- Ei
Ingrediёnten
- 225 g gewone bloem en een beetje extra om te bestrooien
- 115 g koude boter – in blokjes
- 55 g basterdsuiker
- 1 eigeel
- 2 à 3 eetlepels melk om te mengen
- of 1 x rol kruimeldeeg (375 g)
- Bakpapier
- Bakbonen
- 4 eetlepels maïsbloem
- Zeste en sap van 1 sinaasappel, 1 citroen en 2 limoenen
- 4 eigelen
- 115 g basterdsuiker
- 30 g boter
- 4 eiwitten
- Snufje wijnsteenpoeder
- 225 g basterdsuiker
-
Bereidingswijze
-
1"Verwarm de oven voor op: 190°C / 375°F / Gasstand 5, voorverwarmd
-
2Hetelucht oven: 170°C"
-
3Zeef de bloem in een kom, voeg de boter in blokjes toe en bewerk het deeg met de vingertoppen tot er een kruimeldeeg ontstaat.
-
4Roer de suiker erdoor, voeg het eigeel met de melk toe en meng alles tot een samenhangend deeg. Bewerk het deeg zo weinig mogelijk, anders smelt de boter en is het moeilijker te bewerken. Is het deeg te zacht? Plaats het dan even in de koelkast.
-
5Bestrooi een werkvlak en een deegrol met wat bloem. Rol het deeg uit in een cirkel van ongeveer 30 cm diameter en 5 mm dik.
-
6Breng het deeg over in de taartvorm en rek het niet teveel uit, druk goed aan in de randjes. Snij het overtollige deeg weg. Prik de bodem in met een vork, bedek met vershoudfolie en plaats in de koelkast gedurende 45 minuten à 1 uur.
-
7Leg een stuk bakpapier dat iets groter is dan de vorm op het deeg en vul met een handvol bakbonen of rijst. Bak gedurende 30 à 35 minuten of tot de bodem goudbruin is. Neem na 15 minuten het bakpapier en de bakbonen weg . Laat afkoelen.
-
8Verminder de temperatuur van de oven tot 150 °C / heteluchtoven: 130 °C / gasoven stand 2
-
9Meng de sinaasappel, de citroen en de limoen zeste met 500 ml koud water in een kom. Doe de maïsbloem in een sauspan en voeg 100 ml van het sap toe en roer tot een glad mengsel. Giet de rest van de vloeistof erbij en roer op laag tot halfhoog vuur tot het mengsel indikt en glanst. Neem van het vuur.
-
10Meng de eigelen met de suiker in een kom, klop 4 à 5 eetlepels van het warme citrus mengsel erbij. Klop nu geleidelijk aan het eimengsel bij de inhoud van de sauspan.
-
11Zet de sauspan terug op het vuur en klop in de vorm van een acht tot de saus indikt. Voeg de boter toe en meng tot hij gesmolten is. Giet het mengsel over de gebakken taartbodem en laat stollen.
-
12Doe de eiwitten in een vetvrije, schone kom (doe dit met keukenpapier en citroensap) en klop in stijve pieken. Voeg een snufje wijnsteenpoeder toe en klop de suiker per 2 à 3 eetlepels erbij tot alle suiker op is en het mengsel glanst en stijf is. Lepel of spuit de meringue over de vulling in de taartbodem. Begin aan de buitenkant en eindig in het midden. Bak gedurende 30 à 35 minuten tot de taart licht goudbruin en krokant is.
-
13Laat ongeveer 20 minuten afkoelen alvorens aan te snijden en op te dienen.