Gebruiksaanwijzingen
Pas de panbasis steeds aan het oppervlak van de te gebruiken warmtebron aan, om de efficiëntie te maximaliseren en oververhitting van de randen van de pan of beschadiging van de handvatten te vermijden.
- Kookgerei met geïntegreerde gietijzeren handvatten en/of RVS knoppen kunnen veilig in de oven worden gebruikt tot maximum 260°C.
- De zwarte, fenolische knoppen op geëmailleerd gietijzeren pannen uit de Signature collectie kunnen veilig in de oven worden gebruikt tot maximum 250°C/500°F/gasstand 9.
- De zwarte, fenolische knoppen op geëmailleerd gietijzeren pannen uit de Classic collectie kunnen veilig in de oven gebruikt worden tot maximum 200°C/390°F/gasstand 6.
- Gietijzeren producten met een houten handvat kunnen niet in de oven worden gebruikt.
- Standaardfornuizen met gietijzeren bekleding : Plaats geen kookgerei op de bodem van ovens met gietijzeren bekleding. Hierdoor zal de temperatuur in de oven stijgen waardoor de baksnelheid verhoogt en dit kan een nadelig effect hebben op het voedsel. Sleep geen kookgerei over de bodembekleding om beschadiging aan uw kookgerei te vermijden. Plaats ze voor een optimaal resultaat altijd op een plaat of rek.
MIDDELMATIGE en LAGE TEMPERATUREN zullen de beste kookresultaten opleveren, inclusief bij bakken en schroeien. Laat de pan langzaam en grondig opwarmen omdat dit de meest gelijkmatige en efficiënte kookresultaten zal opleveren.
Eens de pan warm is kan bijna voor alle gerechten de resterende bereiding op lagere temperaturen plaatsvinden.
HOGE TEMPERATUREN kunnen best enkel gebruikt worden voor het koken van water voor groenten en deegwaren, of voor het reduceren van bouillon of sauzen.
Hoge temperaturen mogen NOOIT gebruikt worden om pannen voor te verwarmen om dan vervolgens de hitte terug te brengen voor het koken. Gietijzer houdt de warmte zo goed vast dat wanneer een pan oververhit is, dit zal bijdragen tot slechte kookresultaten en aankleven van het voedsel.
Voor het bakken in vet, in een diepe pan, mag het maximale olieniveau niet meer dan 1/3 van de diepte bedragen deze diepte laat voldoende ruimte over zodat het olieniveau kan stijgen eens de voedingsmiddelen toegevoegd worden.
Voor de veiligheid kan best een bakoliethermometer gebruikt worden en dient er een deksel beschikbaar te zijn voor het geval de olie oververhit raakt of begint te spatten.
- Voor roercomfort en oppervlaktebescherming worden de silicone accessoires van Le Creuset aanbevolen.
- Schraap niet over het geëmailleerde oppervlak met metalen keukengerei, lepels of kloppers en sla er niet mee op de rand van de pan.
- Handbediende en elektrische mixers mogen niet gebruikt worden omdat de mesjes het email kunnen beschadigen.
- Messen of gerei met scherpe randen mogen niet gebruikt worden om voedsel in de pan te snijden.
Zorg ervoor dat de handgrepen en knoppen goed vast blijven zitten door ze regelmatig te controleren en aan te draaien.
Sommige vlekken kunnen verwijderd worden met de kookgereireiniger van Le Creuset die bij uw lokale verdeler te verkrijgen is.
Een regelmatige onder-houdsreiniging met dit product zal ook het nieuwe aanzicht van uw kookgerei bewaren.
Op kookvuren met een glazen oppervlak moet u de pan steeds optillen en nooit gewoon verschuiven want dit kan zowel de bodem van de pan als het glas beschadigen. Pas de bodem van de pan steeds aan het oppervlak van warmtebron aan om de warmte zo efficiënt mogelijk te gebruiken en oververhitting van de zijkant van de pan of beschadiging van de handvatten te vermijden.
Lange handgrepen moeten zo gedraaid worden dat ze niet over de voorkant van het kookvuur uitsteken of boven andere warmtezones hangen.
- Voor producten met een zwarte bakelieten dekselknop type A mag de oventemperatuur maximaal 200°C/390°F/gasstand 6 bedragen.
- Voor producten met een zwarte bakelieten dekselknop type B mag de oventemperatuur maximaal 250°C/500°F/gasstand 9 bedragen.
- Producten met volledig gietijzeren handgrepen of roestvrijstalen dekselknop (zie onderstaand voorbeeld) kunnen bij eender welke oventemperatuur gebruikt worden. Schotels met houten handgrepen of knoppen mogen niet in de oven geplaatst worden.
- Standaardkookvuren met gietijzeren bekleding: Plaats geen kookgerei op de bodem van ovens met gietijzeren bekleding. Hierdoor zal de temperatuur in de oven stijgen waardoor de baksnelheid verhoogt en dit kan een nadelig effect hebben op het voedsel. Sleep geen kookgerei over de bodembekleding om beschadiging aan uw kookgerei te vermijden. Plaats het voor een optimaal resultaat altijd op een plaat of een rooster.
Sporen aan de buitenkant zoals aangebrande vetresten kunnen lichtjes geschrobd worden met een nylon sponsje, of kunnen verwijderd worden door af en toe de potten en pannenreiniger van Le Creuset te gebruiken. Ga naar onze website of uw lokale handelaar voor meer informatie.
Wij danken u voor uw aankoop en hopen dat u vele jaren van het gebruik van uw gietijzeren kookgerei van Le Creuset zal genieten !
- Verwijder voor het eerste gebruik alle etiketten. Was de schotel af met een warm sopje, spoel na en droog vervolgens grondig af.
- De tatin-taartvorm van Le Creuset is geschikt voor alle warmtebronnen, bakplaten en ovens. Zorg er steeds voor dat de diameter van het vuur aangepast is aan de maat van de schotel om te vermijden dat de rand en de handgrepen heet worden.
- Til in het geval van glazen bakplaten altijd uw schotel op om hem te verplaatsen, schuif hem niet over de plaat en zet hem voorzichtig neer om schade te vermijden.
- Zorg er steeds voor om enkel een zacht of matig vuur te gebruiken, zodat uw schotel langzaam en gelijkmatig opwarmt. Oververhitting zal tot matige kookresultaten leiden.
- Voor taarten die op basis van een mengsel bereid worden, dient de schotel ingevet te worden, en bij delicate mengsels vergemakkelijkt het gebruik van bakpapier het ontvormen.
- Laat uw tarte tatin minstens 5 minuten afkoelen alvorens om te draaien. Gebruik steeds een ovenhandschoen of -want om de warme tatin-taartvorm vast te nemen.
- Gebruik liefst geen messen of metalen keukengerei in de schotel, geef de voorkeur aan houten of siliconen gerei.
- Plaats uw schotel altijd op een hittebestendige onderlegger en nooit rechtstreeks op een onbeschermd werkblad.
- Laat uw schotel altijd eerst enige tijd afkoelen alvorens hem in een goed warm sopje onder te dompelen. DOMPEL uw schotel NIET onder in koud water, want de thermische schok zou het email kunnen beschadigen.
- Als voedingsresten aan de schotel blijven kleven (in het geval van een tarte Tatin bijvoorbeeld), vult u de schotel met lauw water en laat u hem 10 tot 15 minuten weken om vervolgens met zeepwater af te wassen en grondig na te spoelen en af te drogen. U kunt hem ook in de vaatwasser afwassen maar veelvuldige wasbeurten kunnen de glans van het email aantasten.
- Om resten te verwijderen kunt u nylon of zachte schuursponsjes gebruiken. GEBRUIK GEEN metalen schuursponsjes noch bijtende afwasmiddelen aangezien u hiermee het email beschadigt.
- Droog de schotel onmiddellijk na het reinigen af en berg hem op in een goed verluchte plaats.
- Dankzij deze werkwijze zal uw schotel heel lang zijn perfecte staat behouden.
Let op: Aardewerken producten gecombineerd met een ander materiaal zijn niet geschikt voor in de diepvries of magnetron.
- De 3-ply roestvrij stalen pannen van Le Creuset zijn vervaardigd met behulp van een hoogtechnologisch drielagensysteem. Een aluminium kern is tussen twee lagen van eersterangs roestvrij staal gesandwicht dat speciaal magnetisch staal bevat waardoor de pannen geschikt zijn voor gebruik op inductiekookplaten.
- Het meerlagige materiaal wordt in de hele pan gebruikt waardoor van bodem tot rand een uitstekende warmtegeleiding gegarandeerd wordt en hittezones voorkomen worden.
- Sommige artikelen hebben een duurzame, verstevigde anti-aanbaklaag. Dit zorgt voor een langdurig, gebruiksvriendelijk, duurzaam kookoppervlak. Wanneer gebruikt op MIDDELMATIGE en LAGE temperaturen zal het een uitstekende prestatie leveren, waarbij voedingsmiddelen en voedingsresten gemakkelijk loskomen. Het is een ideaal oppervlak voor gezond koken met zeer weinig olie of vet.
- De rand van elke pan heeft een speciaal ontworpen “allround” rand voor druipvrij gieten. Geschikt voor links- en rechtshandig gebruik.
- De goed passende deksels maken de pannen geschikt voor koken met “minder water” waardoor vitamines en nutriënten beter vastgehouden worden – Zie sectie verderop voor details.
- De handgrepen zijn vastgezet met roestvrij stalen klinknagels.
- Geschikt voor gebruik op alle kookplaten, inclusief inductie-kookplaten. Ze kunnen ook gebruikt worden in alle types van conventionele ovens en, de ondiepe modellen kunnen tevens onder de grill.
- Ovenbestendig tot 260°C/500ºf.
- Energiebesparend - vereist voor de meeste bereidingen slechts middelmatige tot lage temperaturen.
- Vaatwasmachinebestendig.
- Stapelbaar om opslagplaats te besparen.
- Gedekt door een LEVENSLANGE GARANTIE. Zie sectie verderop voor alle details betreffende de garantie.
- Deze producten zijn conform EN 12983-1.
- Verwijder alle verpakking en etiketten, was de pannen met warm zeepwater, spoel en droog grondig af.
- Voor artikelen met een antiaanbaklaag raden wij aan de anti-aanbaklaag voor het eerste gebruik in te smeren. Breng een laagje plantaardige of maïsolie aan over het volledige kookoppervlak. Spoel af met warm water en droog grondig af. De pan is nu gebruiksklaar. Nadien af en toe insmeren zal helpen om het oppervlak te beschermen en een langere levensduur in de hand werken.
- Wanneer u voor de eerste keer in een ongecoate pan bakt of telkens wanneer de pan in de vaatwasmachine gereinigd werd, dient u de pan als volgt voor te bereiden:
- Voeg een beetje plantaardige olie of maïsolie toe zodat de basis bedekt is.
- Verwarm de olie lichtjes en draai met de pan om de zijwanden te bedekken.
- Neem de pan van het vuur, laat ze afkoelen en reinig ze af met keukenpapier.
- Voeg nog wat olie, vet of boter toe en begin te bakken zoals gewoonlijk.
- Kruid het eten slechts nadat ze op het hete oppervlak dichtgeschroeid zijn.
- Draai het eten pas om wanneer het aan bakzijde dichtgeschroeid is en gemakkelijk loskomt.
- Verminder de temperatuur na het dichtschroeien.
- De 3-ply-constructie van de pannen zorgt ervoor dat u niet aan hoge temperaturen hoeft te koken. Voor de meeste bereidingen zijn slechts MIDDELMATIGE tot LAGE temperaturen vereist, inclusief voor bakken en dichtschroeien.
- Pas de afmeting van de panbasis steeds aan de kookplaatzone aan waarop ze gebruikt zal worden. Gasvlammen moeten steeds beperkt blijven tot de basis en zich NOOIT uitbreiden langs de zijranden van de pan.
- Op alle glasbedekte kookplaten de pan steeds optillen en neerzetten, of over het oppervlak bewegen. De pan nooit voortschuiven want dit kan zowel de panbasis als het glasoppervlak beschadigen.
- Verhit nooit een lege pan.
- Gebruik steeds een droge ovenwant of doek wanneer u een hete pan vastneemt tijdens of na het koken.
- Wanneer u zout gebruikt, steeds warme kookvloeistof of voedingsmiddelen toevoegen zodat het zout volledig kan oplossen. Giet het zout nooit rechtstreeks op het roestvrij stalen oppervlak want dit kan kuiltjes veroorzaken.
- Sla geen rauwe, gemarineerde of klaargemaakte voedingsmiddelen op in de pannen. De ingrediënten kunnen aan de pan schade veroorzaken.
- Om uw pannen te beschermen raden wij aan silicone, hittebestendig plastic of houten keukengerei te gebruiken, zowel in de ongecoate pannen als in de pannen met antiaanbaklaag. Metalen keukengerei, lepels of kloppers kunnen omzichtig gebruikt worden maar er mag niet ruw mee omgegaan worden en men mag er niet mee over het oppervlak schrapen. Sla nooit met metalen keukengerei op de rand van de pan.
- Gebruik steeds kookgerei waarvan de diameter overeenkomt met de warmtezone van uw inductieplaat.
- Kookgerei gebruiken waarvan de diameter kleiner is dan de warmtezone kan het magnetisch veld verkleinen en zo de warmtetoevoer verminderen. Het kan gebeuren dat de inductieplaat het kookgerei hierdoor niet “herkent” en daardoor niet opwarmt.
- De “boost”functie van uw inductieplaat niet langer gebruiken dan nodig om de inhoud van uw kookpan tot kookpunt te brengen. De “boost”functie moet enkel gebruikt worden om grote hoeveelheden water snel aan de kook te brengen, zoals bijvoorbeeld om pasta of groenten te bereiden.
- Tijdens het koken kan u licht geluid horen, afkomstig van uw kookgerei en door uw kookplaat veroorzaakt. Deze beschadigen uw kookgerei niet en zullen ook de prestatie ervan niet verminderen.
- Om het oppervlak te beschermen en schade te voorkomen, gebruikt u voor het koken bij voorkeur alleen MIDDELMATIGE en LAGE temperaturen. Gebruik NOOIT grote hitte.
- Wanneer de pan onder de grill gebruikt wordt, moet er een minimumafstand van 5 cm (2 duim) gehandhaafd worden tussen de hittebron en de bovenrand van de pan.
- Messen of keukengerei met scherpe kanten mogen nooit gebruikt worden om er op de antiaanbaklaag voedsel mee te snijden.
- Het gebruik van electrische gardes of mixers op de anti-aanbaklaag wordt afgeraden.
- Doe het eten en de vloeistof in een koude pan. In pannen van 16-20 cm mag 100ml water gebruikt worden voor een kooktijd van 20-30 minuten. In een pan van 24 cm mag 150ml water gebruikt worden.
- Plaats het deksel op de pan en breng deze aan het sudderen tot u rondom het deksel stoom ziet ontsnappen. Van zodra dit gebeurt kunt u de temperatuur sterk terugbrengen zodat geen stoomverlies meer zichtbaar is.
- Kook gedurende de vereiste kooktijd. Til tijdens de kooktijd het deksel niet op anders zal er stoom verloren gaan en ter vervanging meer vloeistof vereist zijn.
- Schade door oververhitting is onmiddellijk herkenbaar omdat het roestvrij stalen oppervlak van kleur kan veranderen waardoor een geel/bruin/blauwe schijn optreedt. Dit is niet omkeerbaar en kan niet verwijderd worden door reiniging. Het zal desondanks de prestaties geenszins aantasten.
- Artikelen met een antiaanbaklaag kunnen ook ontkleuren en in ernstige gevallen kan de coating van de pan loskomen in de vorm van blaren of schilfers.
- Krassporen of hevig schrapen veroorzaakt door onvoorzichtig gebruik van metalen keukengerei valt niet onder de garantie. Dit soort schade is permanent en zal ervoor zorgen dat de voedingsmiddelen minder gemakkelijk van de antiaanbaklaag loskomen.
- Koel uw pannen enkele minuten af alvorens ze in warm zeepwater af te wassen, spoel en droog vervolgens grondig af of steek ze in de vaatwasmachine.
- Voor hardnekkiger vuil, dient u de pan te vullen met warm water en 10-15 minuten laten weken.
- Vul de pannen niet met koud water en dompel ze evenmin onder in koud water.
- Gebruik uitsluitend zachte, nylon sponsjes of borstels om hardnekkig vuil te verwijderen. Gebruik op geen van de oppervlakken ruwe schuursponsjes of schoonmaakmiddelen aangezien ze schade kunnen veroorzaken.
- Een reinigingsmiddel voor roestvrij staal van een deponeerd handelsmerk kan gebruikt worden om kalkaanslag en andere afzettingen te verwijderen. Het kan ook gebruikt worden om de binnen-en buitenkant te onderhouden, op te poetsen en te beschermen (gebruik het niet op antiaanbakoppervlakken).
- Na ieder gebruik het kookgerei enkele minuten laten afkoelen alvorens het te reinigen.
- De duurzame, verstevigde anti-aanbaklaag zorgt ervoor dat de ingrediënten niet aanbakken en is derhalve zeer gemakkelijk te reinigen. Om het uiterlijk en de prestatie van de anti-aanbaklaag te behouden, raden wij u aan om uw kookgerei met de hand af te wassen met een sopje, in plaats van het in de vaatwasser te reinigen. Dit zal de levensduur en de prestatie van de anti-aanbaklaag verlengen.
- Als uw kookgerei met anti-aanbaklaag in de vaatwasser plaatst : 1) gebruik enkel huishoudelijk wasproduct (wij raden u aan om geen producten op basis van citroen te gebruiken) 2) smeer voor ieder gebruik het kookoppervlak in met olie
- Het voortdurend en veelvuldig gebruik van de vaatwasser kan het kookgerei markeren of laten verkleuren, alsook de anti-aanbakeigenschappen verminderen. Dit wordt beschouwd als normale slijtage en wordt niet gedekt door de levenslange garantie.
- Hittebestendig, glazen deksel
- Producten met één enkele laag, zoals bijvoorbeeld de stoommand, de accessoires
- Volledig multifunctioneel voor gebruik op alle kookplaten, onder alle huisgrills en in alle conventionele of heteluchtovens (niet geschikt voor gebruik in magnetronovens).
Zie onderstaande richtlijnen. - Vaatwasmachinebestendig.
Zie onderstaande richtlijnen. - Levenslange garantie.
Zie sectie verderop voor details.
- Verwijder alle verpakking en etiketten. Was de pan in heet zeepwater, spoel en droog grondig af.
- Smeer de binnenste antiaanbaklaag in. Smeer de zwarte buitenwand NIET in.
- Hittezones
Pas de afmeting van de panbasis steeds aan de kookplaatzone aan waarop ze gebruikt zal worden. Gasvlammen moeten steeds beperkt blijven tot de basis en mogen zich NOOIT uitbreiden langs de zijwanden van de pan.
Op glasbedekte kookplaten de pan steeds optillen en verplaatsen, of over het oppervlak heen bewegen. De pan nooit voortschuiven want dit kan zowel de panbasis als het glasoppervlak beschadigen. - Geschikt voor inductie
Plaats uw kookgerei steeds op een kookplaat waarvan de diameter overeenkomt met die van de RVSplaat van uw kookgerei.
Kookgerei gebruiken waarvan de diameter kleiner is dan de warmtezone kan het magnetisch veld verkleinen en zo de warmtetoevoer verminderen. Het kan gebeuren dat de inductieplaat het kookgerei hierdoor niet "herkent" en daardoor niet opwarmt.
De "boost"functie van uw inductieplaat niet langer gebruiken dan nodig om de inhoud van uw kookpan tot kookpunt te brengen. De "boost"functie moet enkel gebruikt worden om grote hoeveelheden water snel aan de kook te brengen, zoals bijvoorbeeld om pasta of groenten te bereiden.
Tijdens het koken kan u licht geluid horen, afkomstig van uw kookgerei en door uw kookplaat veroorzaakt. Deze beschadigen uw kookgerei niet en zullen ook de prestatie ervan niet verminderen. - Gebruiksaanwijzingen
Gebruik op alle hittebronnen voor de meeste bereidingen middelmatige en lage temperaturen, hierdoor warmt de pan geleidelijk en gelijkmatig op.
Wanneer vlees, gevogelte of vis dichtgeschroeid dienen te worden, kunnen aanvankelijk middelmatige tot hogere temperaturen gebruikt worden, maar eens de pan heet is en het voedsel toegevoegd, moet de temperatuur verlaagd worden.
De pan mag NOOIT gebruikt worden op maximum temperatuur, noch bij het voorverwarmen, noch bij het koken, aangezien excessieve oppervlakte-temperaturen de anti-aanbaklaag zullen beschadigen. Zie sectie verderop voor details betreffende verkeerd gebruik. - Olie en vetten
Breng een weinig olie of vet aan op het kookoppervlak voor het opwarmen. Dit zal de smaak en het bruinen van het voedsel verbeteren. De olie of het vet mag nooit gloeiend heet worden. Indien dit toch gebeurt, koel dan de pan eerst af alvorens verder te gaan. - Koken zonder toevoeging van vetstoffen
Warm, voor vetarm koken, de pan gedurende 2 minuten voor op middelmatige temperatuur alvorens het voedsel toe te voegen.
Laat de pan tijdens het voorverwarmen NIET onbewaakt achter en zorg ervoor dat de droge anti-aanbaklaag niet oververhit geraakt aangezien dit permanente schade kan veroorzaken. - Voedselbewaring en marinade
Sla geen rauw, gemarineerd of bereid voedsel op in de pan. De ingrediënten kunnen schade veroorzaken aan de pan. - Te gebruiken keukengerei
Het is raadzaam het silicone keukengerei van Le Creuset te gebruiken.
U kunt eveneens houten of hittebestendig plastic keukengerei gebruiken.
Indien u voorzichtig bent kunnen metalen keukenbestek, lepels of gardes gebruikt worden maar u mag er niet ruw mee te werk gaan en u mag er niet mee over de antiaanbaklaag krassen. Sla er evenmin mee op de bovenrand van de pan.
Messen, of keukengerei met scherpe kanten mogen nooit gebruikt worden om er voedsel mee te snijden op de anti-aanbaklaag.
Elektrische mixers en staafmixers mogen niet gebruikt worden op de anti-aanbaklaag. - Ovengebruik
De maximale temperatuur bij gebruik in de oven mag niet boven de 260°C/500°F komen (220°C/425°F als het kookgerei wordt gebruikt met een hittebestendig, glazen deksel) - Grillgebruik
Wanneer de pan onder de grill gebruikt wordt, moet er een minimumafstand van 5 cm (2 duim) gehandhaafd worden tussen de hittebron en de bovenrand van de pan. - Handgrepen
Gebruik steeds een droge ovenwant of doek wanneer u een hete pan vastneemt tijdens of na het koken - Een hete pan afkoelen
Plaats een hete pan op een Le Creuset Silicone MultiMat®, onderzetter of plank terwijl ze afkoelt. Plaats ze niet rechtstreeks op een onbeschermd werkblad.
- Koel de pan enkele minuten af alvorens ze te reinigen. Niet vullen met of onderdompelen in koud water wanneer ze heet is.
- Gebruik op de anti-aanbaklaag UITSLUITEND speciaal voor anti-aanbaklagen voorziene reinigingssponsjes. Gebruik op GEEN ENKEL oppervlak metalen, schurende of stijve sponsjes/borstels, en evenmin bijtende reinigingsmiddelen.
- De duurzame, verstevigde antiaanbaklaag zorgt ervoor dat de ingrediënten niet aanbakken en is zo zeer gemakkelijk te reinigen. Om het uiterlijk en de prestatie van de antiaanbaklaag te behouden, raden wij u aan om uw kookgerei met de hand af te wassen met een sopje, in plaats van het in de vaatwasser te reinigen. Dit zal de levensduur en de prestatie van de anti-aanbaklaag verlengen.
- Als U uw kookgerei met antiaanbaklaag in de vaatwasser plaatst :
1. gebruik enkel huishoudelijk wasproduct ( wij raden u aan om geen producten op basis van citroen te gebruiken)
2. smeer voor ieder gebruik het kookoppervlak in met olie - Het voortdurend en veelvuldig gebruik van de vaatwasser kan het kookgerei markeren of laten verkleuren en ook de anti-aanbak eigenschappen verminderen. Dit wordt beschouwd als normale slijtage en wordt niet gedekt door de levenslange garantie.
- Bij het regelmatig wassen van de pan in de vaatwasser kan de buitenrand van de bodem verkleuren of kan er een witte aanslag in poedervorm ontstaan. Dit is normal en heeft geen invloed op de prestaties van de pan.
- Het matte oppervlak en de witte aanslag kunt U voorzichtig reinigen met een schuursponsje, wat water en afwasmiddel.
Vervolgens afspoelen en goed afdrogen.
De levenslange garantie telt vanaf de datum van aankoop van de eerste eigenaar, in geval van eigen aankoop en van cadeau.
- Schade veroorzaakt door normale slijtage, ongeluk, verkeerd of commercieel gebruik.
- Krassen, vlekken, ontkleuring, corrosive of schade door oververhitting aan de binnen- of buitenzijde van de pan.
- Daaruit voortvloeiende schade is uitdrukkelijk uit deze waarborg uitgesloten.
- Hittebestendige, glazen deksels.
- Volledig multifunctioneel voor gebruik op alle kookplaten, onder alle huisgrills en in alle conventionele of heteluchtovens (niet geschikt voor gebruik in magnetronovens of op BBQ's)
- Vaatwasmachinebestendig.
- 10 jaar garantie.
- Schade veroorzaakt door normale slijtage, ongeluk, verkeerd gebruik of commercieel gebruik.
- Krassen, vlekken, ontkleuring, corrosie of schade door oververhitting aan de binnen- of buitenzijde van de pan.
- Daaruit voortvloeiende schade is uitdrukkelijk uit deze waarborg uitgesloten.
- De waarborg heeft geen invloed op uw wettelijke rechten.
- Het kookgerei uit het “Les Forgées Pro”-assortiment werd vervaardigd uit hoogwaardige materialen, die u de beste garantie op een lange levensduur van het product en uitstekende kookprestaties bieden. Deze producten bestaan uit een laag aluminium, gebonden aan een laag roestvrij staal.
- De verschillende lagen zorgen voor een gelijkmatige en efficiënte warmteverdeling, zonder dat er op bepaalde plaatsen oververhitting ontstaat.
- Elke pan heeft een speciaal ontworpen anti-druiprand die druipvrij gieten toelaat.
- De goed passende deksels maken de pannen geschikt voor koken met “minder water” waardoor vitamines en nutriënten beter vastgehouden worden.
- De handgrepen zijn vastgezet met roestvrij stalen klinknagels.
- Geschikt voor gebruik op alle kookplaten, inclusief inductie-kookplaten. Ze kunnen ook gebruikt worden in alle types van conventionele ovens en, de ondiepe modellen kunnen tevens onder de grill. LI>Ovenbestendig tot 260°C/500ºf.
- Energiebesparend - vereist voor de meeste bereidingen slechts middelmatige tot lage temperaturen.
- Vaatwasmachinebestendig.
- Stapelbaar om opslagplaats te besparen.
- Gedekt door een LEVENSLANGE GARANTIE. Zie sectie verderop voor alle details betreffende de garantie.
- Deze producten zijn conform EN 12983-1.
- Verwijder alle verpakking en etiketten, was de pannen met warm zeepwater, spoel en droog grondig af.
- Wanneer u voor de eerste keer in een ongecoate pan bakt of telkens wanneer de pan in de vaatwasmachine gereinigd werd, dient u de pan als volgt voor te bereiden:
- Voeg een beetje plantaardige olie of maïsolie toe zodat de basis bedekt is.
- Verwarm de olie lichtjes en draai met de pan om de zijwanden te bedekken.
- Neem de pan van het vuur, laat ze afkoelen en reinig ze af met keukenpapier.
- Voeg nog wat olie, vet of boter toe en begin te bakken zoals gewoonlijk.
- Kruid het eten slechts nadat ze op het hete oppervlak dichtgeschroeid zijn.
- Draai het eten pas om wanneer het aan bakzijde dichtgeschroeid is en gemakkelijk loskomt.
- Verminder de temperatuur na het dichtschroeien.
- De 2-ply-constructie van de pannen zorgt ervoor dat u niet aan hoge temperaturen hoeft te koken. Voor de meeste bereidingen zijn slechts MIDDELMATIGE temperaturen vereist, inclusief voor bakken en dichtschroeien.
- Zorg er steeds voor dat de diameter van de panbasis gelijk is aan die van de kookplaatzone waarop ze gebruikt zal worden.
- Op alle glasbedekte kookplaten de pan steeds optillen en neerzetten, of over het oppervlak bewegen. De pan nooit voortschuiven want dit kan zowel de panbasis als het glasoppervlak beschadigen.
- Verhit nooit een lege pan.
- Gebruik steeds een droge ovenwant of doek wanneer u een hete pan vastneemt tijdens of na het koken.
- Wanneer u zout gebruikt, steeds warme kookvloeistof of voedingsmiddelen toevoegen zodat het zout volledig kan oplossen. Giet het zout nooit rechtstreeks op het roestvrij stalen oppervlak want dit kan kuiltjes veroorzaken.
- Sla geen rauwe, gemarineerde of klaargemaakte voedingsmiddelen op in de pannen. De ingrediënten kunnen aan de pan schade veroorzaken.
- Om uw pannen te beschermen raden wij aan silicone, hittebestendig plastic of houten keukengerei te gebruiken. Metalen keukengerei, lepels of kloppers kunnen omzichtig gebruikt worden maar er mag niet ruw mee omgegaan worden en men mag er niet mee over het oppervlak schrapen. Sla nooit met metalen keukengerei op de rand van de pan.
- Gebruik steeds kookgerei waarvan de diameter overeenkomt met de warmtezone van uw inductieplaat.
- Kookgerei gebruiken waarvan de diameter kleiner is dan de warmtezone kan het magnetisch veld verkleinen en zo de warmtetoevoer verminderen. Het kan gebeuren dat de inductieplaat het kookgerei hierdoor niet “herkent” en daardoor niet opwarmt.
- De “boost”functie van uw inductieplaat niet langer gebruiken dan nodig om de inhoud van uw kookpan tot kookpunt te brengen. De “boost”functie moet enkel gebruikt worden om grote hoeveelheden water snel aan de kook te brengen, zoals bijvoorbeeld om pasta of groenten te bereiden.
- Tijdens het koken kan u licht geluid horen, afkomstig van uw kookgerei en door uw kookplaat veroorzaakt. Deze beschadigen uw kookgerei niet en zullen ook de prestatie ervan niet verminderen.
- De goed passende deksels, gelijkmatige warmteverspreiding en uitstekend warmtebehoud van het Le Creuset kookgerei uit het “Les Forgées Pro”-assortiment maakt koken met zeer weinig vloeistof mogelijk. Deze methode is ideaal voor groenten en fruit waarbij de smaak geconcentreerd wordt en de voedingswaarden behouden blijven.
- Doe het eten en de vloeistof in een koude pan. In pannen van 16-20 cm mag 100ml water gebruikt worden voor een kooktijd van 20-30 minuten. In een pan van 24 cm mag 150ml water gebruikt worden.
- Plaats het deksel op de pan en breng deze aan het sudderen tot u rondom het deksel stoom ziet ontsnappen. Van zodra dit gebeurt kunt u de temperatuur sterk terugbrengen zodat geen stoomverlies meer zichtbaar is.
- Kook gedurende de vereiste kooktijd. Til tijdens de kooktijd het deksel niet op anders zal er stoom verloren gaan en ter vervanging meer vloeistof vereist zijn.
- Schade door oververhitting is onmiddellijk herkenbaar omdat het roestvrij stalen oppervlak van kleur kan veranderen waardoor een geel/bruin/blauwe schijn optreedt. Dit is niet omkeerbaar en kan niet verwijderd worden door reiniging. Het zal desondanks de prestaties geenszins aantasten.
- Krassporen of hevig schrapen veroorzaakt door onvoorzichtig gebruik van metalen keukengerei valt niet onder de garantie. Dit soort schade is permanent.
- Koel uw pannen enkele minuten af alvorens ze in warm zeepwater af te wassen, spoel en droog vervolgens grondig af of steek ze in de vaatwasmachine.
- Voor hardnekkiger vuil, dient u de pan te vullen met warm water en 10-15 minuten laten weken.
- Vul de pannen niet met koud water en dompel ze evenmin onder in koud water.
- Gebruik uitsluitend zachte, nylon sponsjes of borstels om hardnekkig vuil te verwijderen. Gebruik op geen van de oppervlakken ruwe schuursponsjes of schoonmaakmiddelen aangezien ze schade kunnen veroorzaken.
- Een reinigingsmiddel voor roestvrij staal van een deponeerd handelsmerk kan gebruikt worden om kalkaanslag en andere afzettingen te aan de binnenkant van de pan te verwijderen. Het kan ook gebruikt worden om de binnenkant en de handgrepen te onderhouden, op te poetsen en te beschermen. GEBRUIK DEZE NIET op de buitenkant met de antikleeflaag.
- Hittebestendig, glazen deksel
- Producten met één enkele laag, zoals bijvoorbeeld de stoommand, de accessoires
- Stevig koolstof stalen lichaam - zal niet buigen of vervormen
- Duurzame anti-aanbaklaag - uw bereidingen komen vlot uit de vorm
- Verwijder de verpakking voordat u het product voor het eerst gebruikt, was het in warm water met wat afwasmiddel en maak het goed droog.
- Wees voorzichtig als u metalen keukengerei gebruikt.
- Gebruik geen messen of keukengerei met scherpe randen.
- Als er water in de rand blijft staan, kan er lichte roestvorming optreden. Dit is een natuurlijke reactie van koolstofstaal en wijst niet op een fout. Dit zal ook het prestatievermogen van het product niet aantasten.
- Gebruik geen metalen of schurende pads of borstels of agressieve reinigingsmiddelen op het oppervlak.
- Niet geschikt voor magnetrons, de vaatwasmachine, de grill of voor gebruik op rechtstreekse hitte.
- Le Creuset biedt een levenslange garantie op zijn anti-aanbakproducten.
- De garantie gaat in vanaf de datum van aankoop door de oorspronkelijke eigenaar, ongeacht of het product voor eigen gebruik bedoeld is of als geschenk.
- De garantie dekt materiaal- en fabricagefouten als het product gebruikt wordt in normale, huishoudelijke omstandigheden en in overeenstemming met de instructies voor het gebruik en het onderhoud.
- Schade veroorzaakt door normale slijtage, een ongeval, verkeerd gebruik, misbruik of commercieel gebruik.
- Krassen, vlekken, verkleuring, corrosie of schade aan de binnenkant of de buitenkant van het product door oververhitting, gebruik in een vaatwasmachine of ander verkeerd gebruik.
- Roesten van de rand, zoals beschreven in de Informatie voor het gebruik en het onderhoud
- Gevolgschade wordt uitdrukkelijk uitgesloten van de garantie
- Om in aanmerking te komen voor garantie , moet u het product samen met uw aankoopbewijs terugturen naar de plaats waar u het gekocht hebt, of moet u contact opnemen met de helpline van Le Creuset - zie details hieronder.
- De garantie doet geen afbreuk aan uw statutaire rechten.
- Verwijder etiketten en alle verpakking.
- Zorg ervoor dat het handvat van de fluitketel rechtop staat (alleen bij modellen met inklapbare greep).
- Was de fluitketel af in warm water. Vervolgens vult u de fluitketel met zuiver water dat u aan de kook brengt en weggiet.
- Geschikt voor gebruik op alle kookplaten, inclusief inductie-kookplaten.
- Vul de fluitketel nooit verder dan het niveau dat op de buitenkant ervan of op de diagram (zie hieronder) wordt aangegeven.
- Verwarm nooit een lege fluitketel.
- Zorg er altijd voor dat het deksel goed op de fluitketel vastzit.
- Zorg ervoor dat de afmetingen van de bodem van de fluitketel overeenstemmen met de afmetingen van de kookplaat. Gasvlammen dienen altijd beperkt te blijven tot de bodem van de fluitketel en mogen niet de zijkanten raken.
- Laat de ketel nooit opwarmen zonder toezicht en vertrouw niet op het fluitje om u aan een onbewaakte ketel te herinneren. Het fluitje is een gemak, geen veiligheidsvoorziening.
- Draag een ovenwant om uw hand te beschermen.
- Na het verwijderen van de fluitketel van de warmtebron 5-10 seconden wachten, alvorens het fluitje te openen. Dit zorgt ervoor dat U veilig het water kunt uitgieten.
- Houd de fluitketel niet ondersteboven wanneer u giet.
- Laat de fluitketel afkoelen, alvorens hem opnieuw te vullen. Nooit een hete fluitketel vullen met koud water.
- Vermijd dat hij droogkookt. Het droogkoken van de fluitketel kan leiden tot beschadigingen aan de fluitketel of het fornuis.
- Als de fluitketel drooggekookt is, draai dan het vuur uit en raak de ketel niet aan tot hij afgekoeld is.
- Vermijd harde stoten tegen het fornuis of een hard oppervlak, dit kan het email beschadigen.
- Schroeven aan de knop of handgreep kunnen na verloop van tijd los raken. We adviseren de schroeven regelmatig aan te draaien. Zorg ervoor dat de schroeven niet te vast aangedraaid worden.
- Laat geen water in de fluitketel wanneer hij niet gebruikt wordt, dit kan kalkaanslag veroorzaken en de efficiëntie verminderen.
- Men mag indien nodig af en toe een zachte ketelontkalker gebruiken. Agressieve reinigingsmiddelen mogen niet gebruikt worden, aangezien zij de binnenkant van de fluitketel kunnen beschadigen.
- Zorg ervoor dat de diameter van de fluitketel overeenkomt met de diameter van de kookzone op de inductiekookplaat.
- We adviseren niet de “boost” functie te gebruiken op een inductiekookplaat voor verhitting van de fluitketel: inductie technologie is zeer krachtig en het gebruik van de “boost” functie kan droogkoken en oververhitting van het email veroorzaken, wat kan leiden tot beschadiging van de fluitketel of de kookplaat.
- Verwarm de fluitketel niet op een sudderplaat, gebruik altijd de snelle kookplaat.
- Zorg ervoor dat de kookplaat goed schoon is. Gebruik hiervoor de door de fabrikant meegeleverde staalborstel. Dit bevordert een goed contact tussen de bodem van de fluitketel en de kookplaat.
- Als u het water meerdere keren, snel achter elkaar aan de kook brengt, kan het voorkomen dat uiteindelijk de verhittingstijd langer gaat worden. Dit is omdat er hitte verloren kan gaan via de kookplaat van het fornuis. Het beste kunt u dan de warmtebron opnieuw aanzetten en deze terug op temperatuur laten komen.
- Fluitketels met een bodem kleiner dan 14 cm zijn niet geschikt voor gebruik op Aga/Rayburn- of andere fornuizen van gietijzer.
- Schade veroorzaakt door normale slijtage, een ongeval, verkeerd gebruik, misbruik of commercieel gebruik.
- Krassen, vlekken, verkleuring, corrosie of schade door oververhitting aan de binnenzijde en buitenkant van de fluitketel.
- Schade aan de fluitketel of het fornuis / de kookplaat, als gevolg van droogkoken of door oververhitting door gebruik van de “boost” functie van de inductie kookplaat. Le Creuset aanvaard geen aansprakelijkheid m.b.t. schade welke het gevolg is van droogkoken en oververhitting.
- Gevolgschade is uitdrukkelijk uitgesloten van deze garantie.
- Zorg dat het mes altijd zichtbaar is. Bedek het niet met vaatdoeken en laat het niet ondergedompeld in zeepsop.
- Gebruik altijd het geschikte mes voor de snijtaak.
- Probeer nooit een mes te grijpen wanneer het valt.
- Bewaar messen altijd buiten bereik van kinderen.
- Strijk nooit met een vinger over de snijrand om na te gaan of een mes scherp is.
- Bewaar uw messen niet los in een lade.
- We bevelen aan de messen met de hand te wassen in warm zeepsop en ze daarna grondig te drogen met een zachte vaatdoek.
- Laat messen met houten heften nooit ondergedompeld in water, want het hout kan opzwellen en barsten / scheuren.
- Voor optimale verzorging adviseren we ze met de hand te wassen, grondig te drogen en vaatwassers en agressieve reinigingsmiddelen te vermijden.
- Voedselresten, andere metalen of agressieve afwasmiddelen voor de vaatwasser zouden het lemmet in de vaatwasser kunnen beschadigen en roest veroorzaken.
- We bevelen doortrekslijpers aan met een robijn steen of een keramisch inzetstuk voor het scherpen, waarbij de rechterhoek voor het scherpen reeds vastgesteld is en het lemmet niet kan worden beschadigd tijdens het scherpproces – Voor gewone roestvrijstalen messen kan ook een aanzetstaal worden gebruikt.
- Damaststalen lemmeten mogen nooit worden gescherpt met aanzetstaal.
- We raden u sterk aan onderstaande aanwijzingen NIET op te volgen, zoals “ haal de snede over de bodem van een porseleinen schoteltje ” of “haal het mes door een oude krant, zo wordt het mes geslepen met de grafiet van de inkt”.