt wordt in normale, huishoudelijke omstandigheden en in overeenstemming met de instructies voor het gebruik en het onderhoud.
De volgende zaken vallen buiten de garantie:
  • Schade veroorzaakt door normale slijtage, een ongeval, verkeerd gebruik, misbruik of commercieel gebruik.
  • Krassen, vlekken, verkleuring, corrosie of schade aan de binnenkant of de buitenkant van het product door oververhitting, gebruik in een vaatwasmachine of ander verkeerd gebruik.
  • Roesten van de rand, zoals beschreven in de Informatie voor het gebruik en het onderhoud
  • Gevolgschade wordt uitdrukkelijk uitgesloten van de garantie
  • Om in aanmerking te komen voor garantie , moet u het product samen met uw aankoopbewijs terugturen naar de plaats waar u het gekocht hebt, of moet u contact opnemen met de helpline van Le Creuset - zie details hieronder.
  • De garantie doet geen afbreuk aan uw statutaire rechten.
Voor gebruik:
  • Verwijder etiketten en alle verpakking.
  • Zorg ervoor dat het handvat van de fluitketel rechtop staat (alleen bij modellen met inklapbare greep).
  • Was de fluitketel af in warm water. Vervolgens vult u de fluitketel met zuiver water dat u aan de kook brengt en weggiet.
Algemeen onderhoud & gebruik:
  • Geschikt voor gebruik op alle kookplaten, inclusief inductie-kookplaten.
  • Vul de fluitketel nooit verder dan het niveau dat op de buitenkant ervan of op de diagram (zie hieronder) wordt aangegeven.
  • Verwarm nooit een lege fluitketel.
  • Zorg er altijd voor dat het deksel goed op de fluitketel vastzit.
  • Zorg ervoor dat de afmetingen van de bodem van de fluitketel overeenstemmen met de afmetingen van de kookplaat. Gasvlammen dienen altijd beperkt te blijven tot de bodem van de fluitketel en mogen niet de zijkanten raken.
  • Laat de ketel nooit opwarmen zonder toezicht en vertrouw niet op het fluitje om u aan een onbewaakte ketel te herinneren. Het fluitje is een gemak, geen veiligheidsvoorziening.
  • Draag een ovenwant om uw hand te beschermen.
  • Na het verwijderen van de fluitketel van de warmtebron 5-10 seconden wachten, alvorens het fluitje te openen. Dit zorgt ervoor dat U veilig het water kunt uitgieten.
  • Houd de fluitketel niet ondersteboven wanneer u giet.
  • Laat de fluitketel afkoelen, alvorens hem opnieuw te vullen. Nooit een hete fluitketel vullen met koud water.
  • Vermijd dat hij droogkookt. Het droogkoken van de fluitketel kan leiden tot beschadigingen aan de fluitketel of het fornuis.
  • Als de fluitketel drooggekookt is, draai dan het vuur uit en raak de ketel niet aan tot hij afgekoeld is.
  • Vermijd harde stoten tegen het fornuis of een hard oppervlak, dit kan het email beschadigen.
  • Schroeven aan de knop of handgreep kunnen na verloop van tijd los raken. We adviseren de schroeven regelmatig aan te draaien. Zorg ervoor dat de schroeven niet te vast aangedraaid worden.
Reiniging:
  • Laat geen water in de fluitketel wanneer hij niet gebruikt wordt, dit kan kalkaanslag veroorzaken en de efficiëntie verminderen.
  • Men mag indien nodig af en toe een zachte ketelontkalker gebruiken. Agressieve reinigingsmiddelen mogen niet gebruikt worden, aangezien zij de binnenkant van de fluitketel kunnen beschadigen.
Extra informatie voor gebruik op inductie:
  • Zorg ervoor dat de diameter van de fluitketel overeenkomt met de diameter van de kookzone op de inductiekookplaat.
  • We adviseren niet de “boost” functie te gebruiken op een inductiekookplaat voor verhitting van de fluitketel: inductie technologie is zeer krachtig en het gebruik van de “boost” functie kan droogkoken en oververhitting van het email veroorzaken, wat kan leiden tot beschadiging van de fluitketel of de kookplaat.
Bijkomende aanwijzingen voor gebruik op Aga / Rayburn fornuizen en andere fornuizen van gietijzer.
  • Verwarm de fluitketel niet op een sudderplaat, gebruik altijd de snelle kookplaat.
  • Zorg ervoor dat de kookplaat goed schoon is. Gebruik hiervoor de door de fabrikant meegeleverde staalborstel. Dit bevordert een goed contact tussen de bodem van de fluitketel en de kookplaat.
  • Als u het water meerdere keren, snel achter elkaar aan de kook brengt, kan het voorkomen dat uiteindelijk de verhittingstijd langer gaat worden. Dit is omdat er hitte verloren kan gaan via de kookplaat van het fornuis. Het beste kunt u dan de warmtebron opnieuw aanzetten en deze terug op temperatuur laten komen.
  • Fluitketels met een bodem kleiner dan 14 cm zijn niet geschikt voor gebruik op Aga/Rayburn- of andere fornuizen van gietijzer.
Garantie
Le Creuset biedt 5 jaar garantie op de fluitketels. De garantie gaat in vanaf de datum van aankoop door de oorspronkelijke eigenaar, ongeacht of het product voor eigen gebruik bedoeld is of als geschenk. De garantie dekt materiaal- en fabricagefouten gedurende 5 jaar, indien het product gebruikt wordt in normale, huishoudelijke omstandigheden en in overeenstemming met de instructies voor gebruik en onderhoud. Slijtage, commercieel gebruik of misbruik van het product valt niet onder de garantie. Om in aanmerking te komen voor garantie, dient U het product met aankoopbewijs te retourneren naar de plaats waar U het gekocht heeft, of te sturen naar het adres van het land waar U woonachtig bent (zie achterzijde folder). Kapotte fluitketels worden gerepareerd of indien reparatie niet mogelijk is, gratis vervangen door een vergelijkbaar product, of een product van gelijke waarde, indien het originele product niet meer in productie is.
Le Creuset fluitketels voldoen aan de EN13750 norm, indien gebruikt onder normale huishoudelijke omstandigheden. De fluitketel dient van de kookplaat verwijderd te worden, zodra het kookpunt bereikt is en niet blijven sudderen
Niet onder garantie vallen:
  • Schade veroorzaakt door normale slijtage, een ongeval, verkeerd gebruik, misbruik of commercieel gebruik.
  • Krassen, vlekken, verkleuring, corrosie of schade door oververhitting aan de binnenzijde en buitenkant van de fluitketel.
  • Schade aan de fluitketel of het fornuis / de kookplaat, als gevolg van droogkoken of door oververhitting door gebruik van de “boost” functie van de inductie kookplaat. Le Creuset aanvaard geen aansprakelijkheid m.b.t. schade welke het gevolg is van droogkoken en oververhitting.
  • Gevolgschade is uitdrukkelijk uitgesloten van deze garantie.
De garantie doet geen afbreuk aan uw statutaire rechten.
Le Creuset-kookgerei in silicone:
Ons kookgerei in silicone is bestand tegen temperaturen tot 250ºC. De spatelkoppen in silicone zijn verwijderbaar, waardoor ze makkelijk te reinigen zijn. Het volstaat om de kop van de spatel in de vaatwasser te plaatsen of met warm water en zeep af te wassen.
De houten handvaten kunnen niet gereinigd worden in de vaatwasser en moeten met de hand afgewassen worden.
Silicone accessoires:
Het volstaat om het silicone accessoire in de vaatwasser te plaatsen of met warm water en zeep af te wassen.
Gebruik/malen:
Houdt de molen stevig vast met een hand en draai het bovenstuk met de andere hand tegen de klok in.
Tip: Met de klok mee, krijgt u een grove maling en tegen de klok in een fijne maling.
Bijvullen:
Draai de metalen knop van de molen en verwijder het bovenstuk van de molen. Vul de molen met grof zout of peperkorrels en plaats het bovenstuk terug op de molen.
Gebruiksaanwijzingen:
  • Zorg dat het mes altijd zichtbaar is. Bedek het niet met vaatdoeken en laat het niet ondergedompeld in zeepsop.
  • Gebruik altijd het geschikte mes voor de snijtaak.
  • Probeer nooit een mes te grijpen wanneer het valt.
  • Bewaar messen altijd buiten bereik van kinderen.
  • Strijk nooit met een vinger over de snijrand om na te gaan of een mes scherp is.
  • Bewaar uw messen niet los in een lade.
Schoonmaken:
  • We bevelen aan de messen met de hand te wassen in warm zeepsop en ze daarna grondig te drogen met een zachte vaatdoek.
  • Laat messen met houten heften nooit ondergedompeld in water, want het hout kan opzwellen en barsten / scheuren.
  • Voor optimale verzorging adviseren we ze met de hand te wassen, grondig te drogen en vaatwassers en agressieve reinigingsmiddelen te vermijden.
  • Voedselresten, andere metalen of agressieve afwasmiddelen voor de vaatwasser zouden het lemmet in de vaatwasser kunnen beschadigen en roest veroorzaken.
Slijpen:
  • We bevelen doortrekslijpers aan met een robijn steen of een keramisch inzetstuk voor het scherpen, waarbij de rechterhoek voor het scherpen reeds vastgesteld is en het lemmet niet kan worden beschadigd tijdens het scherpproces – Voor gewone roestvrijstalen messen kan ook een aanzetstaal worden gebruikt.
  • Damaststalen lemmeten mogen nooit worden gescherpt met aanzetstaal.
  • We raden u sterk aan onderstaande aanwijzingen NIET op te volgen, zoals “ haal de snede over de bodem van een porseleinen schoteltje ” of “haal het mes door een oude krant, zo wordt het mes geslepen met de grafiet van de inkt”.
Het volstaat om het RVS-accessoire in de vaatwasser te plaatsen of met warm water en zeep af te wassen.