- Vlees
Ingrediёnten
- 375 ml witte wijn
- 1 ui, grof gehakt
- 1 wortel, in dikke plakken
- 1 selderijstengel, in plakjes
- 2 knoflookteentjes, gepeld en geplet
- Een klein bosje tijm
- 2 laurierblaadjes
- 1 hele scharrelkip van het spit in kleine stukjes
- Olijfolie
- Zout en peper
- 100 gram pancettastukjes
- 5 krieltjes, gehalveerd en voorgekookt
- 200 g babyprei, in de lengte doorgesneden en dan in drie delen gesneden
- 1 sjalot, gehalveerd, gepeld en in dikke plakken
- 3 grote wortels, geschrapt en in grote stukken gesneden
- 200 g portobellini, gehalveerd
- 50 g boter
- 250 ml kippenbouillon
- 2 koffielepels grove mosterd
- 2 koffielepels maismeel
- Peterselie, gesneden
- 400 g kant-en-klaar bladerdeeg
- 1 ei, losgeklopt met melk
-
Bereidingswijze
-
1Zet een ronde Le Creuset-stoofpan van 24 cm uit de Signature-collectie op middelhoog vuur en doe de wijn, groenten en kruiden erin. Laat het geheel rustig sudderen tot de helft van het kookvocht is verdampt. Haal de pan van het vuur, giet af en laat alles afkoelen.
-
2Maak de stoofpan schoon, zet hem weer op het vuur en doe er flink wat olijfolie in. Bak de pancetta tot ze een goudbruine kleur hebben en knapperig zijn. Haal de pancetta eruit (met een schuimspaan zodat het vet en de smaak van de pancetta in de pan blijft) en leg apart.
-
3Doe nog wat meer olijfolie in dezelfde stoofpan en bak de portobellini in delen. Doe wat zout op de portobellini. Haal ze met de schuimspaan uit de stoofpan en leg ze in een zeef die op een grote kom ligt. Bak de prei tot ze een goudbruine kleur hebben en flink geslonken zijn. Doe ze in de zeef bij de portobellini. Bak de sjalot en de knoflook en haal eruit. Bak als laatste de wortels. Doe de deksel op de stoofpan en laat de wortels 10 minuten bakken of tot ze beetgaar zijn en een goudbruine kleur hebben.
-
4Scheur intussen de kip in kleine stukjes en doe in een grote kom. Hak een handvol peterselie grof en meng door de stukjes kip. Voeg de groenten aan de kip toe en meng goed.
-
5Voor de saus: Schenk de wijn en de bouillon in de stoofpan en breng aan de kook. Maak een pasta van de maismeel en een scheutje koud water. Roer goed door tot er geen klontjes meer te zien zijn. Roer de pasta door de saus tot de saus dikker wordt. Voeg de mosterd en boter toe. Roer goed door en breng op smaak met zout en peper. Voeg de saus toe aan de gekaramelliseerde groenten, aardappels, pancetta en stukjes kip. Roer goed door zodat alle vulling met saus wordt bedekt. Doe alles terug in de stoofpan.
-
6Voor de deksel van bladerdeeg:
-
7Rol het deeg uit op een schoon werkoppervlak en snijd verticaal door de helft. Maak de twee delen aan elkaar vast. Snijd er een cirkel uit die net iets groter is dan de deksel van de stoofpan, zodat u genoeg deeg heeft om de taart mee te bedekken. U kunt de deksel van bladerdeeg vervolgens insnijden zoals u wilt. Leg de deksel van bladerdeeg 20 minuten in de koelkast. Haal uit de koelkast en gebruik een bakkwast om de deksel met ei te bestrijken. Leg hem op de hartige taart en knijp de randen dicht. Bak de hartige taart 40 minuten op 180°C tot de deksel lekker knapperig is en een goudbruine kleur heeft.