Fricassee van kip

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Eenvoudig Eenvoudig
VOORBEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
PORTIES
4-6 4-6
Fricassee van kip
INGREDIЁNTEN
  • Kip
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

  • 4 scharrel kipfilets, gehalveerd (kipdrumsticks of -dijen kunnen ook worden gebruikt)
  • 2 el boter
  • Olijfolie
  • 300 g portobello-paddenstoelen, in plakjes gesneden
  • 4 sjalotten, geschild en dun gesneden
  • Zeste van 1 citroen
  • 2 grote takjes tijm
  • 350 ml kippenbouillon
  • 100 ml witte wijn of 50 ml witte wijnazijn gemengd met 50 ml water
  • 500 ml zure room
  • 1 el boter
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • Bladpeterselie om te garneren
  • Bereidingswijze

  • 1
    Dep de kip met keukenpapier droog en breng het op smaak met zout. Verwarm een Le Creuset stoofpan van 24 cm op middelhoog vuur en besprenkel het met olijfolie. Zodra de pan heet is, schroei de stukken kip gaar in porties tot ze goudbruin zijn, maar niet helemaal gaar. Voeg de helft van de boter toe en bedruip de kip met de gesmolten, schuimende boter. Haal het uit de pan en leg opzij.
  • 2
    Voeg de rest van de boter toe. Zodra de boter gesmolten en schuimig is, sauteer de sjalotten tot ze zacht zijn. Voeg de knoflook toe en sauteer tot deze geurig is. Haal de sjalotten en knoflook uit de pan. Voeg de paddenstoelen toe en sauteer tot ze goudbruin zijn.
  • 3
    Doe de sjalotten en knoflook terug in de pan en voeg de citroenschil en tijm toe. Deglaceer de pan met de witte wijn of witte wijnazijn. Reduceer tot de hoeveelheid gehalveerd is. Breng op smaak, voeg de bouillon toe en laat het tot twee derde inkoken.
  • 4
    Voeg de zure room toe. Roer tot de zure room geheel is opgenomen. Breng op smaak en voeg de dichtgeschroeide kipfilet aan de saus toe. Plaats de deksel op de stoofpan en laat het op een zeer lage temperatuur sudderen tot de kip gaar is, 5-8 minuten. Serveer met romige aardappelpuree en gehakte peterselie of verse tijm.