Galette van vijgen, tijm en geitenkaas

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Minder dan 30 min. Minder dan 30 min.
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
PORTIES
4-6 4-6
Anna Jones
Galette van vijgen, tijm en geitenkaas
Deze galette, met een deeg van hazelnoot en een vulling van kappertjes en kruidige geitenkaas, is bij mij thuis een erg populair gerecht geworden dat ik maak als ik een zak vol paarse en jamachtige vijgen heb. Ik maak dit fraaie taartje met een paar stevige salades voor een zomerse lunch voor zes personen; met een kleine salade kunnen er vier personen van genieten. Door de vijgen te roosteren komt hun jamachtige aard tevoorschijn, dus u kunt ze hier licht onder- of overrijp gebruiken. – Anna Jones
INGREDIЁNTEN
  • Zuivelproducten
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

VOOR HET DEEG
  • 25 gram hazelnoten
  • 225 gram speltbloem of gewone bloem, plus extra om te bestrooien
  • 125 gram zeer koude ongezouten boter of veganistische ongezouten boter, in blokjes
VOOR DE VULLING
  • 300 gram zachte geitenkaas of veganistische zachte kaas
  • 1 tl honing of ahornsiroop
  • Een klein bosje tijm of oregano, zonder de blaadjes
  • 3 eetlepels kappertjes
  • Een klein bosje peterselie, met de blaadjes en stelen grof gehakt
  • Het sap en de schil van ½ onbespoten citroen
  • Ongezouten boter of veganistische boter, om in te vetten
  • 8 vijgen, in schijfjes
  • 1 biologisch ei, losgeklopt, of een scheutje plantaardige melk
  • 50 g hazelnoten, geroosterd en fijngehakt
VOOR ERBIJ
  • Slablaadjes met citroendressing
  • Bereidingswijze

  • 1
    Oventemperatuur: 220 °C/220 °C hete lucht/425 °F/gas op stand 6.
  • 2
    Maak eerst het deeg. Doe de hazelnoten in een keukenmachine en maal ze tot u fijne kruimels hebt; pas op dat u het niet overdrijft, anders veranderen ze in notenboter.
  • 3
    Voeg de bloem en een halve tl vlokkig zeezout toe en pulseer een paar keer zodat alles gelijkmatig gemengd is.
  • 4
    Voeg nu de boter toe en pulseer opnieuw tot het op broodkruim lijkt.
  • 5
    Voeg vervolgens, terwijl de motor draait, 2-3 el ijskoud water toe, één eetlepel per keer, totdat het samenklontert en een bal van deeg vormt.
  • 6
    Haal het deeg uit de keukenmachine, druk het plat tot een grove schijf, wikkel het in een schone theedoek of bakpapier en zet het een half uur in de koelkast om op te stijven.
  • 7
    Verwarm de oven voor op 220 °C/220 °C hete lucht/gas op stand 6.
  • 8
    Voeg in dezelfde keukenmachine de geitenkaas, honing, de blaadjes van 4 takjes tijm of oregano, kappertjes, peterselie, citroensap en zeste toe. Breng op smaak met wat zwarte peper en maal het een paar seconden tot het romig is en bespikkeld met kruiden en kappertjes.
  • 9
    Vet uw Le Creuset Geribbelde aardewerken Taartvorm van 28 cm in met een beetje boter of veganistische boter.
  • 10
    Als het deeg is opgestijfd, haal het dan uit de koelkast en rol het uit op een met bloem bestoven oppervlak tot het een diameter van ongeveer 30 cm en een dikte van ongeveer 1 cm heeft. Draai het tijdens het rollen om ervoor te zorgen dat het cirkelvormig blijft. Rol het op de deegroller en leg het voorzichtig op de geribbelde taartvorm, zodat het overtollige deeg over de rand kan hangen.
  • 11
    Verdeel het geitenkaasmengsel over de bodem van het deeg. Bestrooi royaal met de vijgen, deze zullen in de oven een beetje krimpen.
  • 12
    Vouw vervolgens de randen van het deeg over de vijgen om ze binnen de taart te houden, bestrijk de randen met het losgeklopte ei of plantaardige melk en breng het geheel op smaak met zout en peper.
  • 13
    Bak gedurende 35-45 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn en strooi voor de laatste 5 minuten de 50 g gehakte hazelnoten erover om te roosteren.
  • 14
    Laat 10 minuten afkoelen op de bakvorm en bestrooi met de resterende tijm- of oreganoblaadjes.
  • 15
    Serveer met slablaadjes met citroendressing.