- Groenten
- Kaas
Ingrediёnten
- 1 gr gedroogde witte reuzenbonen
- 2 el olijfolie
- 1 grote ui, in blokjes gesneden
- 1 kleine venkelbol, geschild en dun gesneden
- 4 tenen look, zeer fijn gesneden
- 200 gram druiventomaten
- 120 ml witte wijn
- 3 takjes tijm
- 2 cups groentebouillon, plus meer indien nodig
- 30 gram babygroenten, zoals spinazie of snijbiet
- sap van 1/2 citroen
- 115 gr Parmezaanse kaas, geraspt
-
Bereidingswijze
-
1Doe de bonen in een grote mengkom. Bedek met koud water en laat minstens 8 uur of een nacht weken. Laat het water weglopen en giet het weg. Verwarm de oven voor op 140ºC.
-
2Verwarm een Provençaalse Sauteerpan 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de olijfolie toe samen met de uien, venkel en een snufje zout. Bak tot de groenten zacht beginnen te worden en karamelliseren, ongeveer 10 minuten. Voeg de look toe en kook 2 minuten langer. Voeg de tomaten, witte wijn en tijmtakjes toe. Laat sudderen tot de wijn voor de helft is ingekookt, ongeveer 5 minuten. Voeg de bonen en groentebouillon toe aan de pan. Laat sudderen, dek af met deksel en plaats in de voorverwarmde oven. Kook tot de bonen bijna volledig zacht zijn, ongeveer 1 1/2 uur.
-
3Haal de pan voorzichtig uit de oven en verwijder het deksel. Plaats de bonen zonder deksel terug in de oven. Laat de bonen sudderen tot ze mals en romig zijn, ongeveer 30 minuten langer.
-
4Haal de bonen uit de oven, voeg de spinazie, citroensap en Parmezaanse kaas toe en meng alles samen tot de spinazie gekrompen en de kaas gesmolten is. Breng op smaak met extra zout en peper indien nodig.