De nieuwe kerstcake

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Meer dan 2 uur Meer dan 2 uur
BEREIDINGSTIJD
Binnen 2 uur Binnen 2 uur
PORTIES
8-10 8-10
De nieuwe kerstcake
Een favoriet voor de feestdagen met brandy, sinaasappel, gemengd fruit en specerijen. Doe er nog wat bessen met eetbare goudpoeder op om er echt een feestje van te maken.
INGREDIЁNTEN
  • Fruit
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

  • 125 ml brandy
  • 500 g gemengd fruit, zoals gedroogde veenbessen, rozijnen of krenten
  • 1 el kaneel
  • 2 el gemberpoeder
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 20 g gedroogde kokos
  • Sap en zeste van 1 sinaasappel
  • 250 g boter, op kamertemperatuur
  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 6 grote scharreleieren
  • 250 g cakemeel of zelfrijzend bakmeel
  • 1 kl zout
  • 1 1/2 kl bakpoeder
  • Sap en zeste van 1 sinaasappel
VOOR OP DE CAKE
  • Custardvla
  • Bloemsuiker
  • Verse bessen bedekt met eetbaar goudpoeder of eetbare goudverf
  • Bereidingswijze

  • 1
    Maak de brandy warm. Voeg het gemengde fruit, de kaneel, gember, kardemom, gedroogde kokos en sinaasappelsap toe. Laat 2 uur staan.
  • 2
    Verwarm na 2 uur de oven voor op 160°C (heteluchtoven) of 180°C (normale oven). Meng de boter en suiker door elkaar tot een lichte, romige massa ontstaat. Voeg de eieren één voor één toe en mix elk ei er goed doorheen.
  • 3
    Voeg de bloem, het zout en de bakpoeder toe en meng kort. Voeg het brandymengsel toe en spatel het er goed doorheen. Schep het geheel in een ingevet tulbandblik van Le Creuset of een ingevette ronde stoofpan van 22 cm uit de Signature Collection.
  • 4
    Bak de cake 1 uur en 20 minuten in de voorverwarmde oven. Laat volledig afkoelen in het blik of de stoofpan en snijd hem daarna pas aan. Serveer met custardvla, bloemsuiker en verse bessen bedekt met feestelijk eetbaar goudpoeder of eetbare goudverf.