Ingrediёnten
- 200 g digestieve koekjes
- 7 eetlepels boter, gesmolten
- 315 ml vers citroensap
- 150 g fijne kristalsuiker
- 6 scharreleieren
- 120 g boter
- Rasp van 3 citroenen
- 2 citroenen
- 100 g fijne kristalsuiker
- 100 ml water (iets minder dan een halve kop)
-
Bereidingswijze
-
1Smelt de boter om de basis te maken. Verwerk de koekjes in een foodprocessor tot mediumfijne kruimels. Voeg de boter toe en meng goed. Verdeel het mengsel tussen Le Creuset Mini Stoofpannetjes (voor 3 volle stoofpannetjes of 4 halfvolle dtoogpannetjes). Druk met een glas de bodem van de koekjes stevig naar beneden om de onderkant en zijkant te bedekken, en zorg ervoor dat deze compact is. Zet voor 30 minuten in de koelkast.
-
2Voor de vulling: doe het sap, de fijne kristalsuiker en het eigeel in een kleine steelpan en klop goed samen. Kook op een laag vuur en klop consistent tot het een beetje ingedikt is. Haal van het vuur en klop de boter erdoor. Plaats terug op de warmtebron, blijf koken, en roer consistent tot het ingedikt is. De curd is klaar als je de achterkant van een spatel of houten lepel erdoor beweegt en er een lijntje zichtbaar blijft. Proef om er zeker van te zijn dat deze geen rauwe eismaak heeft. Roer de citroenrasp erdoor en doe het in een kom. Verdeel de curd over de stoofpannetjes en maak de bovenkant glad. Zet het mengsel 2 tot 3 uur in de koelkast. Bedek met een laag overlappende gekonfijte citroenen.
-
3Om de gekonfijte citroenen te maken, snijd de citroenen in plakjes van 4 mm (als ze te dun worden gesneden, vallen ze tijdens het koken uiteen). Doe de suiker en het water in een brede steelpan en plaats deze op een middelhoog vuur. Breng aan de kook. Voeg de citroenen toe, zorg dat ze niet op elkaar liggen en laat 5 minuten sudderen in de suikersiroop. Haal de citroenen uit de siroop en leg ze op een platte bakplaat met bakpapier. Laat afkoelen. Snijd elke schijfje doormidden en leg deze dakpansgewijs, zodat een visschubpatroon ontstaat. Serveer gekoeld.