Citruscake met Olijfolie

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Binnen 30 minuten Binnen 30 minuten
BEREIDINGSTIJD
Onder 2 uur Onder 2 uur
PORTIES
+10 +10
Citruscake met Olijfolie
In deze rijke, smeuïge en kruidige cake met olijfolie staat de prachtig goudkleurige olie uit de Provence centraal. Deze lichte, zachte sponscake wordt op smaak gebracht met olijfolie en siroop van citrusvruchten en afgewerkt met kleurige schijfjes citroen en sinaasappel voor een spectaculair dessert.
INGREDIЁNTEN
  • Fruit
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

Voor de cake:
  • 4 grote scharreleieren
  • 240 g basterdsuiker
  • 3 sinaasappelen
  • 3 citroenen
  • 275 ml olijfolie
  • 300 g gemalen amandelen
  • 150 g zelfrijzende bloem
  • Een snuifje zeezout
  • 1 takje rozemarijn, blaadjes geplukt & fijngehakt
  • 1 el boter, om in te vetten
VOOR HET GLAZUUR:
  • 30 ml citroensap, opgewarmd
  • 2 el basterdsuiker
  • Bloemsuiker, om af te werken
  • Bereidingswijze

  • 1
    Breek eerst de eieren open in een foodprocessor en klop ze samen met de basterdsuiker op medium tot hoge snelheid tot een dikke, luchtige massa (en ruban). Dit duurt ongeveer 4 à 5 minuten. Schraap ondertussen de zeste van 2 sinaasappels en 2 citroenen, pers het sap uit en reserveer.
  • 2
    Wanneer de eieren licht en luchtig zijn, giet de olie met het sap en de zeste van de citrusvruchten in een kan en giet langzaam bij het eierbeslag terwijl je blijft kloppen. Doe dit erg langzaam zodat de eieren niet splitsen.
  • 3
    Zeef in een aparte kom de gemalen amandelen samen met de zelfrijzende bloem en het zout. Voeg de gehakte rozemarijn bij de bloemmix en schep dit met een metalen lepel voorzichtig door het ei- en oliebeslag tot alle ingrediënten volledig gemengd zijn en een licht en luchtig geheel vormen.
  • 4
    Beboter lichtjes de Heritage ovenschotel met wat boter en giet het beslag er voorzichtig in. Snij de resterende sinaasappel en citroen in dunne schijfjes en leg ze voorzichtig boven op het beslag. Zorg ervoor dat ze er niet in wegzakken.
  • 5
    Bak in de oven gedurende 1 uur à 1 uur 15 minuten, tot de cake goudkleurig ziet en een prikker droog uit het midden van de cake komt. Indien de cake te snel bruin wordt, bedek hem met wat aluminiumfolie en zet hem terug in de oven tot hij volledig gebakken is.
  • 6
    Wanneer de cake klaar is, haal hem uit de oven. Ga voorzichtig met een mes langs de rand van de schotel zodat hij later gemakkelijk uit de vorm loskomt. Maak met een prikker enkele gaten in de cake voor de siroopglazuur.
  • 7
    Warm voor het glazuur het citroensap met de suiker op in een pan op laag vuur of in de magnetron en roer tot de suiker opgelost is. Smeer met een kwast de siroopglazuur zachtjes over de cake en laat hem volledig afkoelen alvorens hem aan te snijden en met wat bloemsuiker te bestrooien.
 
This cake is perfect to be served on a sunny afternoon or even as a dessert alongside orange zest-laced crème fraîche.
This cake is best served in the dish but if you wish to remove the cake and slice, line the dish with baking paper leaving excess paper at either end of the dish so you can effortlessly lift the cake out.
 
 
Le Creuset